2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Spanyol Filmhét Budapesten

9 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--> <!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/49642"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kep13.thumbnail.jpg" border="0" width="69" height="100" /></a></span>A Spanyol Nagykövetség és a Budapesti Cervantes Intézet szervezésében zajlik az Uránia Nemzeti Filmszínházban "Alkotó nők"  alcímmel a Spanyol Filmhét Budapesten,  2011. május 3-ig.

kep13.thumbnailA Spanyol Nagykövetség és a Budapesti Cervantes Intézet szervezésében zajlik az Uránia Nemzeti Filmszínházban "Alkotó nők"  alcímmel a Spanyol Filmhét Budapesten,  2011. május 3-ig.

kep13.thumbnailA Spanyol Nagykövetség és a Budapesti Cervantes Intézet szervezésében zajlik az Uránia Nemzeti Filmszínházban "Alkotó nők"  alcímmel a Spanyol Filmhét Budapesten,  2011. május 3-ig.

Április 30-án, a  Cervantes Intézetben zajló tájékoztatón a média képviselői első kézből kaphattak információkat a rendezvénysorról Juana Escudero Méndez,  a madridi Cervantes Intézet központjának kulturális igazgatóhelyettese,  Javier Pérez Bazo,  a Budapesti Cervantes Intézet igazgatója, Manuel Gutiérrez Aragón  filmrendező, Maribel Verdú színművésznő, Elena Anaya színművésznő, Carlos Cuadros, a Spanyol Filmművészeti Akadémia főigazgatója  és Luis Alegre, színikritikus, író-forgatókönyvíró előadásában. 

 

A Fesztivál megfogalmazott célja; a spanyol filmművészet széleskörű, reprezentatív bemutatása mind a filmtörténet legkiemelkedőbb spanyol alkotásainak, mind pedig a legújabb mozik vetítéséveI. Művészi kvalitás, jelentős mondanivaló, az újdonság ereje,  mindez jellemzi a spanyol mozit,  annak alkotóit, s ezen  tulajdonságai töltik meg élettel, alkotóerővel.

 spanyol%20filmhet%20008.thumbnail

A Spanyol Filmhét 2011-ben új formátumban jelentkezik a magyar közönség előtt,  az április 29-i megnyitón a Démonok a kertben  c. alkotás képei peregtek, rendezője a tájékoztatón megjelent Manuel Gutiérrez Aragón ,  a vezető szerepet pedig Maribel Verdú  játssza, akinek művészi kvalitásai a legjobb rendezők munkáit fémjelzik.  A szintén jelen lévő Elena Anaya  újabban a rendező Almodovarral dolgozik, de nagy sikert aratott  Julio Medem  „Szoba Rómában"  című filmjében, valamint a népszerű  „Szex és Lucíában",  még mielőtt Almodóvarral forgatott volna. Egy sikeresnek ígérkező Almodovar filmet mutat be Antonio Banderassal együtt szerepelve.  

 spanyol%20filmhet%20011.thumbnail

Az "Alkotó nők" címszóhoz hűen, vezető spanyol színésznők látogatnak el az eseményre. Ők a legnagyobb és legismertebb spanyol rendezők munkáiban szerepelnek, azokban a filmekben, melyek jelentős mértékben járultak hozzá,  hogy a spanyol filmművészet elfoglalhassa megérdemelt, kitüntető helyét.  Minden színésznő egy személyben testesít meg egy-egy, egymást követő generációt a kortárs spanyol filmalkotásban, a fent említetteken kívül:

Ana Belén  soklemezes énekesnő, híres színházi és filmszínésznő, María Barranco, kinek pályafutása kezdetén Pedro Almodóvar fogta a kezét.

 

A fesztiválon a legfiatalabbak között van Manuela Velasco, a Rec  című film Goya díjas főszereplője. 

Mindannyian ünnepelt színésznők Spanyolországban, munkáikat és szakmai életútjukat az egész világon elismerés övezi.

A Cervantes Intézet gondozza a spanyol filmművészet bemutatóit minden kontinensen, a budapesti filmhét remek lehetőséget nyújt a spanyol és magyar filmművészet legkülönbözőbb területein dolgozó kiválóságok, rendezők, forgatókönyvírók, operatőrök, színészek producerek, a film szerelmesei találkozására.

