2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Az elfogultság tettenérhető

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58246"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/bizules-21.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> Több fontos kérdést is tárgyalt a tavaszi ülésszak első munkanapján az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottsága. Ezek közül leginkább a hungarikumok körül csaptak össze az álláspontok. A címbeli kijelentés is ott hangzott el.

bizules 21.thumbnail Több fontos kérdést is tárgyalt a tavaszi ülésszak első munkanapján az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottsága. Ezek közül leginkább a hungarikumok körül csaptak össze az álláspontok. A címbeli kijelentés is ott hangzott el.

bizules 21.thumbnail Több fontos kérdést is tárgyalt a tavaszi ülésszak első munkanapján az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottsága. Ezek közül leginkább a hungarikumok körül csaptak össze az álláspontok. A címbeli kijelentés is ott hangzott el.

vadai.thumbnail A Bizottság először a következő félév munkatervét tárgyalta meg. Dr. Vadai Ágnes (független) képviselő a gyermeksportolókat más országokban érő atrocitásokat feldolgozó UNICEF jelentés kapcsán javasolta ennek itthoni áttekintését, a doppinghelyzet vizsgálatát. Vita bontakozott ki arról, hogy az Eurogames nevű rendezvénnyel kapcsolatban legyen-e bizottsági állásfoglalás, javasolják-e kiemelt kockázatú eseménnyé minősítését, az így jelentkező rendőri költségek megfizettetését a szervezőkkel. Szó volt a készülő Turizmus-törvény előzetes véleményezésének lehetőségéről. A Bizottság a munkatervet a kiegészítésekkel egyhangúan elfogadta. Ezt követően a bizottság elnökét, Bánki Eriket (Fidesz), küldöttnek választotta a MOB Felügyelő Bizottságába.

magyarine.thumbnail A Bizottság tárgyalta a lőfegyverekről és a lőszerekről szóló 2004. évi XXIV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatnak (T/5358. szám) a bizottsági feladatkörbe tartozó módosító indítványait. Dr. Magyariné dr. Nagy Edit a Belügyminisztérium szabályozási és koordinációs helyettes államtitkára és dr. Zalka Balázs, a kodifikációs munka résztvevője elmondta, a változtatások az elmúlt évek gyakorlati tapasztalatai alapján váltak szükségessé. Módosítják a vadászati és sportcélú lőfegyverek tartásának szabályait, csökkentik a bürokráciát. Megszűnik az új megszerzési engedély beszerzésének kötelezettsége a második, harmadik fegyver esetében. A bűncselekményt elkövetettek fegyvertartási és használati engedélyére vonatkozó szabályokat pontosítják. Azok a vadászok, akik rendelkeznek a lőszer szereléshez szükséges engedéllyel és a megfelelő eszközökkel, előállíthatnak lőszert, kizárólag saját célra! Nyilvántartásba fognak kerülni a legyártott fegyverek és fegyver elemek. Ez EU előírás. Eddig az elkészült, de a gyárban raktározott fegyverekről nem volt nyilvántartás. A Bizottság a törvényjavaslatot – négy tartózkodással – általános vitára alkalmasnak találta.

birinyi.thumbnail A készülő „Hungarikum-törvény" visszásságairól először Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke szólt. Megállapításainak lényege tömören: a javaslat alapvető átdolgozásra szorul! Sokkal inkább agrárikum, mint hungarikum törvény. Nem tartják helyesnek, hogy minden ágazatot érintő törvénytervezetet külön feladatként egy tárcához soroljanak. Most az elfogultság tettenérhető. Jelzi ezt például, hogy – a javaslat szerint – a mindenkori vidékfejlesztési miniszter a Hungarikum Bizottság elnöke. A költségekről önálló költségvetési sor nem rendelkezik, a Vidékfejlesztési Minisztérium költségkerete alá rendelik. A helyi- és megyei értéktár bizottságokat csak alternatív lehetőségként kínálják. Nem szabad megengedni, hogy az értékmentés csak az önként erre vállalkozók feladata maradjon. Ellentmondásos a „hungarikum" fogalom meghatározása is.

gyaraki.thumbnailGyaraki Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerfeldolgozási Osztályának vezetője kapta azt a feladatot, hogy készítse el a törvény tervezetét. Elmondta, nem volna helyes, ha túlságosan sok hungarikum lenne, ezért két fogalmat használnak. A „nemzeti érték" sokkal szélesebb és ennek, mint piramisnak a csúcsán áll a hungarikum. Előbb a kisebb helyi közösségek végzik a nemzeti értékek gyűjtését, regisztrálását, ezt átveszi a megyei majd a nemzeti értéktár. A Hungarikum Bizottság innen emeli ki a legfontosabbakat. A határon túli szervezeteknek is lehetőségük van arra, hogy az ő területükön fellelhető értékeket gyűjtsék és beküldjék. Az osztályvezető cáfolta, hogy a rendszer csak az agráriummal foglalkozik. Szellemi, természeti értékek és termékek is megjelenhetnek benne. A bizottságban a munka szakterületenként szerveződött szakbizottságokban folyik majd.

Bánki Erik, az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottságának elnöke hangsúlyozta: a Bizottság komolysága és tekintélye elvárja, hogy ilyen vitáknál legalább államtitkári szinten képviseltesse magát a törvényalkotó. A képviselők a magyar nyelv és a hazai ipar értékeinek megjelenítését hiányolták. A törvényjavaslatot – egy ellenszavazattal – általános vitára alkalmasnak tartották.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.