2024.augusztus.18. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Történelmi eredmény született

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/55627"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_263.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>A Nemzeti Tankönyvkiadó és a budapesti Németh László Gimnázium 2011-ben immár harmadszor hirdette meg az Országos Történelmi Műveltségi Vetélkedőt. A meg­mé­ret­tetésre 486 háromfős csapat nevezett, közülük 60 csapat került a középdöntőbe, 12 pedig a végső döntőig is eljutott. A legjobbnak végül a budapesti Szent István Gimnázium Veritas csapata bizonyult.

images 263.thumbnailA Nemzeti Tankönyvkiadó és a budapesti Németh László Gimnázium 2011-ben immár harmadszor hirdette meg az Országos Történelmi Műveltségi Vetélkedőt. A meg­mé­ret­tetésre 486 háromfős csapat nevezett, közülük 60 csapat került a középdöntőbe, 12 pedig a végső döntőig is eljutott. A legjobbnak végül a budapesti Szent István Gimnázium Veritas csapata bizonyult.

images 263.thumbnailA Nemzeti Tankönyvkiadó és a budapesti Németh László Gimnázium 2011-ben immár harmadszor hirdette meg az Országos Történelmi Műveltségi Vetélkedőt. A meg­mé­ret­tetésre 486 háromfős csapat nevezett, közülük 60 csapat került a középdöntőbe, 12 pedig a végső döntőig is eljutott. A legjobbnak végül a budapesti Szent István Gimnázium Veritas csapata bizonyult.

 

Az Országos történelmi műveltségi vetélkedő első fordulójának feladatait tavasszal oldották meg a csapatok, közülük pedig azok küldhették be dolgozataikat a szervezőknek, akik – az iskolájukban történt javítás alapján – legalább 70%-os teljesítményt értek el. A szoros küzdelemben végül az eredetileg tervezett 50 helyett 60 csapat jutott tovább.

A középdöntőre szeptemberben került sor, ahol a vetélkedő nehéz, ám felettébb szórakoztató rejtvényei már alaposan próbára tették a résztvevők kreativitását is. A feladatok széles palettáján a tesztírás, forrás felismerés, térképismeret, történelmi rejtvények mellett szerepelt történelmi témájú kiállítás szervezése is. A verseny kiélezett volt, végül a legjobb 12 csapat juthatott be a novemberi, mindent eldöntő megmérettetésre.

A középdöntő után sem tétlenkedhettek a csapatok, a végső megmérettetésre előzetes feladattal kellett készülni: a hétvégi döntőn a Mindentudás Egyeteméhez hasonló előadást tartottak öt percben a versenyzők egy fontos történelmi problémáról. Ezen kívül olyan feladatokkal kellett megbirkózniuk, mint a hagyományos tesztírás, térképkirakó kockajáték, vita a középkori uralkodók érdemeiről. A legnehezebb feladat talán az volt, amikor öt történelmi forrás alapján kellett kitalálni királyok nevét, de természetesen a villámkérdések sem maradhattak el. A versenyt végül a budapesti Szent István Gimnázium Veritas nevű csapata nyerte, akik értékes történelmi témájú könyvcsomagot kaptak ajándékba. A Nemzeti Tankönyvkiadó vezérigazgatója a könyvajándék mellé négynapos erdélyi utazást adott a boldog győzteseknek és felkészítő tanáruknak, Sándor Miklósnak. A második helyezett a szekszárdi Garay János Gimnázium csapata, míg a harmadik helyezett Jászapátiból, a Mészáros Lőrinc Gimnázium csapata lett. A versenyzőknek különdíjat ajánlott fel a Sanoma Media Budapest Zrt., a Cartographia Tankönyvkiadó Kft, és a Vígszínház.

A verseny eredménye

Helyezés

Iskola neve

Csapatnév

Helység

Felkészítő tanár neve

1.

Szent István Gimnázium

Veritas

Budapest

Sándor Miklós

2.

Garay János Gimnázium

Sulla

Szekszárd

Dr. Gesztesi Enikő, Werner István

3.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Mészáros Lőrinc Gimnázium, Szakképző Iskola

Qestorok

Jászapáti

Nagy Ferencné

4.

Krúdy Gyula Gimnázium

Triumviratus

Nyíregyháza

dr. Onderné Szilágyi Tímea

5.

Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium

Aquila non captat musqucas

Budapest

Kovács Örs

6.

Révai Miklós Gimnázium

BND

Győr

Némethné Hérincs Ildikó

7.

III. Béla Gimnázium

Testudo

Baja

Illésné Turai Zsuzsanna

8.

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

S.P.Q.R.

Kazincbarcika

Kiss István

9.

Janus Pannonius Gimnázium

Cives Romani

Pécs

Ravasz Gyöngyvér

10.

Vetési Albert Gimnázium

Krumplistészta

Veszprém

Imre Tamás

11.

Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola

Spártaiak

Nyíregyháza

Kolonics Edit, Kubik József

12.

Herman Ottó Gimnázium

A nagy triász

Miskolc

Vály György

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.