2024.augusztus.07. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

VÉGE A FŰTÉSI SZEZONNAK: LEGKEVESEBB TIZENEGYEN HALTAK MEG SZÉN-MONOXID-MÉRGEZÉSBEN

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/39119"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/lang_0.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="100" /></a></span>A Magyar Épületgépészek Szövetségének médiafigyelésen alapuló adatai szerint az elmúlt fűtési szezonban az országban több mintegy 25 esetben hívták ki a mentőket szén-monoxid-mérgezés miatt, közülük 45 személy rosszul lett vagy egészségkárosodás is érte, 11 esetben pedig halálozás történt.</p><p>

lang 0.thumbnailA Magyar Épületgépészek Szövetségének médiafigyelésen alapuló adatai szerint az elmúlt fűtési szezonban az országban több mintegy 25 esetben hívták ki a mentőket szén-monoxid-mérgezés miatt, közülük 45 személy rosszul lett vagy egészségkárosodás is érte, 11 esetben pedig halálozás történt.

lang 0.thumbnailA Magyar Épületgépészek Szövetségének médiafigyelésen alapuló adatai szerint az elmúlt fűtési szezonban az országban több mintegy 25 esetben hívták ki a mentőket szén-monoxid-mérgezés miatt, közülük 45 személy rosszul lett vagy egészségkárosodás is érte, 11 esetben pedig halálozás történt.

 

A Magyar Épület-gépészek Szövetsége tagjainak tapasztalatai szerint a szén-monoxid okozta balesetek és halálesetek fő okai a gázkészülékek elmaradt karbantartása miatt elszennyeződött alkatrészek, a fűtési rendszerek elavultsága, a csaknem teljesen légzáró ajtók, ablakok és a nagy teljesítményű pára vagy szagelszívók.

 

  

    Miért veszélyes a szén-monoxid, a visszaáramló füstgáz? A szén-monoxid (CO) a tökéletlen égési folyamatok terméke, égéstermék, ami kevés oxigén és a visszaáramló széndioxid jelenlétében keletkezik. Mivel színtelen és szagtalan, gyakorlatilag lehetetlen észrevenni. A levegőben gyorsan kialakul mérgezést előidéző koncentrációja. Élettani hatása révén igen veszélyes méreg, mert megköti a vérben lévő hemoglobint, valamint idegrendszeri tüneteket okoz. Emiatt e vasat tartalmazó fehérje elveszti a képességét az oxigén felvételére és szén-dioxid leadására. A szén-monoxidot beszívó ember már rövid idejű belégzés, enyhébb mérgezés esetén is zavartságot, fejfájást, hányingert, szédülést érez. Hosszabb belégzésekor tudatvesztés, halál következhet be.  A balesetek okairól A baleseteket az idézi elő, hogy a lakótérben működő kazánok, kandallók stb. működése közben az égés során keletkező gázok nem (csak) a kéménybe, hanem a lakótérbe áramlanak. Az ezt kiváltó leggyakoribb okok: a fűtési rendszerek szabálytalan bővítése, a levegőelszívók szabálytalan (gyakran utólagos) beépítése, a rendszeres karbantartás hiánya, a nyílászárók cseréje, átalakítása, légbevezetők hiánya vagy eltömítése.

A lakásfelújítások következtében egyre gyakoribb probléma, hogy a fokozott légzárású vagyis a levegő mozgását szinte teljesen megakadályozó nyílászárók a kazánok, kandallók stb. működéséhez elengedhetetlenül szükséges levegőmennyiséget nem engedik be a helyiségekbe. Így az elégtelen égés során keletkező CO-dal telített füstgázok visszaáramolhatnak a lakótérbe a kéményből. A levegőelszívók nem kellően megfontolt beépítése, a fürdőszoba szellőzőnyílásának eltömítése, kéménydugulás, a meghibásodott vagy rossz állapotú fűtőberendezés, szabálytalan gáztűzhelyhasználat, szerelési hiba vagy szabálytalan szerelés ugyancsak okozhat balesetet – függetlenül a beépített készülékek gyártmányától.  A legfontosabb, hogy szakemberrel, szakcéggel szereltesse fel és szabályoztassa be a gázfogyasztó készülékeket, és ezeket évente egyszer átvizsgálja. A gázkészülékekkel kapcsolatos szerelői és karbantartási jogosultsággal az arcképes gázszerelői igazolvánnyal rendelkező épületgépészek rendelkeznek.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.