2024.augusztus.07. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az egyik legnagyobb technológiai felvásárlás Ausztriában – A Kapsch-csoport folytatja nemzetközi sikertörténetét

10 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/39270"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image1_191.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="24" /></a></span>Az elmúlt évek egyik legnagyobb ausztriai technológiai felvásárlása zárult le 2010. március 31-én. Míg más vállalatok a gazdasági válság idején a meglévő üzletágaik összevonására és szerkezeti átalakítására összpontosítanak, a Kapsch CarrierCom a Kapsch-csoport történetének legnagyobb ügyletét hozta tető alá. Ez a felvásárlás egy új korszakot jelent a Kapsch-csoportnál. <p>

 image1 191.thumbnailAz elmúlt évek egyik legnagyobb ausztriai technológiai felvásárlása zárult le 2010. március 31-én. Míg más vállalatok a gazdasági válság idején a meglévő üzletágaik összevonására és szerkezeti átalakítására összpontosítanak, a Kapsch CarrierCom a Kapsch-csoport történetének legnagyobb ügyletét hozta tető alá. Ez a felvásárlás egy új korszakot jelent a Kapsch-csoportnál.

 image1 191.thumbnailAz elmúlt évek egyik legnagyobb ausztriai technológiai felvásárlása zárult le 2010. március 31-én. Míg más vállalatok a gazdasági válság idején a meglévő üzletágaik összevonására és szerkezeti átalakítására összpontosítanak, a Kapsch CarrierCom a Kapsch-csoport történetének legnagyobb ügyletét hozta tető alá. Ez a felvásárlás egy új korszakot jelent a Kapsch-csoportnál.

A Nortel Carrier Network (szolgáltatói hálózatok) üzletágának felvásárlásával a Kapsch CarrierCom közép- és kelet-európai regionális szolgáltatóból globális GSM szereplővé, a.  GSM-R (vasúti célokra használt GSM hálózat) üzletágban pedig globális piacvezetővé válik. A GSM-R digitális mobil vezeték nélküli kommunikációs rendszer, ami a világszerte használatos GSM rendszeren alapul, és kimondottan vasúti felhasználásra tették alkalmassá.

 "Ezzel a felvásárlással néhány rövid év alatt a Kapsch-csoport egy újabb vállalata válik a nemzetközi sikertörténet részévé, ugyanakkor növeli Ausztriának mint az új technológiák színhelyének értékét. A Kapsch-csoportnak jelenleg két, világszerte vezető ágazata van.   Az egyik a Kapsch TrafficCom a közlekedési információtechnológiában, és most, másodikként, a Kapsch CarrierCom a GSM-R üzletágban" – mondta Kari Kapsch, a Kapsch- csoport igazgatóságának tagja, és immár a Kapsch CarrierCom elnök-vezérigazgatója is, aki örömmel beszél a cégcsoport fejlődéséről.

A Nortel felvásárlás mint a portfolió kiegészítésének „természetes" eleme Kiterjedt stratégiai jelentőség: Áttérés a jövő mobil technológiáira

A Kapsch CarrierCom hosszú évek óta a vezetékes, mobil- és adathálózatok távközlési technológiai megoldásainak az egyik vezető, gyártófüggetlen rendszer-innovátora. "Tekintettel arra, hogy a Kapsch és a Nortel között több mint 25 éve intenzív együttműködés volt, a megszerzett Nortel üzletágak optimális és ‘természetes' kiegészítői megoldásaink és termékeink portfoliójának" – tette hozzá Kari Kapsch.

E felvásárlásnak a vállalat számára messzemenő stratégiai jelentősége van. A Kapsch célja, hogy megtartsa meglévő, kiterjedt GSM ügyfélkörét, és bevételeit a meglévő Kapsch CarrierCom portfolió keresztértékesítéseivel növelje.  További lehetőségek adódnak a fejlesztésben is. A Kapsch CarrierCom vállalatot mindig is az innováció vitte előre (a bevételek 7%-át költik évente fejlesztésre), és mostantól még intenzívebbé válik ez a tevékenység.  A Kapsch CarrierCom Nortel termékeket fejlesztő csapata és az újonnan megszerzett fejlesztési központok közötti együttműködés megteremti a GSM portfolió továbbfejlesztésének optimális előfeltételét, ideértve a stratégiai fontosságú áttérést a jövő mobil technológiáira, mint például az LTE.

Ami a GSM-R-t illeti, az alap- és hozzáférési megoldások továbbfejlesztésén túl a hangsúly az alkalmazásokon lesz.  Ezeket az alkalmazásokat egymáshoz illeszkedő megoldásokként kínáljuk a széles vasúti ügyfélkörnek, ami a globális GSM-R piacvezetői pozíció további erősödéséhez fog vezetni.

