2024.augusztus.22. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Pünkösdi Sokadalom

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/61222"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Skanzen_.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="93" /></a></span>Pünkösdi Sokadalom - II. Nemzetközi Szellemi Kulturális Örökség Találkozó balkáni ízekkel és hagyományokkal a szentendrei Skanzenben. Pünkösd vasárnapján és hétfőjén "világra szóló" seregszemlére kerül sor a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.</p> <p> 

skanzen .thumbnailPünkösdi Sokadalom – II. Nemzetközi Szellemi Kulturális Örökség Találkozó balkáni ízekkel és hagyományokkal a szentendrei Skanzenben. Pünkösd vasárnapján és hétfőjén "világra szóló" seregszemlére kerül sor a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.

 

skanzen .thumbnailPünkösdi Sokadalom – II. Nemzetközi Szellemi Kulturális Örökség Találkozó balkáni ízekkel és hagyományokkal a szentendrei Skanzenben. Pünkösd vasárnapján és hétfőjén "világra szóló" seregszemlére kerül sor a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.

 

Az UNESCO szellemi kulturális örökségének reprezentatív listáján, valamint Magyarország nemzeti jegyzékén szereplő hagyományőrző közösségek adják át tudásukat az érdeklődő kicsiknek-nagyoknak. A Pünkösdi Sokadalom elnevezésű rendezvényen – amelyet a Népművészeti Egyesületek Szövetségével évek óta közösen szervez a Skanzen – Magyarország 11 szellemi kulturális örökség-eleme, valamint 3 balkáni ország mutatkozik be; Albániából, Bulgáriából és Törökországból érkeznek zenész, énekes és táncos csoportok.

 

Május 27-én folytatódik a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban az év jeles napjaihoz kapcsolódó népszerű fesztiválsorozat, amelynek most sorra kerülő állomása a Pünkösdi Sokadalom. A kétnapos nagyrendezvényen – melynek fővédnöke Bogyay Katalin, Magyarország UNESCO nagykövete és az UNESCO Közgyűlés elnöke – a Skanzen Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága várja az idelátogató több ezer érdeklődőt a meghívott magyar és külföldi résztvevőkkel való közös ünneplésre. A találkozó kifejezett célja, hogy a közönség testközelből ismerje meg a kulturális sokszínűséget képviselő legkiválóbb magyarországi és balkáni közösségeket, alkotókat és hagyományőrzőket, közvetlen élményt szerezve a szellemi kulturális örökség változatos megnyilvánulásaiból.

 

A bemutatkozó közösségek házigazdaként programok kavalkádjával várják az érdeklődőket a Skanzen színpadán, házaiban és portáin. Idén a magyar hagyományőrző közösségeken kívül, a bolgár, török, és az albán csoportok bemutatkozása is színesíti a rendezvényt a népművészet, a folklór és a gasztronómia jegyében.

Tavaly három elemmel bővült a szellemi kulturális örökség magyar jegyzéke, a már meglévő 8 közösség mellé felkerült a mohai tikverőzés, az Emmausz Bólyban és a mendei templomdíszítés szokása is. A Szentlélek eljövetelének ünnepén, Pünkösdkor, a Pest megyei településen a templomot ünnepi díszbe öltöztetik a helyi evangélikus közösség tagjai. Nyolc nyárfát állítanak a templom két padsora közé, amelyeket szalagokkal, kézzel hímzett és horgolt kendőkkel díszítenek fel. Ezt a szokást is megismerik a fesztiválozók a Skanzenben, így sort kerítenek a pünkösdi templomdíszítésre zöldággal, virággal, hímzett pillangókkal, de bemutatják a solymászat, a mezőtúri fazekasság, a mesemondás és egyéb mesterségek legjobb ismerőit, bepillantást nyernek a halasi csipkevarrás titkába, lesz pünkösdölés házról-házra, valamint mohai tikverőző filcálarc készítése, sokacbab főzés agyagfazékban szabad tűzön és a híres karcagi birkapörköltből is lehetőség nyílik torkoskodni. A két nap során a kalocsai hímzés és a matyó rózsa kerül fókuszba: a nők legnagyobb örömére kalocsai népművészeti minták  készülnek "nyakra-főre", az otthonról hozott személyes tárgyaikat dizájnossá varázsolhatják, bátran kísérletezhetnek különféle anyagokkal, de tippeket is kapnak, hogy a megunt ruhadarabjukat miként varázsolhatják izgalmassá egy-egy matyó mintával.

