2024.augusztus.07. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

41. Nemzetközi Operett Fesztivál – Trieszt, 2010. július

6 perc olvasás
  <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/39232"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/AlessandroGilleri.thumbnail.jpg" border="0" alt="Alessandro Gilleri" title="Alessandro Gilleri" width="75" height="100" /></a><span style="width: 73px" class="caption"><strong>Alessandro Gilleri</strong></span></span>A Trieszti "Giuseppe Verdi" Színház által szervezett, a maga nemében egyedülálló Nemzetközi Operett Fesztivál idén 41. alkalommal kerül megrendezésre. Az eseményről Salvatore Ettorre az Olasz Kultúrintézet igazgatója vezetésével és a közreműködő partner intézetek részvételével tartottak tájékoztatót.</p><p>

 

alessandro gilleriAlessandro GilleriA Trieszti "Giuseppe Verdi" Színház által szervezett, a maga nemében egyedülálló Nemzetközi Operett Fesztivál idén 41. alkalommal kerül megrendezésre. Az eseményről Salvatore Ettorre az Olasz Kultúrintézet igazgatója vezetésével és a közreműködő partner intézetek részvételével tartottak tájékoztatót.

 

alessandro gilleriAlessandro GilleriA Trieszti "Giuseppe Verdi" Színház által szervezett, a maga nemében egyedülálló Nemzetközi Operett Fesztivál idén 41. alkalommal kerül megrendezésre. Az eseményről Salvatore Ettorre az Olasz Kultúrintézet igazgatója vezetésével és a közreműködő partner intézetek részvételével tartottak tájékoztatót.

sissiSissiA 2010. július 8-24. között Triesztben tartandó fesztivál idei különlegessége, hogy a műsoron szereplő operettek közül kettő olasz-magyar koprodukcióban valósul meg, illetve a fent említett két darab közül egyet:  Fritz Kreisler: Sissi című kisoperettjének ősbemutatóját 2010. július 29-30-án Magyarországon, a Gödöllői Királyi Kastélyban is megtekintheti a közönség. Az ötletgazda, Alessandro Gilleri a Trieszti Giuseppe Verdi Színház igazgatója tervei szerint a darabot azokon a történelmi helyszíneken is bemutatják, ahol Sissi megfordult.
A Fesztivál 2010. Július 8-án a Trieszti Giuseppe Verdi Színházban, Kálmán Imre Csárdáskirálynő című zenei kermessének bemutatójával veszi kezdetét. A Szegedi Nemzeti Színházzal együttműködésben megrendezett darabot július 10, 15, 18, 20, 22-én megismétlik.

bál a savoybanBál a SavoybanAz operett jellegzetes közép-európai műfaj, amely magába olvasztja az olasz dallamosságot, a magyar élénkséget, humorérzéket és a bécsi eleganciát. Gyüdi Sándor a Szegedi Nemzeti Színház karmester főigazgatója szerint, mivel színházuk több tagozatú – dráma, tánc, balett és opera – alkalmas arra, hogy a három összetevő szintézisét magas szinten valósítsa meg a műfaj továbbvitele érdekében. Az együttműködés mindig is létezett a trieszti és a magyar operett-játszás között. A darab szeptembertől a szegedi színházban is bemutatásra kerül. Külön érdekesség, hogy Szegedről Gödöllőre Trieszten keresztül vezet az út.

felföldi anikóFelföldi AnikóA Csárdáskirálynő nem első alkalommal kerül bemutatásra a Trieszti Nemzetközi Operett Fesztiválon. Először 1951-ben mutatták be a San Giusto-i Kastélyban, Wally Vecsey, Anna Campori, Alberto Lionello és Elvio Calderoni szereplésével. Említést érdemel továbbá az 1972-es, illetve 1973-as bemutató Edith Martelli, Elio Pandolfi, Alviuno Misciano szereplésével, valamint az 1983-as bemutató Elena Zilioval, illetve az 1997-es bemutató Regina Renzowa, Enrico Facini, Paola Tedesco szereplésével, Gino Landi rendezésében.

A tájékoztatón jelen lévő Felföldi Anikó színművész korábban már játszott a Csárdáskirálynő trieszti előadásán. Most, meglepetésként néhány fényképet kapott az akkori előadásról Alessandro Gilleritől a Trieszti Giuseppe Verdi Színház igazgatójától, akinek az apja szervezte Felföldi fellépését. Korábban Bársony Rózsi volt a főszereplő – aki mellesleg 16 nyelven játszotta ezt a szerepet – és az operett felújításakor ismét őt kérték fel. Mivel már elköszönt a színpadtól, nem vállalta a szerepet, de megígérte keres valakit, mert ezt csak magyar szubrett játszhatja el. Hát, így került Felföldi Anikó a képbe és nem vallott szégyent. Nagy sikere volt az előadásnak, a másnapi olasz újságokban az jelent meg, hogy jelképes tróncsere az operett egén. A sikert bizonyítja, hogy további ajánlatokat kapott, felkérték Kálmán Imre Chicagói hercegnő darabjának címszerepére.

