2024.augusztus.07. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Andreas Scholl, a kontratenorok királya

2 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/39527"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kkjk.thumbnail.jpeg" border="0" width="63" height="100" /></a></span>Nem tenor, nem kasztrált - kontratenor! És azok közül is ő, az altot éneklő „intelligens virtuóz" a legjobb. Andreas Scholl és a Stuttgarti Kamarazenekar káprázatos Händel-műsorral érkezik 2010. május 11-én a Müpába. <td valign="top"> </td>  <br />     

kkjk.thumbnailNem tenor, nem kasztrált – kontratenor! És azok közül is ő, az altot éneklő „intelligens virtuóz" a legjobb. Andreas Scholl és a Stuttgarti Kamarazenekar káprázatos Händel-műsorral érkezik 2010. május 11-én a Müpába. 

 

  
     

kkjk.thumbnailNem tenor, nem kasztrált – kontratenor! És azok közül is ő, az altot éneklő „intelligens virtuóz" a legjobb. Andreas Scholl és a Stuttgarti Kamarazenekar káprázatos Händel-műsorral érkezik 2010. május 11-én a Müpába. 

 

  
     
     Nem tenor, nem kasztrált – kontratenor! És azok közül is a legjobb, az altot éneklő Andreas Scholl, a Wiesbaden melletti német kisváros muzsikus-sarja. Ott született, ahol Németország legrégebben épített és még ma is működő templomi orgonája található. Az 1333-ban alakult Kiedricher Chorbuben fiúénekeseként kezdett megismerkedni a vokális zenével, és ott ejtette egy életre rabul Bach, Schütz muzsikája. Paul Esswood, James Browman, René Jacobs egybehangzóan a Schola Cantorum Basiliensis felé irányították, ahol az énektechnikán és a gyakorlati zenei tárgyakon túl alapos elméleti képzésben is részesülnek a hallgatók.

    Pályája elején elsősorban Bach-művekben ismerhette meg a közönség, a kilencvenes évek végétől kezdte felépíteni Händel-repertoárját. E kompozíciók kapcsán került kapcsolatba az operaszínpaddal is: a Händel-operákban az eredetileg kasztráltakra írt szerepek megformálásával a világ legelső kontraaltjává "énekelte" magát. "Intelligens virtuozitásról" (The Financial Times), "Scholl királyról" (Le Monde) írtak a lapok egy-egy fellépése után. A  király  május 11-én lép fel a Müpában a Stuttgarti Kamarazenekarral, hogy az itteni közönség is megízlelhesse, milyen az, amikor Andreas Scholl Händelt énekel. A karmester Michael Hofstetter lesz. 
    

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.