2024.július.27. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mi van a vízcsap túlsó végén?

4 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/39345"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/bviz.thumbnail.jpg" border="0" alt="Budafok - Viztorony" title="Budafok - Viztorony" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Budafok - Viztorony</strong></span></span>Látott már 40 ezer m3 víz tárolására alkalmas medencét? Tudta-e, hogy Budafokon található a világ egyetlen aszimmetrikus víztornya?</p><p> 

budafok - viztoronyBudafok – ViztoronyLátott már 40 ezer m3 víz tárolására alkalmas medencét? Tudta-e, hogy Budafokon található a világ egyetlen aszimmetrikus víztornya?

 

budafok - viztoronyBudafok – ViztoronyLátott már 40 ezer m3 víz tárolására alkalmas medencét? Tudta-e, hogy Budafokon található a világ egyetlen aszimmetrikus víztornya?

 

 Az év 364 napján csak kevesek léphetnek be azoknak a létesítményeknek a területére, ahová a Fővárosi Vízművek dolgozói. Május 2-án, illetve 29-én azonban ez másképp lesz: május 2-án 10-től 16 óráig minden érdeklődő bejárhatja a csepeli vízkezelő-művet. Május 29-én 10-től 16 óráig lehet megtekinteni a főváros legnagyobb víztárolóját, illetve fel lehet menni a két éve átadott, egyedülálló építészeti megoldásokat megvalósító Budafoki Víztorony kelyhébe.

 

  

    A csepeli tiszta víz titka
A csepeli ivóvíz-kezelőművet 1996 márciusában helyezték üzembe a XX. század utolsó éveinek egyik legnagyobb közműberuházásának eredményeként. A Budapestről délre elterülő, 56 kilométer hosszú és 256 négyzetkilométer területű Csepel-sziget fekvéséből adódóan az itt kitermelt víz – részben a Duna medrének sajátosságai miatt, részben a folyóba itt beömlő szennyvíz és szennyvíziszap miatt – csak alaposabb tisztítást követően nyeri el a Budapesten. Az üzemben minden egyes technológiai lépcső hangsúlyozottan környezetbarát, a legkorszerűbb, világszínvonalat képviselő, közvetlen irányítószemélyzet nélkül működő megoldás.

A kilátogatók a víz-kezelőmű mellett a Vízművek mobil kiállítását, a minilabort is tartalmazó Infobuszt is megtekinthetik.

Az érdeklődők május 2-án 10.00 és 16.00 óra között, félóránkénti turnusokban juthatnak be az egyébként látogatóktól elzárt ivóvíz-kezelőműbe.

80 000 köbméter víz a Gellérthegy gyomrában
A Gruber József víztároló medence építését 1980-ban fejezték be. A létesítmény a budapestiek folyamatos vízellátásában játszik fontos szerepet: a nappali időszak fokozott vízigényét az éjszakai időszakban feltöltött tároló segít kielégíteni. A látogatók csak a május 29-i Nyílt Napon csodálhatják meg a földalatti csarnok vízben tükröződő 106 oszlopát, a medencéhez vezető úton pedig megismerkedhetnek egy vízveszteség-elemző mérőkocsival és különböző érdekes műszerekkel is.

Az érdeklődők a Sánc utca és Orom utca sarkán található bejáratnál május 29-én 10.00 és 16.00 óra között, félóránkénti turnusokban juthatnak be az egyébként látogatóktól elzárt víztárolóba.

Harmadik típusú találkozás Budafokon
A Fővárosi Vízművek legújabb víztornyának két évvel ezelőtti átadásakor többen egy ufóhoz, űrhajóhoz hasonlították az új építményt, ami nem is csoda: a Budafoki Víztorony mind külső megjelenésében, mind építészeti és technikai szempontból egyedülálló víztároló létesítménynek tekinthető. A 3000 köbméter vizet befogadó kehely hatalmas tömege ellenére is lebegőnek, súlytalannak tűnik, mivel törzse nem súlypontja alatt helyezkedik el. Méretei impozánsak: a látogatók negyven méteres magasságból csodálhatják meg a Nagytétényi-fennsíkot és környékét.

A víztorony átadása óta kedvelt témája az arra járó fotósoknak, de kapuit csakis május 29-én nyitja meg az érdeklődők előtt. E különleges nap résztvevőit interaktív munkagép- és szerelvény-kiállítás, valamint csőszerelőjáték is várja. A nap fő attrakciói azok a látványos bemutatók lesznek, melyek keretében mindenki megtapasztalhatja, hogy mi történik, ha egy gépjármű nekitolat egy tűzcsapnak. A nem mindennapi műsor kezdési időpontjai: 10.30, 11.30, 13.00 és 14.30.

A Budafoki Víztorony a 7-es főútról, közösségi közlekedéssel pedig a Kosztolányi Dezső térről induló 150-es autóbusszal közelíthető meg

Május 29-én 10.00 és 16.00 óra között, félóránkénti turnusokban juthatnak be a kilátogatók az egyébként látogatóktól elzárt víztoronyba.

További információk és fotók a létesítményekről:
http://www.vizmuvek.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.