2024.augusztus.07. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Készülnek a 2010-2011-es évadra a Nemzeti Filharmonikusok

4 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/38899"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/NemzetiFilharmonikusZenekar_MuPa.thumbnail.jpg" border="0" alt="Nemzeti Filharmonikus Zenekar (A MűPa-ban)" title="Nemzeti Filharmonikus Zenekar (A MűPa-ban)" width="100" height="62" /></a><span style="width: 284px; height: 43px" class="caption"><strong>Nemzeti Filharmonikus Zenekar (A MűPa-ban)</strong></span></span> <p>2010. április 26-tól árusítják a következő évad bérleteit: felnőtteknek a 6-6 előadásból álló Ferencsik- és Klemperer-bérletet, valamint kifejezetten az ifjúságnak egy három előadásból álló sorozatot. Bérleten kívül is tartanak előadásokat, például Beethoven-esteket Martonvásáron és még 40 vidéki helyszínen, karácsonyi koncertet a MÜPÁ-ban, nyitó hangversenyt a 2011-es Liszt-évben stb., nem is beszélve a külföldi turnékról.  </p><p>

 nemzeti filharmonikus zenekar (a műpa-ban)Nemzeti Filharmonikus Zenekar (A MűPa-ban)

2010. április 26-tól árusítják a következő évad bérleteit: felnőtteknek a 6-6 előadásból álló Ferencsik- és Klemperer-bérletet, valamint kifejezetten az ifjúságnak egy három előadásból álló sorozatot. Bérleten kívül is tartanak előadásokat, például Beethoven-esteket Martonvásáron és még 40 vidéki helyszínen, karácsonyi koncertet a MÜPÁ-ban, nyitó hangversenyt a 2011-es Liszt-évben stb., nem is beszélve a külföldi turnékról.  

 nemzeti filharmonikus zenekar (a műpa-ban)Nemzeti Filharmonikus Zenekar (A MűPa-ban)

2010. április 26-tól árusítják a következő évad bérleteit: felnőtteknek a 6-6 előadásból álló Ferencsik- és Klemperer-bérletet, valamint kifejezetten az ifjúságnak egy három előadásból álló sorozatot. Bérleten kívül is tartanak előadásokat, például Beethoven-esteket Martonvásáron és még 40 vidéki helyszínen, karácsonyi koncertet a MÜPÁ-ban, nyitó hangversenyt a 2011-es Liszt-évben stb., nem is beszélve a külföldi turnékról.  

   Megújult, fiatalos logóval, izgalmas előadásokkal célozzák meg a jövő nemzedéket.

  Az új évadban zenei együtteseik felkészültsége, színvonala és igényessége lehetővé teszi, hogy 23 zeneszerzőtől 43 művet szólaltassanak meg. Ehhez érkezik 12 hangszeres vendégszólista és karmester, 26 énekes szólista. 160 tagú zenekar és 80 tagú kórus adja az összesen 28 koncertet. Így sikerül az éppen 25 éves Nemzeti Énekkart és a Magyar Rádió Gyermekkórusát is bevonni a nagyobb produkciókba.

   Kocsis Zoltán, az 1923-as alapítású Nemzeti Filharmonikusok jelenlegi főzeneigazgatója elmondta, hogy tarthatatlan anyagi okok miatt kénytelenek „olcsóbb", bár mégis világszínvonalú vendégeket fogadni. Sok zenei „fehér folt" eltüntetésére vállalkoznak a jövőben: előveszik a nálunk még nem látott Schönberg-operákat és az évad legnagyobb vállalkozásaként Liszt Ferenc Szent Erzsébet legendáját az eredeti német nyelven. Utóbbit a Vatikánban is bemutatják. Liszt oratóriuma, az egyházi témájú, háromórás „koncertopera" hatalmas apparátust igényel. A zeneszerző magyar kötődéséből született, hogy Árpád-házi Szent Erzsébet, II. András 1207-ben született lánya rövid életútját mutassa be. Először 1865. augusztus 15-én hangzott fel a Pesti Vigadóban, Ábrányi Kornél magyarításában. Az eseményt megörökítő metszeten Liszt abbé papi ruhában látható karmesterként (a Régi Zeneakadémia Liszt Ferenc Múzeumában megtekinthető). 2011. május 24-én a MÜPÁ-ban a magyarországi Liszt-év egyik csúcsteljesítménye lesz a Szent Erzsébet a Nemzeti Énekkarral, a Gyermekkórussal és kiváló énekes szólistákkal együtt.

   Kocsis Zoltán, a Hungaroton Classic Bartók Új Sorozatában főszereplő a lemezek felvételein. A 32 részesre tervezett sorozat 16. CD-je 2010. március 24-én, Bartók születésnapjának előestéjén jelent meg a boltokban.

   Antal Mátyás, a Nemzeti Énekkar karigazgatója szerint hazánk egyetlen olyan vegyes kórusa, amelyik létszámát, felkészültségét tekintve alkalmas oratóriumok, kortárs művek, operák előadására, ezért nincs is versenytársa a magyar zenei életben. Az Erkel-év egyik ünnepi összeállításán a kórust Medveczky Ádám vezényli. 2011 februárjában Sztravinszkij A mennyegző című művét négy zongorával, Orff Carmina Buranáját szintén zongorás változatban mutatják be. Vásáry Tamás vezényletével Mozart C-moll miséje hangzik fel, majd Verdi Requiemje az olasz Carlo Montanaro irányításával.

   Thész Gabriella évente változó „hangszert", a 8-12 éves korú gyerekkórust vezeti. Tagjai nem okvetlenül készülnek zenésznek. „Óriások között" kell bizonyítaniuk, hogy képesek együttműködni a nagyszerű mesterek alkotásaiban. Az új évadban háromszor lépnek fel a Nemzeti Filharmonikusokkal. A lelkesebb tagok számára a Gyermekkórus a Nemzeti Énekkar előiskolája.

    Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója (menedzsere) szerint a Filharmonikusok koncertjei varázslatos újdonságok a látogatók számára, bizonyította a tavalyi évad. A Királyok, királynők és királynék című összeállításban fenséges udvari élményben lesz részük a gyerekeknek. Ellátogathatnak a Napkirályhoz, a fény és pompa világába, valamint a hangszerek királyához, az orgonához a megfizethető ifjúsági hangversenybérlettel. A három előadás ára mindössze 4.000.- forint. A két felnőtt bérletsorozat ára 26.000-től 10.300.- forintig terjed. Telefonon is lehet jegyet kérni: 266-0000, vagy a http://www.filharmonikusok.hu/ internetes oldalon. A szakmai jegyek ára mostantól 800.- forintra növekedett.

  Aki megvásárolja a hat előadásból álló bérletet, és kitölti a jelentkezési lapot, automatikusan a Nemzeti Filharmonikusok Baráti Körének tagja lesz. A Baráti árban benne foglaltatik 10 % kedvezmény a bérletek árából, valamint a koncert délelőttjén részt vehet a nyilvános főpróbákon. A koncert napján a látogatók jegyük felmutatásával 20 % kedvezményben részesülnek a MÜPA Bohém Éttermében. Az azonos épületben lévő Ludwig Múzeumot pedig aznap a jeggyel ingyen látogathatják.

   A koncertek felvételről is láthatók a http://www.classiclive.com/ weboldalon.

Dobi Ildikó

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.