A filmhét mindig kiváló alkalom arra is, hogy Budapesten méltassuk a spanyol mozi valamely kiemelkedő alakjának művészi pályafutását.  Ezúttal Manuel Gutiérrez Aragón filmrendező és író a kiválasztott, aki filmjeivel számos jelentős díjat nyert: 

a Berlini Filmfesztiválon a Kritikusok Díját (Habla, mudita /1973),

San Sebastiánban a Nemzetközi Filmfesztiválon az Arany Kagyló Díjat (Concha de Oro) (Demonios en el jardín / 1982 , La mitad del cielo / 1986),

a Goya-Díjat (Jarrapellos /1988, El caballero don Quijote /2002),

valamint a legjobb forgatókönyvért  a Malagai Spanyol Filmfesztiválon a Zsűri Különdíját (Todos estamos invitados című filmjéért / 2008).

Gutiérrez Aragón ugyanakkor a  „La vida antes de marzo" (Március előtti élet) című, Herralde-Díjas regény írója is (2009).

 

Carlos Cuadros, a Spanyol Filmművészeti Akadémia főigazgatója elmondta, az utóbbi 20 év termésének legjobb hat filmjét mutatják be ezen a héten, közte egy misztikus filmet,  Juan Gutiérrez Aragón alkotását, a „Démonok a kertben" címmel, mely  „A szerencsecsillag"-al együtt új klasszikussá válhat.  A spanyol film magyarországi jelentkezésének pandantját jelenti a Spanyolországban szervezendő „Magyar kultúra és magyar film hete" a spanyol filmotékában május hó folyamán,  amikor is a Puskás Ferencről szóló dokumentum film nyitja meg az eseménysort.

 

Az európai filmek és filmesek ilyetén látogatásaival, s a filmeken keresztül lehet legjobban megismerni a kultúrák sokszínűségét, a különböző országok kulturális identitását.  

 

Luis Alegre színikritikus hangsúlyozta, a történeti távlatú hiányok lefaragását segítik a hasonló filmhetek a spanyol filmművészet világszerte történő bemutatásával. A Budapesten bemutatott kínálat igen változatos és szerencsés válogatású, mondhatni az elmúlt 30 év antológiáját lehet végigkövetni.  Manuel Gutiérrez Aragón  filmrendező tulajdonképpen már a 70-es évektől aktívan alkotott a filmművészetben,  a  „Démonok a kertben"  c. film '82-ben készült, a '80-as évekből (1985-ből) származik a szintén vetítésre kerülő  „Corte del faraon" is, ezen kívül Almodovar filmje és a „Buona estreilla"  is a '90-es évek kiemelkedő alkotása (Elena Anaya ebben villantotta fel tehetségét). 

 

Ibañas filmje a „Vas" és Paco Plaza filmje is ígéretes jövő felé mutató áramlatot jelez, hatalmas közönséget vonz és nagy sikereket ért el nemzetközi szinten is.  Aragonról el kell mondani, hogy filmes tevékenységén kívül is fontos értelmiségi alakja a spanyol kulturális közéletnek, ahol ő maga filmes pályafutását lezártnak tekinti és egy fantasztikus regénnyel jelentkezett, mellyel díjat is nyert.

 

Az öt megjelenő színésznő rendkívül sikeres,  Ana Belén pl. már 14 évesen forgatott, a '70-es évektől fogva elismert színésznőnek számít, a spanyol közönség őt Manuel Gutiérrez Aragón rendezésében, a „Sonanbulos" c. filmben ismerte meg szélesebb körben. Énekesnőként, lemezeiről is ismert és elismert, tehát filmcsillag és énekes-sztár. Nagy elkötelezettségről tesz tanúságot társadalmi témákban, így közéleti személyiség, aki a '70-es évektől kezdve jelen van a spanyol kulturális közéletben.  Maribel Verdú  még kislányként debütált a '80-as években a filmvásznon, azóta színésznőként és nőként is kiteljesedett, a legjobb filmekben alakított szerepeket.  Elnyerte a Goya-díjat, s más fontos díjakban és elismerésekben is részesült. Mexikóban forgatta pl. az  „Ituananban" c. filmet, ami sok elismerést kapott, a színésznő nemzetközi ismertségét ez is nagyban befolyásolta, igazi „királynője" a spanyol filmművészetnek alakításainak átütő erejét tekintve. Hatvannál több filmben szerepelt, a legkülönbözőbb karakterekkel. A művésznő elmondta,  két hét múlva új filmek forgatásában vesz részt, először a Hullócsillagok, majd a Hófehérke, ill. „A boldog 140-es" munkálatai résztvevőjeként.  Az év végéig színházi munkák is várják.

