2024.augusztus.07. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az Albacomp 25 éve

5 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/39117"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/logo_34.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="78" /></a></span> <p>2010. április 22-én emlékeztette a szaksajtót az  Albacomp Zrt.  vezetése; a cég 25 éves lett, s túljutva az elmúlt két év válság-időszakán, „megfogyva" de pozitív eredménnyel zárja 2010 első negyedévét.  Ennek folytatásaként,  az idei gazdasági évben is a magas hozzáadott értékű szolgáltatásokra koncentrálnak. </p><p>

 logo 34.thumbnail

2010. április 22-én emlékeztette a szaksajtót az  Albacomp Zrt.  vezetése; a cég 25 éves lett, s túljutva az elmúlt két év válság-időszakán, „megfogyva" de pozitív eredménnyel zárja 2010 első negyedévét.  Ennek folytatásaként,  az idei gazdasági évben is a magas hozzáadott értékű szolgáltatásokra koncentrálnak. 

 logo 34.thumbnail

2010. április 22-én emlékeztette a szaksajtót az  Albacomp Zrt.  vezetése; a cég 25 éves lett, s túljutva az elmúlt két év válság-időszakán, „megfogyva" de pozitív eredménnyel zárja 2010 első negyedévét.  Ennek folytatásaként,  az idei gazdasági évben is a magas hozzáadott értékű szolgáltatásokra koncentrálnak. 

 

A cég az elmúlt 25 év alatt sikeresen megőrizte 100%-os magyar tulajdonosi körét, idei árbevétele eddig a terveknek megfelelően alakult:  a cégcsoport konszolidált árbevétele az év első három hónapjában 3,5 milliárd forintot tett ki, ami időarányosan megfelel a 2010-re tervezett 15 milliárd forintos árbevételnek.

Az Albacomp Zrt. a magyarországi informatikai piac egyik legnagyobb múltra visszatekintő vállalata, amely teljes körű megoldást igyekszik biztosítani partnerei számára az informatikai eszközök és szolgáltatások területén. A székesfehérvári székhelyű vállalat a legnagyobb magyar tulajdonban lévő PC- és noteszgép-összeszerelő üzemmel rendelkezik, emellett a hazai rendszerintegrátor cégek élmezőnyének tagja. A vállalat az IT piac számos más szegmensének jelentős szereplője, így többek között fejlesztő és konzultációs csapatával, saját gyártású szervereivel, érintőképernyős termináljaival, asztali számítógépeivel, operációs rendszerével és országos szervizhálózatával van jelen a hazai és a nemzetközi informatikai porondon.  Az oktatás üzletág országos hatáskörrel működik, a vállalat stratégiáját nagymértékben támogatja minden területen.

Az Albacomp történetének legfontosabb momentumai:

1985. – megalakul az Albacomp Kisszövetkezet,

1986. – megjelenik az első Albacomp személyi számítógép,

1993. – részvénytársasággá alakul az Albacomp,

1995. – sor kerül a SZÜV Rt megvásárlására,

2000. – a vállalat átlépi a 10 milliárd Ft-os árbevételt.

Az eltelt 25 éves visszatekintés után Minárovits János  vezérigazgató elmondta, a garázscégből lett rendszerintegrátor vállalat számára is nehéz volt az elmúlt év, akárcsak az egész informatikai piacnak.  Az okokat, a gazdasági válság mellett, a kormányzati szektor befagyasztott informatikai beszerzéseiben látják.  A cégvezetés szerint, emiatt szenvedett el az Albacomp tavaly mintegy 30%-os bevételkiesést.  Idei reményeik szerint azonban felgyorsulnak a függő projektek, s leszerződött projektjeik révén  elérhetik a 15 milliárd forintos árbevételt, amely mellett 300 millió Ft-os üzemi eredménnyel számolnak.  

2010 első negyedévét már pozitív eredménnyel zárhatták,  a cégcsoport időszakra eső konszolidált árbevétele 3,5 milliárd Ft. volt,  ez időarányosan megfelel a 2010-es tervezetnek, a 15 milliárd Ft-os árbevételnek.
A negyedszázados vállalatnak folyamatos megújulásra van szüksége,  követve a piaci igények folyamatos változását.  Az elmúlt év óta a rendszerintegrációra, a konzultációra és a teljes körű informatikai szolgáltatásokra, a magas hozzáadott értékű szolgáltatásokra helyezik a hangsúlyt, míg a nagy finanszírozási igényű, de kis profitot eredményező üzletágak, mint például a kiskereskedelem és disztribúció, háttérbe szorultak é szorulnak.  A cégnél folyó gyártás folyamatában is a projektszemlélet vette át a szerepet, hiszen ma már egy gazdálkodó vállalat sem teheti meg, hogy raktárra gyártson készülékeket, ezért nem erősitik, sőt csökkentik a Hi-Fi és PC gyártást.

Az Albacomp cégcsoport szervezeti átalakításokkal és költségracionalizálással is alkalmazkodik a megváltozott piaci helyzethez. (2007. óta mára az alkalmazottak száma felére, 237 főre csökkent…)

A cégcsoporton belül az Albacomp Részvénytársaság foglalkozik a gyártással, fejlesztéssel és infrastruktúra- szállítással, míg a kereskedelmi folyamatok optimalizálása érdekében 2008-ban létrehozott, jelenleg 20 fővel müködő  Albacomp RI Kft.  a közbeszerzésekért felelős.

További tőkebevonásra, pénzügyi befektetőkre számitanak terveikhez…

dr. Balázs Zoltán, az Albacomp RI ügyvezető igazgatója elmondta,  a közbeszerzések területén tavaly elkezdődött és idén novemberben befejeződő Adóalany Centrikus Adatszolgáltatási Modell (ACM) jelenti számukra a legnagyobb projektet, de cégük felkészült az év során várható nagyobb terhelésre is. A központosított közbeszerzésben minden kategóriában van szerződésük, így minden ügyfelüket folyamatosan ki tudják szolgálni. Az egyedi közbeszerzési eljárás segítségével beszerezhető Interaktív tábla és Classmate PC-k kapcsán idén körülbelül 200 pályázati eljárással számolnak.

Szabó Ervin, az Albacomp kereskedelmi igazgatója rámutatott, a rendszerintegrációs szolgáltatások előtérbe helyezésével a cég kereskedelmi portfoliója is átalakult. Ennek, s az eltelt évek alatt felhalmozott üzleti tapasztalatnak köszönhetően, minden igényt ki tud elégíteni az Albacomp.

A vállalat kereskedelmi hálózata ma már az egész országot lefedi, ami elengedhetetlen feltétele a HEFOP-hoz hasonló nagy, komplex EU-s projektekben való részvételnek.

Az Albacompra mindig is jellemző innováció jó példája az a speciális, könnyen mozgatható töltőkocsi, melyet a vállalat által idehaza kizárólagosan forgalmazott Classmate PC-hez  fejlesztettek ki, s 32 darab számítógép töltésére és tárolására alkalmas.

http://www.albacomp.hu/

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.