2024.augusztus.07. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kedvező változások, népszerűbb konstrukció – Új Magyarország Kishitel

5 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/39244"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image12_4.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="50" /></a></span>Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. 2010. április közepétől új hitelterméket dolgozott ki, melynek hosszú távú célja, hogy a válságtól sújtott mikro és kisvállalkozások minél több finanszírozási lehetőséghez jussanak. A program új elnevezése: Új Magyarország Kishitel. Az új hitel kedvező feltételeket, a hitelintézetek és a vállalkozások számára rendkívül kedvező változásokat jelent a korábbi konstrukcióhoz képest. A program keretében közel 56 Mrd forint forrás kihelyezésére van lehetőség.</p><p>

image12 4.thumbnailAz MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. 2010. április közepétől új hitelterméket dolgozott ki, melynek hosszú távú célja, hogy a válságtól sújtott mikro és kisvállalkozások minél több finanszírozási lehetőséghez jussanak. A program új elnevezése: Új Magyarország Kishitel. Az új hitel kedvező feltételeket, a hitelintézetek és a vállalkozások számára rendkívül kedvező változásokat jelent a korábbi konstrukcióhoz képest. A program keretében közel 56 Mrd forint forrás kihelyezésére van lehetőség.

image12 4.thumbnailAz MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. 2010. április közepétől új hitelterméket dolgozott ki, melynek hosszú távú célja, hogy a válságtól sújtott mikro és kisvállalkozások minél több finanszírozási lehetőséghez jussanak. A program új elnevezése: Új Magyarország Kishitel. Az új hitel kedvező feltételeket, a hitelintézetek és a vállalkozások számára rendkívül kedvező változásokat jelent a korábbi konstrukcióhoz képest. A program keretében közel 56 Mrd forint forrás kihelyezésére van lehetőség.

Az Új Magyarország Mikrohitel Program hitelintézetek részére meghirdetett (GOP-2007-4.1; KMOP-2007-1.3.1) pályázatok esetében módosultak a program egyes feltételei a program eddigi működésének tapasztalatai alapján. A program módosításainak köszönhetően megszűnnek azok a hitelfelvételi akadályok, melyek miatt a konstrukció eddig számos érdeklődő részére nem volt elérhető.

Az Új Magyarország Kishitel program főbb változásai közül kiemelendő a felvehető maximális hitelösszeg 10 millió forintról 50 millió forintra történt növekedése. A hitelfelvevők köre a mikrovállalkozások mellett kibővült a kisvállalkozásokkal is, továbbá fontos változás, hogy az új módosítások lehetővé teszik, hogy egyéb meglevő hitel mellett is felvehető legyen az Új Magyarország Kishitel.

Az Új Magyarország Kishitel további előnye, hogy forgóeszköz hitel esetén nincs önerő, s beruházási hitel esetén is csak a projekt teljes költségének a 20 százalékát kell finanszíroznia a vállalkozónak. Az Új Magyarország Kishitelek bármikor előtörleszthetőek anélkül, hogy ez bármilyen negatív hatással lenne a kondíciókra vagy a költségekre. A türelmi idő is igen kedvező, forgóeszköz hitel esetén 2 hónap, míg beruházási hitelnél 24 hónap.

A pozitív változásoknak köszönhetően a potenciális ügyfélkör bővülésével várhatóan sokkal nagyobb hitelállomány helyezhető ki, ezzel is csökkentve a vállalkozók terheit a válság idején. Az MV Zrt. a program módosulásainak köszönhetően a pénzügyi hitelközvetítő partnereinek körében a hitelezői aktivitás növekedésére számít. Jelenleg 35 pénzintézetnél érhető el a hitellehetőség, de várható a terméket forgalmazó hitelintézetek számának további növekedése.

Az Új Magyarország Kishitel kamatozása rendkívül kedvező; jelenleg 7,65%-os kamat-maximummal kínálhatják a közreműködő bankok.  A kedvező kamatozású hitel kiegészítéseként, a szintén uniós finanszírozású Új Magyarország Hitelgarancia program igen kedvező kezességvállalási lehetőséget is kínál a KKV-k számára, ami a hitelfelvétel leggyakoribb akadályát képező fedezethiány problémájának kezelését célozza.  Ugyanakkor, miután a program uniós forrásokból működik, a hitelfelhasználás célját az Unió szabályai korlátozzák. A források ezért csak beruházási, fejlesztési, illetve tevékenységbővítési célra használhatók fel.

A Kishitel Program keretében folyósítható hitelek főbb feltételei:

  • Hitelfelvevők köre: mikro-, és kisvállalkozások
  • Hitelösszeg:
  • o a) Forgóeszköz hitel esetében hitelintézeteknél maximum 50 millió Ft
  • o b) Beruházási hitel esetében hitelintézeteknél maximum 50 millió Ft
  • Hitelcél: tárgyi eszköz beszerzések és egyéb beruházások, bővítések, ill. kapcsolódó forgóeszköz finanszírozás (a fejlesztés helye Magyarország), gazdasági tevékenység beindítása
  • Saját erő elvárás: beruházási hitel esetében minimum a tervezett fejlesztés 20%-a
  • Futamidő:
  • o a) Forgóeszköz hitel esetében maximum36 hónap
  • o b) Beruházási hitel esetében maximum 120 hónap
  • Türelmi idő: max. 2 év beruházási hitel, max. 2 hónap forgóeszköz hitel esetén
  • Pénzügyi közvetítők: Hitelintézetek illetve hitelintézeti tulajdonú pénzügyi vállalkozások
  • Igénybevételi lehetőség: 2015. december 31-ig lehet hitelszerződést kötni.

 

Új Magyarország Programok eddigi eredményei 

Összefoglaló táblázat az egyes konstrukciók eredményeiről (2010.04.26-ig)

Termék

Forrás (Mrd Ft)

Közvetítő (db)

Hitelszerződés (db)

Hitelszerződés összeg

(Millió Ft)

Új Magyarország Mikrohitel A[1]

56

18

2 085

12 158,3

 Új Magyarország Mikrohitel B[2]

35

68

385,3

Új Magyarország Kis- és Középvállalkozói Hitel

50

19

119

4 768,0

Új Magyarország Forgóeszköz Hitel

100

19

83

3 557,0

Új Magyarország Hitelgarancia

28

34

126

1 986,0

Új Magyarország Kockázati Tőke

32

8

ÖSSZESEN

266

133

2 481

22 854,6

A Programokkal kapcsolatban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján (http://www.nfu.hu/), a termékekkel és közvetítőkkel kapcsolatban az MV Zrt. weboldalain (http://www.mvzrt.hu/; http://www.uvhitelek.hu/) talál további információt.


[1] Mikrofinanszírozó szervezetek részvételével

[2] Hitelintézetek, illetve hitelintézeti tulajdonú pénzügyi vállalkozások közvetítésével

  Az Új Magyarország Mikrohitel B programot váltja ki az Új Magyarország Kishitel Program.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.