2024.augusztus.07. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Újabb technológia fejlesztési EU-s pályázatok nyíltak meg

5 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/1223"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/euanim.gif" border="0" width="90" height="60" /></a></span> <p>Tízezer hazai kis- és középvállalkozás jutott már több mint 300 milliárd forint vissza nem térítendő uniós fejlesztési támogatáshoz az Új Magyarország Fejlesztési Terv célirányos gazdaságfejlesztési programjainak a keretében. Az elnyert támogatások harmada, több mint 100 milliárd forint már kifizetésre is került. A program első három évében összesen 15 ezer pályázatot nyújtottak be, ami azt jelenti, hogy minden három pályázatból kettő sikeres volt. </p><p>

 euanim

Tízezer hazai kis- és középvállalkozás jutott már több mint 300 milliárd forint vissza nem térítendő uniós fejlesztési támogatáshoz az Új Magyarország Fejlesztési Terv célirányos gazdaságfejlesztési programjainak a keretében. Az elnyert támogatások harmada, több mint 100 milliárd forint már kifizetésre is került. A program első három évében összesen 15 ezer pályázatot nyújtottak be, ami azt jelenti, hogy minden három pályázatból kettő sikeres volt.

 euanim

Tízezer hazai kis- és középvállalkozás jutott már több mint 300 milliárd forint vissza nem térítendő uniós fejlesztési támogatáshoz az Új Magyarország Fejlesztési Terv célirányos gazdaságfejlesztési programjainak a keretében. Az elnyert támogatások harmada, több mint 100 milliárd forint már kifizetésre is került. A program első három évében összesen 15 ezer pályázatot nyújtottak be, ami azt jelenti, hogy minden három pályázatból kettő sikeres volt.

2007 óta közel 400 milliárd forint vált pályázati úton elérhetővé a magyarországi vállalkozások számára a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban, azon fejlesztések támogatására, amelyek hazánk vidéki régióiban valósulnak meg. Közel 15 000 pályázatot adtak be a vállalkozások ezekre a forrásokra (beleértve a Közép-magyarországi régió hasonló, bár szigorúbb feltételekkel kiírt pályázatait is). Ezeknek 92 százaléka vállalkozásfejlesztési támogatásra, 7 százaléka kutatásfejlesztési célokra, 1 százaléka pedig az üzleti környezet fejlesztését célzó kiírásokra szólt.

A vállalkozásfejlesztési pályázatok nyerteseinek közel 80 százaléka mikro-, kis- és középvállalkozás. Ezen belül a kisvállalatok 41 százalékkal, a közepesek 32 százalékkal, a mikrovállalkozások pályázatai pedig 27 százalékkal részesedtek.

A támogatások területi eloszlása egyenletesnek nevezhető, hazánk hat vidéki régiójába a korábbi éveknél lényegesen nagyobb arányban jutott uniós pénz a vállalkozások modernizációjára. A legtöbb nyertes projektet az észak-magyarországi régió adta, ezen belül a legtöbb forrás Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe áramlott, de jó eredményekkel pályáztak még Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád és Heves megye vállalkozásai is. Az egy vállalkozásra jutó támogatás mértéke Nógrád megyében volt a legmagasabb, miközben Vas, Zala és Tolna megye vállalkozói nyerték el a legkevesebb.

Fontos, hogy a támogatások 60 százaléka jutott Magyarország 105 leghátrányosabb helyzetű kistérségébe, ahol nagy a munkanélküliség és az átlagosnál fejletlenebb az infrastruktúra.

Egyre aktívabbak a vállalkozások a visszatérítendő uniós  támogatások terén is, a legutóbbi összesítések alapján 2007 végétől mostanáig több mint kétezer alkalommal, összesen 12 milliárd forint értékben kötöttek Új Magyarország Mikrohitel hitelszerződéseket. Ezek voltak a legnépszerűbbek a hitelfelvevők körében, de további 9 milliárd forintnyi összeg keretében egyéb uniós támogatású hitel- és garancia-konstrukciókat is igénybe vettek.

Optimista várakozások övezik a hosszú előkészítés után 2010 első negyedévében elindult Kockázati Tőke Programot, melynek keretében 8, pályázati úton kiválasztott alapkezelő a speciális kockázatok miatt a bankszektor által nem finanszírozott, elsősorban korai életciklusban lévő, innovatív tevékenységet végző vállalkozások tőkefinanszírozásához biztosít fejlesztési forrásokat.

Újabb technológia fejlesztési EU-s pályázatok nyíltak meg

Május 31-től adhatók be a támogatási igények a most megnyílt Komplex vállalati technológia fejlesztés a mikro-, kis- és középvállalkozások számára (GOP-2010-2.1.1/B és KMOP-2010-1.2.1/B), valamint Komplex beruházások támogatása a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben (GOP-2010-2.1.2) pályázatokra.

A komplex vállalkozásfejlesztési projektek célja a fejlődőképes vállalkozások innovációs, adaptációs képességének erősítéséhez, a vállalkozások által előállított hozzáadott érték növeléséhez, a környezetvédelmi, energia- és anyagtakarékossági célokhoz való hozzájárulás elősegítéséhez kapcsolódó technológiai fejlesztés megvalósítása.

A Komplex vállalati technológia fejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára (GOP-2010-2.1.1/B és KMOP-2010-1.2.1/B) pályázatra mikro-, kis- és középvállalkozások pályázhatnak az ország minden területéről, míg a GOP-2010-2.1.2 jelű pályázatra akár nagyvállalatok fejlesztéseit is várják, de kizárólag a komplex programmal segítendő leghátrányosabb helyzetű kistérségekben.

Mindhárom pályázat elkészítéséhez és szabályos benyújtásához szükséges valamennyi információ és dokumentáció a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján érhető el: www.nfu.hu .

Összefoglaló táblázat a konstrukciókról:

                                  

Pályázat kódja

Pályázat címe

Rendelkezésre álló keret

Támogatás

Támogatás Mértéke

Beadási határidő

GOP-2010-2.1.1/B

Komplex vállalati technológia fejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozá-sok számára

10 Mrd

<20 M -150 M

Megvalósítás helyétől függően max. 30-40%

2010.05.31-2010.09.06

KMOP-2010-1.2.1/B

3,5 Mrd

<20 M – 100 M

Megvalósítás helyétől függően max. 25-30%

GOP-2010-2.1.2

Komplex beruházások támogatása a komplex programmal segítendő leghátrányosabb helyzetű kistérségekben

10 Mrd

<20 M – 500 M

max. 50%

2010.05.31-2010.12.31

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.