 

Elena Anaya  a spanyol mozi jellegzetes alakja a '90-es évektől tekintve. Julio Medem  „Lucia és a szex" c. filmjében nyújtott alakítása máig nagy nevet szerzett a színésznőnek.  A már említett Almodovar filmekkel is szorosan összefűződik neve. María Barranco neve is jól ismert a spanyolok előtt, aki televíziós műsorokban, színházi előadásokban és játékfilmekben is szerepel. A  „Rec"  film főszereplője Manuela Velasco, aki ezzel robbant be a filmművészet világába, nagy felfedezettként. Spanyolországban óriási női színész-tehetségek találhatók, akiket a magyar közönség is megismerhet most.

 

Carlos Cuadros a spanyol film elismertségéről szólva elmondta, még hosszú út áll előttük, de a spanyol film már ma is igen elismert nemzetközileg, a sikerek kereskedelmi szempontból is jelentősek Spanyolországon kívül is, különösen Olaszországban, Franciaországban, Oroszországban, Mexikóban, Ausztráliában, Japánban. A spanyol film az utóbbi 9 évben nyolc  Oscar-díjat nyert, ami angol és francia nyelvterületen kívüli országok esetén nem túl gyakori.  Forgatókönyv, színészi alakítás, technikai megoldás, produkciós teljesítmény egyaránt nyert díjat.  Néhány nappal ezelőtt nyilatkozott Észak-Spanyolországban Woody Allen, mondván;  az '50-es, '60-as években a francia és az olasz volt a fontos mozi, ma pedig nem lenne érthető a világ filmművészete a spanyol filmek nélkül.

Évente 100-nál is több filmet forgatnak Spanyolországban, a legkülönbözőbb stílusban és formátumban, ezek nagy belső kereskedelmi sikert érnek el.   A spanyol film megjelenik a legkülönbözőbb fesztiválokon, változatos produkciókkal,  2009-2010 során ez száznál nagyobb nagyságrendet jelentett. Legalább egy díjat nyert spanyol film minden fesztiválon. Sokat kell még tenni ahhoz, hogy a spanyol filmművészetben rejlő adottságokat teljes mértékben sikerüljön felszínre hozni. Mindenképpen szükség van világszintű elismertetésére.

A mozi ipari termékként is funkcionál, forrásokat igényel, de nagyon sok hozzáadott értéket hoz létre.  Olyan termékeket, amelyek lehetővé teszik sok száz ember különböző szintű munkáját. Költséges termék, amelyhez a források általában az ügyfelektől, a nézőktől, filmszínházaktól, DVD forgalmazási díjakból származnak (az idevágó, kalóz-ellenes törvények alakítása jelenleg is zajlik Spanyolországban).  A filmek legnagyobb nézettséget a tv révén lehet elérni, a tv-k nagy mértékben járulnak hozzá a filmek finanszírozásához. A közpénzeket is ide kell számítani, az állami költségekből a  Kulturális Minisztérium  a spanyol filmeknek juttat pénzt a Spanyol Filmintézeten keresztül, de ez nem haladja meg a spanyol filmszakma éves finanszírozási szükségletének 20%-át (ált. 16-18%).

Ez szükséges olyan filmek elkészítéséhez, melyet a kereskedelem valószínűleg nem fizetne meg. Ezek a filmek művészi-intellektuális alkotások, presztizsértéket képviselnek és kulturális üzenetet hordoznak. Megvalósításukhoz szükség van a producerek kiváló munkájára is. 

A finanszírozás fontos kérdése a nemzetközi értékesítés, a spanyol filmeket nagyon jól el lehet adni külföldön.

Most forgatják pl. a Rec filmek újabb sorozatát, s a korábbi részek nemzetközi bevételéből már most rentábilisnak tekinthető az újabb forgatás.  A spanyol filmek több Oscar díjat nyertek, mint az amerikaiak,  Almodovar neve mindenütt hívójelnek tekinthető,  ő teremtette meg kulcsfiguraként a spanyol film ismertségét.

 

 

A filmhét rendezői:

Magyarországi Spanyol Nagykövetség

Cervantes Intézet

Támogató intézmények:

Spanyol Kulturális Minisztérium ,

Spanyol Külügyminisztérium,

Tour España,

Uránia Nemzeti Filmszínház,

Hivatalos támogató:  SEAT

 www.cervantes.hu  

 Harmat Lajos

Kép:Dobi Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.