 

A program kiemelt vendégei a balkáni országokból érkező hagyományőrző csoportok, akik a bolgár nők beavatási szertartását, az albán többszólamú zene hagyományait, és török dervistáncot ismertetik meg a nagyközönséggel. Ha feldobnák valamivel a jól megszokott – és talán kicsit unalmas – menüt, ötleteket kapnak hozzá, hiszen a fesztiválon asztalra kerül a balkán ízvilága, többek közt a banitza, az ajvár, a baklava, a mogyoróból készült falatok és az olajban sült paprika is!

 

Pünkösdvasárnap a fesztiválszínpadon a napot Ferenczi György és a Rackajam, valamint a Buda Folk Band, pünkösdhétfőn az eseményt a Nemzetek táncháza zárja a programban résztvevő összes közösség vezetésével.

 

Programok a fesztiválszínpadon:

Pünkösdvasárnap
10:30 – 11:00     Kalocsai hagyományőrzők – pünkösdölő és kalocsai táncok

11:00 – 11:15     Népművészet Mestere mesemondó – András Jánosné Gergely Erzsébet „Erdei" és a Népművészet Ifjú Mestere- Nyitrai Marianna

11:15 – 11:45     Albánia – Többszólamú ének- és zenehagyomány, néptáncbemutatóval

11:45 – 12:00     Népművészet Mestere zenész – Gadányi Pál és a Népművészet Ifjú Mestere – Végh Andor
12:00 – 12:30     Bulgária – Bistritsa Babi – többszólamú ének és rituális lánctánc

12:30 – 12:45     Népművészet Mestere táncos Holecz Istvánné Kanyó Margit és párja

12:45 – 13:15     Matyó örökség – Matyóföldi táncok

13:15 – 13:30     Népművészet Mestere énekes – András Jánosné Gergely Erzsébet „Erdei" és a Népművészet Ifjú Mestere – Nyitrai Marianna

13:30 – 14:00     Mohácsi sokacok – krajlice (pünkösdölés) és mohácsi sokac táncok

14:00 – 14:15     Népművészet Mestere táncos Holecz Istvánné Kanyó Margit és párja

14:15 – 15:00     Törökország – Rituális táncok és dervistánc

15:30 – 16:00     Ferenczi György és a Rackajam

16:30 – 17:00     Buda Folk Band

Pünkösdhétfőn

11:00 – 11:30     Kalocsai hagyományőrzők – kalocsai táncok
11:30 – 11:45     Népművészet Mestere mesemondó – András Jánosné Gergely Erzsébet

„Erdei" és a Népművészet Ifjú Mestere – Nyitrai Marianna

11:45 – 12:15     Albánia – Többszólamú ének- és zenehagyomány, néptáncbemutatóval

12:15 – 12:30     Népművészet Mestere zenész – Gadányi Pál és a Népművészet Ifjú Mestere – Végh Andor

12:30 – 13:00     Bulgária – Bistritsa Babi – többszólamú ének és rituális lánctánc

13:00 – 13:15     Népművészet Mestere táncos Holecz Istvánné Kanyó Margit és párja

13:15 – 13:45     Matyó örökség – Matyóföldi táncok

13:45 – 14:00     Népművészet Mestere énekes – András Jánosné Gergely Erzsébet „Erdei" és a Népművészet Ifjú Mestere – Nyitrai Marianna

14:00 – 14:30     Mohács – krajlice (pünkösdölés) és mohácsi sokac táncok

14:30 – 14:45     Népművészet Mestere táncos Holecz Istvánné Kanyó Margit és párja
14:45 – 15:30     Törökország: Rituális táncok és dervistánc
16:00 – 17:00     Nemzetek tánca – táncház a programban résztvevő közösségek vezetésével

 

www.skanzen.hu

http://www.skanzen.hu/?fm=article&id=536

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.