2024.augusztus.07. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Török Félhold Fesztivál 2010. május 2-7-ig

3 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/38975"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/feszt.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span> <p>Az Urál-Altáj vidékéről elvándorolt török nép genetikailag is rokonnak tartja magát a magyarokkal. Számukra kellemes emlék, hogy 150 évig együtt éltünk a Kárpát-medencében. Mégsem ismerjük egymást eléggé, sőt, élnek beidegződött sztereotípiák a török néppel szemben.</p><p>

 feszt.thumbnail

Az Urál-Altáj vidékéről elvándorolt török nép genetikailag is rokonnak tartja magát a magyarokkal. Számukra kellemes emlék, hogy 150 évig együtt éltünk a Kárpát-medencében. Mégsem ismerjük egymást eléggé, sőt, élnek beidegződött sztereotípiák a török néppel szemben.

 feszt.thumbnail

Az Urál-Altáj vidékéről elvándorolt török nép genetikailag is rokonnak tartja magát a magyarokkal. Számukra kellemes emlék, hogy 150 évig együtt éltünk a Kárpát-medencében. Mégsem ismerjük egymást eléggé, sőt, élnek beidegződött sztereotípiák a török néppel szemben.

   Most első alkalommal rendezi meg a Török Iránytű Európába Egyesület a Félhold Fesztivált, hogy a két népet közelebbről megismertesse egymással, valamint elősegítse a kölcsönös kommunikációt. Ezúttal elsősorban a fiatalokat célozzák meg az egyhetes, főleg zenés programokkal, amelyek Pécsett az isztambuli rendezvényekkel párhuzamosan zajlanak Budapesten, Pécs és Isztambul (Európa Kulturális Fővárosai) tengelyében. Szeretnék felmutatni a közös múlt örökségét és különbözőségét, vagyis a szépségét. Helyet kap most a zene minden műfaja a rocktól a dzsesszen át a szúfi dallamokig. Ismert török művészek, táncosok fellépése és gasztronómiai bemutatók, beszélgetések lesznek a Budapest Történeti Múzeumban és a Dürer Kertben (Ajtósi Dürer sor 19-21.)

   A fesztivál májust követően is folytatódik: havonta egy-egy szombaton valamelyik vidéki városban rendeznek kulturális programokat a magyaroknak. Később tartanak irodalmi-, tánc- és filmművészeti esteket, kulturális ismeretterjesztő kiállításokat, színházi előadásokat Budapest amúgy is gazdag kulturális életének bővítésére.

   Részletes programok:

Május 2.: a Dürer Kertben 18 órától ATIB, azaz 20 fős török néptánc-együttes lép fel hagyományos népviseletben, mellesleg a táncaik megtanulhatók a legifjabbak számára is. 19 órától az Istanbul Kulturverein klasszikus török zenét játszik. 20 órától a Novarovon, a négy lányból álló furulya-csapat koncertezik.

Május 3.: 19 órakor a Budapesti Történeti Múzeumban a nakamhane közösség 700 éves oszmán-török klasszikus muzsikája csendül fel hagyományos hangszereken (ney-síp, rebab hegedű). Ötvözik a dervis kolostorok, a szerelmes- és a táncdalok világát.

Május 4.: 20 órakor Hosh Neva (perzsául: szép melódia) csoport közép-ázsiai és anatóliai szúfi tradíciókat elevenít fel akár szerelmi énekeiben, akár isteni kapcsolataiban.

Május 5.: 20 órakor a híres Fatima Spar közvetíti együttesével a világzene török változatát, amivel biztosan magával ragadja a közönséget.

Május 6.: Yildirim Fakilar neve már nem ismeretlen nálunk, mert 2008-ban ő szervezte a hazánkban is bemutatott Jimi Hendrix Fesztivált. Keleties stílusban egyesíti a rock, a funky és a jazz ritmusainak elemeit. Nemzetközi sztárokkal lép fel, mint Lenny Dickson dél-afrikai dobos, Daniel Pergamenschikov olasz hegedűs és Fagner Wesley brazil billentyűs hangszeres. A koncert 20 órakor kezdődik a Dürer Kertben.

Május 7.: 20 órakor a Dürer Kertben a Sazz da Jazz négy muzsikusa vezet be a tüzes jazz-improvizációk és a különleges keleti ritmusok egyvelegébe. 22 órától aztán fergeteges DJ Party, azaz nagy buli kezdődik.

A koncerteket kézműves foglalkozások, henna-festés, néptánc oktatás és a Dürer Kertben felállított török büfé és palacsintázó – a török konyha remekei – színesítik. További információt a http://www.eutorokegyesulet.hu/ honlapon, a +36-30-500 7431-es telefonszámon vagy az info@eutorokegyesulet.hu e-mail címen kaphatunk. A Török Iránytű Európába Egyesület vezetője a csinos fiatalember, Mehmet Inceoglu. 

Dobi Ildikó

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.