Az idei bemutatón a szereposztás igen különleges lesz, olasz illetve magyar művészekből fog állni: Szilvia szerepében Alisa Zinovjevát, Edwin Ronald herceg szerepében Vadász Dánielt láthatja a közönség. További szereplők: Gennaro Cannavacciuolo, Anna Bordignon, Riccardo Peroni, Fulvio Falzarano e Maurizio Zacchigna, Maurizio Rapotec, Alessio Colautti, Giulio Cancelli, Andrea Di Matteo, Massimiliano Borghesi és Elena Zilio.

Rendező: Tasnádi Csaba, rendező asszisztens: Oscar Ceccbiu. Díszlet, jelmez, fény: Pasquale Grossi. Koreográfia: Juronics Tamás. Vezényel: Pál Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház operatársulatának első karmestere. Pál már korábban is fellépett a trieszti színház színpadán, amikor is Camille Saint-Saens francia zeneszerző Sámson és Delila operáját valamint Verdi Simon Boccanegra című operáját vezényelte.

2010. július 9-én kerül sor a trieszti Miramare kastély Banfield Tripcovich termében a Hommage a supé című darab bemutatójára. További bemutatók: 2010. július 15. – Teatro Preseren- San Dorligo della Valle, július 20. – Teatro di San Giovanni.

2010. július 12-én a Miramare kastélyban a Operetta mon amour című darabot mutatják be. További bemutatók: július 16. – Muggia, július 18. – Castello di Duino, július 22. – Teatro Preseren- San Dorligo della Valle.

2010. július 13-án kerül sor a trieszti Miramare kastély Banfield Tripcovich termében, a Sisi a történelem helyszínein című operett bemutatójára. Az Ernst és Hubert Marischka Sissy című műve alapján készült darab ősbemutatóját 1932. december 23-án tartották Bécsben. Az operett zenéjét Fritz Kreisler, bécsi zeneszerző és hegedűművész szerezte. A Trieszti Operett Fesztiválon már korábban is szerepelt a darab, 1995-ben illetve 1996-ban, Gino Landi rendezésében, Daniela Mazzucato főszereplésével.

Az idei bemutató különlegessége, hogy a darab egy teljesen új dramaturgiai változatban kerül a közönség elé. Az operett bejárja az Erzsébet királyné által ismert helyeket, így tehát a trieszti bemutatót egy magyarországi bemutató követi, 2010. július 29-én illetve 30-án a Gödöllői Királyi Kastélyban, Felföldi Anikó narrációjával. Sissi hazaérkezik, méghozzá kedvenc kastélyának dísztermébe – jegyezte meg Révész T. Mihály a Gödöllői Királyi Kastély ügyvezető igazgatója – és a napról napra szebb park már májusra olyan lesz, mint annak idején, ahogy Sissi látta. Dramaturg: Sergio D'Osmo. Koreográfia: Juronics Tamás. Karmester: Pál Tamás. Szereplők: Keszei Bori  – szoprán  (Sisi), Kónya Krisztina – szoprán  (Nené, Ilona hercegnő, Sisi testvére), László Boldizsár – tenor (Thurn und Taxis herceg, Nené későbbi férje), Geiger Lajos – bariton (Max főherceg). Narrátor: Daniela Mazzucato. Zene: A Trieszti Giuseppe Verdi Színház zenekara, kórusa, tánckara, valamint a Szegedi Színház balett társulata. A darabot Gödöllő után, a görögországi Korfun lévő Achilleion villában mutatják be, ahol Erzsébet királyné hosszasan időzött.

A trieszti előadásokra a hazai közönség is eljuthat, folynak az utazási irodák előkészületei, melyekről Demjén Anita az ENIT – Olasz Nemzeti Turisztikai Hivatal képviseletében beszámolt. Trieszt, a tengerre néző szalon, az egész város egy tengerparti sétány. Nem kell messzire menni, az egyedülállóan kék Adria a következő sarokról megpillantható, egy elegáns sétáló utca végén, vagy egy utca kanyarban, esetleg egy térre kiérve és a tenger behatol Triesztbe. Életet adva neki. Néhány júliusi estén pedig Szilvia énekel a Csárdáskirálynőben.

Lantai József 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.