2024.augusztus.07. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

“Csak” megérintette a válság a régiós kockázati tőke piacot

4 perc olvasás
<p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/39200"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/dobok.thumbnail.jpg" border="0" width="83" height="100" /></a></span>A válság a kockázati tőke szektort sem hagyta érintetlenül tavaly, azonban hatása csak korlátozottan érvényesült Kelet-Közép-Európában. A régióban a korábbi években felhalmozott, és be nem fektetett tőke hatására ugyanis nem volt érezhető komolyabb visszaesés. Szintén pozitív jel, hogy lezajlott a kedvezményes feltételekkel közösségi forrásokat kínáló Jeremie-programban résztvevő nyolc alapkezelő kiválasztása is. </p><p>

 dobok.thumbnailA válság a kockázati tőke szektort sem hagyta érintetlenül tavaly, azonban hatása csak korlátozottan érvényesült Kelet-Közép-Európában. A régióban a korábbi években felhalmozott, és be nem fektetett tőke hatására ugyanis nem volt érezhető komolyabb visszaesés. Szintén pozitív jel, hogy lezajlott a kedvezményes feltételekkel közösségi forrásokat kínáló Jeremie-programban résztvevő nyolc alapkezelő kiválasztása is.

 dobok.thumbnailA válság a kockázati tőke szektort sem hagyta érintetlenül tavaly, azonban hatása csak korlátozottan érvényesült Kelet-Közép-Európában. A régióban a korábbi években felhalmozott, és be nem fektetett tőke hatására ugyanis nem volt érezhető komolyabb visszaesés. Szintén pozitív jel, hogy lezajlott a kedvezményes feltételekkel közösségi forrásokat kínáló Jeremie-programban résztvevő nyolc alapkezelő kiválasztása is.

Bár a válság az elmúlt évben nem kímélte a kockázati tőke piacot sem, a Kelet-Közép-Európában a korábbi években felhalmozott jelentős összegű, még be nem fektetett tőke (dry powder) folytán nem okozott olyan súlyos visszaesést, mint más piacokon. Mindezzel együtt azonban a visszaesés nem kerülte el a kockázati- és magántőke-ipart sem: az ügyletek száma visszaesett, a befektetések finanszírozási struktúrájában a hitel részaránya csökkent, a portfolió cégekből történő kilépések (exit) pedig nehezebbé váltak.

"A banki finanszírozás visszaszorulása miatt helyzeti előnybe kerültek a térségbeli befektetésekre szakosodott alapok, azaz összességében a kockázati-, és magántőke-alapok szerepe felértékelődött. Mindez azt jelentette, hogy a tőkekihelyezés fázisában lévő alapok válogathatnak a hitel hiányában tőkére erősen rászoruló vállalkozásoktól érkező befektetési ajánlatok között." – mondta Oláh László, a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) elnöke, az egyesület, és a Portfolio.hu által közösen életre hívott ?Kelet-közép-európai Vállalatfinanszírozási és Kockázati Tőke 2010" című konferenciát megelőző sajtótájékoztatón.

A magyarországi vállalkozásokba befektetett kockázati- és magántőke értékének, a befektetések számának és az egy tranzakció keretében befektetett tőke átlagos értékének évenkénti alakulása, 2002-2009

Befektetés

éve

Befektetett tőke értéke

(millió ?)

Befektetési ügyletek száma

(db)

Átlagos befektetési érték

(millió ?)

2002

127

29

4,4

2003

117

32

3,7

2004

108

41

2,6

2005

131

26

5,0

2006

535

39

13,7

2007

491

26

18,9

2008

477

25

19,0

2009

214

12

17,8

Forrás: 2002-2006: HVCA adatbázis; 2007-2009: PEREP_Analytics

A magyarországi vállalkozásokba befektetett kockázati-, és magántőke értéke az Európai Kockázati-, és Magántőke Egyesület (EVCA) március végi, előzetes adatai szerint 2009-ben 214 millió euróra esett vissza, a 2008-ban mért 477 millió euróról. A befektetési ügyletek száma a 2008-ban regisztrált 25-ről 12 tranzakcióra csökkent tavaly. A befektetések átlagos értéke 2009-ben alig változott, azaz a 2007 óta mért, régiós szinten viszonylag magasnak számító 18 millió eurós értéken maradt.

A kockázati- és magántőke-alapok által világszerte gyűjtött friss tőke értéke 2009-ben még a felét sem érte el az egy évvel korábbinak, ezzel szemben a Magyarország iránt is érdeklődő alapok tőkegyűjtési kedve ugyanezen időszak alatt alig változott, így ennek mértéke elérte a 2008-as, kétmilliárd eurót.

 A felmérések azt mutatták, hogy a válság hatására megváltozott a befektetők által favorizált alapok típusa is: a "megatranzakciókat" végrehajtó kivásárlási alapok helyett a nehéz helyzetű cégekbe fektető alapok, valamint a kisebb méretű kivásárlásokat tervezők váltak népszerűvé.

A középvállalati piac alsó szegmensében felvásárlásokat végző magántőke társaságok közül 2009-ben a Magyarországon is aktív Riverside teljesített kiemelkedően. A vállalat 1,17 milliárd dollár tőkét gyűjtött Riverside Capital Appreciation Fund V befektetési alapjába egy olyan évben, amikor a tőkegyűjtési mutatók 73%-kal zuhantak. A kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére 6,5%-kal növelte portfóliójának értékét, 15 akvizíciót bonyolított le és 200 millió dollárt fektetett be. A Buyouts Magazine a Riverside-nak ítélte a 2009-es év kivásárló cége címet (Buyout Firm of the Year), az M&A Journal pedig a középvállalati piacon választotta az év magántőke vállalatának (Private Equity Firm of the Year, M&A Mid-Market Awards).

"A fentiek mellett mindenképpen bíztató jövőképet vázol fel a Jeremie-alapok elindulása, hiszen a program elindulásával az életük korai fázisában tartó cégekbe történő tőkebefektetés felfutása várható majd. Ennek keretén belül az alapkezelők 2013-ig összesen 31,5 milliárd forint értékű közösségi forrást helyezhetnek majd ki, melyhez az általuk magánszektorbeli befektetőktől összegyűjtött tőke további, több mint 15 milliárd forintot tesz majd ki várhatóan." – mondta Oláh László.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.