2024.augusztus.08. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

„A borok élnek és dohognak a pincében” – megnyitotta kapuit a Prímás Pince

3 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/41214"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kep_191.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>Immár hivatalosan is megnyitotta kapuit 2010. július 1-jén az esztergomi Prímás Pince, amely borkóstolóval, interaktív kiállítással, a magyarországi borvidékeket bemutató anyagokkal, étteremmel, turisztikai információs központtal várja látogatóit egyedülálló komplexumként a bazilika közvetlen környezetében.<br />

kep 191.thumbnailImmár hivatalosan is megnyitotta kapuit 2010. július 1-jén az esztergomi Prímás Pince, amely borkóstolóval, interaktív kiállítással, a magyarországi borvidékeket bemutató anyagokkal, étteremmel, turisztikai információs központtal várja látogatóit egyedülálló komplexumként a bazilika közvetlen környezetében.

kep 191.thumbnailImmár hivatalosan is megnyitotta kapuit 2010. július 1-jén az esztergomi Prímás Pince, amely borkóstolóval, interaktív kiállítással, a magyarországi borvidékeket bemutató anyagokkal, étteremmel, turisztikai információs központtal várja látogatóit egyedülálló komplexumként a bazilika közvetlen környezetében.

pp 03.thumbnailAz esztergomi bazilika alatt hatalmas belmagasságú, műemléki pincerendszer húzódik mintegy 3700 négyzetméteren. A XIX. század elején kialakított pincerendszer legfőbb funkciója a javadalmi területekről érkező érseki borok tárolása volt.

pp 04.thumbnailA saját birtokokon termelt ó- és újborral teli hordók mellett az esztergomi érseki pincének palackozott tokaji, különböző csemegeborai voltak, valamint pezsgőt és törkölypálinkát is tároltak. (A pince történetéről korábbi írásunkban olvashatnak bővebben.)

pp 05.thumbnailA trianoni döntés után az érsekség nagy része, így a szőlőbirtokok is az újonnan alakult Csehszlovákia területéhez kerültek, a pincerendszer funkcióját vesztette. Az ötvenes évektől a szomszédos Ószeminárium épülete katonai funkciót töltött be, így az egész környéket lezárták, és megközelíthetetlen lett a pince is. Az épületegyüttes az évek alatt annyira rossz állapotba került, hogy vizesedése a pincerendszer statikai állapotát és a bazilika altemplomát is veszélyeztette, emiatt kiemelt fontosságú a pincerendszer állagmegóvását és szigetelését célul tűző felújítás.

pp 07.thumbnailA Prímás Pince teljes körű állagmegóvási és építészeti munkálatai 2009 tavaszán kezdődtek meg. Mostantól a pince eredeti pompájában, a modern elvárásoknak megfelelő technikai felszereltséggel fogadja a bor és kulturális élmények után érdeklődőket.

pp 08.thumbnailHogy miért foglalkozik az egyház annyit a borral? Történelmi öröksége – mondta köszöntőjében Erdő Péter bíboros. A kereszténység elterjedésével a közösségek megpróbálták maguk megtermelni a szentmisében használt szőlő bort. Később aztán már mindennapos használatra is készítettek bort. Az egyházmegye területe országos hírű borvidék volt. A Prímás Pincében a helyi borok mellett helyt kaptak az egyházmegye egész területéről származó borok is. Boldog Meszlényi László püspök például borcímkét is tervezett az itt tárolt boroknak, amelyek némi humorral fűszerezve nevezték meg a borokat: „Ettől mint a sasé, megújul ifjúságod".

pp 10.thumbnailA főpásztor beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik együttműködtek a pince megújításában és a modern technika követelményeinek megfelelő turisztikai központtá fejlesztésében. Így a Kárpát-medence bortermelésének színe-javát a kornak megfelelő módon képes bemutatni a pincerendszer.

A Prímás Pince igazgatója, Meszleny László – Márai Sándor gondolatainak felidézésével  – a bor közösség- és ezáltal kultúrateremtő szerepét emelte ki, majd bemutatta a pincét működtető, kiváló szakemberekből álló csapatot. A meghívottak ezt követően ízelítőt kaptak a hagyományos magyar ételek és a modern konyha ötvözésével készült finomságokból, a pince boraiból, valamint megtekinthették a pincerendszerben működő interaktív borászati kiállítást.

pp 03pp 07pp 08

Magyar Kurír

Képek: Wágner Csapó József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.