2024.augusztus.07. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Helen Doron Early English – Az Európai Unió Piccolingo kampányának előfutára

4 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/38919"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image1_186.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="32" /></a></span>Az Európai Unió minden tagországában beindította a Piccolingo kampányt a nyelvtudásért. A kampány mindenekelőtt a szülőkhöz szól. Célja, hogy tudatosítsa bennük azt a tényt, miszerint "azok a kisgyermekek, akik nagyon korán kezdenek el nyelveket tanulni, könnyebben fognak újabb nyelveket tanulni, magabiztosabbak lesznek és pozitív lesz hozzáállásuk más kultúrákhoz." (Európai Tanács) A Helen Doron Early English 25 esztendős fennállása óta ezen alapelv egyik élénjáró képviselője.    </p><p>

image1 186.thumbnailAz Európai Unió minden tagországában beindította a Piccolingo kampányt a nyelvtudásért. A kampány mindenekelőtt a szülőkhöz szól. Célja, hogy tudatosítsa bennük azt a tényt, miszerint "azok a kisgyermekek, akik nagyon korán kezdenek el nyelveket tanulni, könnyebben fognak újabb nyelveket tanulni, magabiztosabbak lesznek és pozitív lesz hozzáállásuk más kultúrákhoz." (Európai Tanács) A Helen Doron Early English 25 esztendős fennállása óta ezen alapelv egyik élénjáró képviselője.   

image1 186.thumbnailAz Európai Unió minden tagországában beindította a Piccolingo kampányt a nyelvtudásért. A kampány mindenekelőtt a szülőkhöz szól. Célja, hogy tudatosítsa bennük azt a tényt, miszerint "azok a kisgyermekek, akik nagyon korán kezdenek el nyelveket tanulni, könnyebben fognak újabb nyelveket tanulni, magabiztosabbak lesznek és pozitív lesz hozzáállásuk más kultúrákhoz." (Európai Tanács) A Helen Doron Early English 25 esztendős fennállása óta ezen alapelv egyik élénjáró képviselője.   

 Jelmondatában: "Ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy", az Európai Unió megerősíti elkötelezettségét a többnyelvű európai kultúra mellett. Erről tesz tanubizonyságot, a korai nyelvtanulással foglalkozó Piccolingo kampány.   Leonard Orban, a többnyelvűségért felelős EU-biztos Brüsszelben kijelentette, az EU-szerte indított "Piccolingo" kampányban a szülőket támogatni kell és információkhoz juttatni a korai nyelvtanulás eredményesen működő gyakorlatairól.

"A legkönnyebben a legkisebbek tanulják a nyelveket. A korai nyelvtanulás később óriási előnyt jelent számukra." Mivel kisgyermekkorban az anyanyelv elsajátítása még nem zárult le, a gyermek mindazt a könnyedséget és természetességet, amivel anyanyelvét elsajátítja, átviszi az idegen nyelvre is.    „2004 ben az Európai Unió megbízásából mélyelemzés készült a korai nyelvtanulással kapcsolatban végzett kutatásokról, jó gyakorlatról, és főbb pedagógiai elvekről.

A eredményeket összefoglaló, The main pedagogical principles underlying the teaching of languages to very young learners című jelentés megállapítja, hogy a korai életkorban megkezdett nyelvtanulás igen előnyös a gyermekek számára, mivel több időt biztosít arra, hogy a gyermekek természetes nyelvelsajátítási mechanizmusai aktivizálódjanak, továbbá olyan nyelvi és interkulturális tapasztalatot jelent, amely pozitívan járulhat hozzá a gyermekek kognitív, szociális, kulturális, akusztikai, nyelvi és személyiségfejlődéséhez (beleértve a kitartás és részvétel tulajdonságának fejlődését), és én tudatuk formálódásához."    

 „A korai kezdés önmagában azonban még nem jelent jobb eredményeket is, ha nem párosul hatékony oktatási módszerekkel, melyek a beszédértésre, beszédkészségre összpontosítanak. Jól képzett tanárokra van szükség, de ugyanolyan fontos, hogy a tanítás kis létszámú csoportokban történjen, megfelelő szemléltető eszközökkel és játékos nyelvtanulási technikák alkalmazásával." /A többnyelvűségért felelős Európai Tanács/    

Az Európai Unió korai nyelvtanítást támogató kezdeményezésének élén, az idén 25 éves Helen Doron Early English áll.   Helen Doron nyelvész, pedagógus több évtizedes fáradhatatlan munkájának köszönhetően a világ 33 országában, köztük 22 európai országban több mint 1 millió kisgyermek vett- és vesz részt a HDEE korai nyelvi fejlesztési programokon.   

Mikor 1985-ben Helen Doron, 1-6 éves kisgyermekek számára a beszélt angol nyelv tanítására alkalmas anyagokat keresett, szembesült a ténnyel, hogy sehol nem léteznek a kisgyermekek tanításának megfelelő tananyagok. Ekkor nekilátott saját, innovatív tanítási módszerének és tananyagainak kifejlesztéséhez, kitöltve az űrt a korai nyelvtanítás területén. A Helen Doron Early English lett az első, világszerte elterjedt és használt korai nyelvi fejlesztési program, mely az angol nyelvet ugyanazon a természetes módon tanítja a 3 hónapostól 14 éves korú gyerekeknek, ahogyan anyanyelvüket is elsajátítják.  

A jól felépített tananyag és tanmenet, a minőségi zene, a tanári kézikönyvek és tanári tréningek megalkotása tették lehetővé, hogy a Helen Doron Early English oktatási franchise a világ 33 országában megtalálható. Helen Doron büszke arra, hogy vezető befolyással bír ezen a területen, és kikövezhette az utat egy olyan jelentőségteljes kampányhoz, mint a Piccolingo. Örömmel néz közös társulás és együttműködés elé.  

Idén mind a Piccolingo Kampány, mind a Helen Doron Early English nyelviskolák helyi szervezetek, közösségek felkeresését tervezik, hogy megismertessék a korai nyelvtanulás számos előnyét.    

A Helen Doron Early English 25 éves fennállását idén ünnepli egy nagyszabású nemzetközi tanári konferencia keretében májusban Prágában és Helen személyesen tart sajtótájékoztatót több országban, köztük Magyarországon is.

http://www.helendoron.com/
http://www.helendoron.hu/
http://www.mathriders.com/
http://www.supernature.hu/
http://www.englishpolly.hu/
http://www.ready-steady-move.hu/    

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.