"Világszerte egyetlen márka és egyetlen kapcsolattartó az innovatív GSM és GSM-R megoldások terén.  Lefedjük az értékteremtés teljes láncát, a tanácsadástól a tervezésen, fejlesztésen és integráláson keresztül a hálózatok karbantartásáig és üzemeltetéséig, és ennek következtében a GSM/GSM-R piacon átfogó, mindenre kiterjedő megoldásokat nyújtunk. Mindez a Kapsch márka felhasználásával, rekordgyorsasággal történik" – magyarázza Kari Kapsch.  Az akvizíció 2010. március 31-i lezárását követően az összes terméket és megoldást a Kapsch márkanéven kínálják.  A vállalat ‘mindent egyetlen forrásból' és egyetlen márkanév alatt kínál vevőinek. A legfontosabb, jövőbeli lehetőségeket tartalmazó szerződések átvétele

Nagy megrendelések bizonyítják az új üzleti felállásba vetett bizalmat.

A Nortel felvásárlásával a Kapsch CarrierCom regionális szállítóból globális szereplővé alakul. A vállalat korábban kilenc közép- és kelet-európai országban működött, most azonban a Kapsch CarrierCom világszerte 26 országban rendelkezik leányvállalattal és/vagy irodával, például Franciaországban, Németországban, az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Oroszországban, Kínában, Tajvanon, Hongkongban és az USA-ban. Az alkalmazottak száma megduplázódik: 330-ról körülbelül 700 főre.  A legnagyobb a növekedés Franciaországban, ahol a létszám több mint 160 fő, és Németországban, ahol körülbelül 50 alkalmazott dolgozik. 

Kínában, Hongkongban és Tajvanon több mint 35 fő áll alkalmazásban.

 A központ a fejlesztési részleggel együtt továbbra is Bécsben marad.  Egy globális léptékben fontos GSM/GSM-R fejlesztési központ Franciaországban működik, tekintettel ennek a piacnak a fontosságára.

"Ez a globális léptékű bővülés nagy kihívást jelent az egész szervezet számára, hiszen a vállalat mérete hirtelen megduplázódik.  A Nortellel való korábbi szoros együttműködés, valamint a felvásárolt vállalatok ezt kiegészítő megoldásai nagymértékben egyszerűsítik az integrációt.  Már az első naptól kezdve erős vállalatcsoportként tudunk fellépni a nemzetközi piacon" – mondja Ingolf Planer, a Kapsch CarrierCom pénzügyi igazgatója.

Az új szervezet termékek és megoldások, valamint régiók szerint szerveződik. A helyi vállalatok alkalmazottai egyaránt tartoznak funkcionális vezetőik, valamint az adott országban az ügyvezető igazgató irányítása alá.   A szervezetet a kiegészítő funkciók – így a humánpolitika, marketing és kommunikáció, valamint az üzletfejlesztés, melyek az egész Kapsch CarrierCom cégcsoportért felelnek – teszik teljessé. Ezen kívül a két vállalatnál meglévő szakértelem optimális felhasználása érdekében bevezetésre kerül egy új irányítási szint, amit a Kapsch CarrierCom meglévő, és a Nortel korábbi alkalmazottai fognak betölteni.

2010. április 1-i hatállyal Kari Kapschot nevezték ki a Kapsch CarrierCom új elnök-vezérigazgatójává.  "Az igazgatóságba történt kinevezésem bizonyítja a Kapsch CarrierCom fontosságát a Kapsch cégcsoporton belül. További terveink vannak ezzel a vállalattal" – mondja Kari Kapsch, az új elnök-vezérigazgató. A Kapsch CarrierCom meglévő igazgatósága egészíti ki a csapatot:  Thomas Schöpf  operatív igazgató (COO) és Ingolf Planer  pénzügyi igazgató (CFO). Létrehozták az igazgatóságban a CTO beosztást (műszaki igazgató). Ezt a szerepet átmenetileg Kari Kapsch fogja betölteni a végleges CTO kinevezéséig.

A világszerte meglévő eszközökön túl az akvizíció tartalmaz fontos GSM ügyfél-szerződéseket is a világ több mint tíz legnagyobb nemzetközi mobiltelefon szolgáltatójával, amelyek összesen 100 milliónál több GSM végfelhasználóval rendelkeznek.  A GSM ügyfelek közé tartozik például az Orange Franciaországban és Szlovákiában, a Bouyges Telecom Franciaországban és a Chungwa Telecom Tajvanon. Az ügyfelek közé jól ismert vasúti üzemeltetők mint a francia RFF/SNCF, a Deutsche Bahn valamint az NWR Network Rail UK tartoznak. Ezek a szerződések a további megrendelések nagyszerű lehetőségét rejtik; tovább bővül a Kapsch CarrierCom széles portfoliója, és a vállalat ezeknek az ügyfeleknek is kínálja szolgáltatásait.

A vállalat új üzleti egységet hoz létre a GSM-R alkalmazásokra, ami tökéletesen kiegészíti a portfoliót a meglévő és jövőbeli ügyfelek számára.. "Az ügylet lezárása előtt fontos volt, hogy intenzív tárgyalásokat folytassunk az új ügyfelekkel, és a tőlük kapott visszajelzés pozitív volt. Mivel a Nortel meglévő ügyfelei elsősorban a felvásárlás előnyeit fogják élvezni (például a szolgáltatások tágabb köre révén), ezért továbbra is fenntartják az összes nagy megrendelést.  Ez ügyfeleink részéről bizalmi szavazás volt" – mondta Ingolf Planer.

A meglévő ügyfeleknek az új üzleti felállás iránti bizalmát igazolták további nagy megrendelések.  A Kapsch CarrierCom két nagy megrendelésnek tesz eleget:  egyrészt  szállítja a francia vasutak GSM-R hálózatának nagy részét. A 180 millió eurós megrendelést a Synerail, a Vinci, SFR, TDF és Axa vállalatokat tömörítő konzorcium adta. Másrészt a Kapsch CarrierCom 40 millió euró értékben épít ki GSM-R hálózatot az algériai vasutak (ANESRIF) számára.

A Kapsch CarrierCom határozottan a jövőbeli növekedésre koncentrál: az üzembe helyezett GSM hálózatok széles köre, és az ezekből adódó karbantartási és szolgáltatási szerződések jó bevételi alapot teremtenek a következő évekre. "Ezt az időt partnereinkkel együtt arra fogjuk felhasználni, hogy motorjai legyünk a jövő technológiája fejlesztésének annak érdekében, hogy sikeres és hatékony globális cégcsoport legyünk" – mondja Kari Kapsch.

A GSM-R üzletág a leginkább jövőorientált ágazatok közé tartozik. Több versenytárgyalás van előkészületben, például Magyarországon, Törökországban és Portugáliában.  A Kapsch CarrierCom-nak – piacvezetői pozíciójának köszönhetően – kiválóak az esélyei e  projektek elnyerésére.  E mellett az alkalmazásfejlesztés további izgalmas üzleti lehetőségeket rejt magában.

A Kapsch CarrierCom akvizíciója a magyar piacot is érinti. A Nortel Networks Kft. munkatársai 2010. április 1-től a Kapsch Kft. csapatát erősítik. A felvásárlás részeként Magyarországon a T-Mobile-lal fennálló szerződéseket szintén a Kapsch  teljesíti. „Az akvizíció két okból is kiemelt fontossággal bír a cég életében: egyrészt nagy öröm számunkra, hogy a Magyar Telekom Csoport újabb tagjának nyújthatunk magas színvonalú szolgáltatásokat. Másrészt a felvásárlás révén teljes körű GSM-R kompetenciával felvértezve várjuk a MÁV hamarosan megjelenő GSM-R rendszerre vonatkozó pályázati kiírását"- mondja Fülöp István, a Kapsch Kft. ügyvezető igazgatója.

"A Kapsch CarrierCom a nehéz gazdasági környezet ellenére növekedési pályán van" – összegzi Kari Kapsch. Az újonnan megszerzett vállalatok várható bevétele több mint kétszeresére fogja növelni a Kapsch CarrierCom bevételeit az elkövetkező években.

A felvásárlás a Kapsch CarrierCom számára az eszközállományra vonatkozó, összesen

33 millió dolláros készpénzes ügyletet jelent (pénzügyi kötelezettségek nélkül). Az Egyesült Államok és Kanada bíróságai 2009. december 2-án jóváhagyták az akvizíciót. Ezt az osztrák versenyhivatal 2010. január 8-i jóváhagyása követte.  A francia bíróság jóváhagyását követően a felvásárlás hivatalosan 2010. március 31-én lezárult.

Kaspch Kft.:   Kapsch CarrierCom AG: A Kapsch CarrierCom a vezető rendszer-innovátorok egyike, innovatív portfoliójában a vezetékes, mobil, átviteltechnikai és hozzáférési megoldások egyaránt megtalálhatók. A globális cég a hálózatok üzemeltetőinek valamennyi elvárását képes teljesíteni az elemzéstől, tanácsadástól, tervezéstől, fejlesztéstől, integrációtól, telepítéstől és oktatástól a kész hálózatok karbantartásáig és üzemeltetéséig. A Kapsch CarrierCom a világelsők közé tartozik a szolgáltatóknak kínált jövőbemutató technológiák fejlesztésében, a GSM-R szegmensben pedig globális piacvezető pozíciót épített ki.

A Kapsch Kft.-t 1991-ben alapította az anyacég, a bécsi székhelyű Kapsch CarrierCom AG. A cég két stratégiai üzletággal rendelkezik: a Szolgáltatói Hálózatok üzletág a vezetékes, mobil és internet szolgáltatók, míg az Intézményi Hálózatok üzletág a  kis-, közepes és nagyvállalatok számára kínál teljes körű, innovatív beszéd- és adatkommunikációs megoldásokat és szolgáltatásokat.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.