2024.július.24. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A hét végére némi erősödés az aranynál

6 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/62843"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/3_108.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="36" /></a></span>Az aranynál az elmúlt héten látott oldalazó ármozgás erősödésbe váltott a hét végére, ami szerény heti pluszt jelent a sárga nemesfémet választó befektetők örömére. Mindez a dollár további relatív felértékelődése mellett következett be, miután az euró feltartóztathatatlanul a válság egyre mélyülő mocsarába süllyed. A sárga nemesfém amúgy jellemzően a dollárral ellentétesen mozog, ezért annál is inkább figyelemre méltó a két eltérő habitusú menedék mostani együttmozgása - tájékoztat a <span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman'"><a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a></span><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:PunctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> <w:UseFELayout/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--><strong>.</strong>

3 108.thumbnailAz aranynál az elmúlt héten látott oldalazó ármozgás erősödésbe váltott a hét végére, ami szerény heti pluszt jelent a sárga nemesfémet választó befektetők örömére. Mindez a dollár további relatív felértékelődése mellett következett be, miután az euró feltartóztathatatlanul a válság egyre mélyülő mocsarába süllyed. A sárga nemesfém amúgy jellemzően a dollárral ellentétesen mozog, ezért annál is inkább figyelemre méltó a két eltérő habitusú menedék mostani együttmozgása – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

3 108.thumbnailAz aranynál az elmúlt héten látott oldalazó ármozgás erősödésbe váltott a hét végére, ami szerény heti pluszt jelent a sárga nemesfémet választó befektetők örömére. Mindez a dollár további relatív felértékelődése mellett következett be, miután az euró feltartóztathatatlanul a válság egyre mélyülő mocsarába süllyed. A sárga nemesfém amúgy jellemzően a dollárral ellentétesen mozog, ezért annál is inkább figyelemre méltó a két eltérő habitusú menedék mostani együttmozgása – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Az arany fizikai kereslete az elfáradás jeleit mutatta az utóbbi időkben. Ennek egyik jele, hogy a világszerte legnagyobb tőzsdén kereskedett aranyba fektető alapok (ETF) az idén március közepén egyszer már elért 2.410 tonnás készleteiken túl egyelőre nem képesek tovább növekedni. Igaz, ez az aranykészlet a tavaly év végi forduló óta még így is 50 tonnás bővülést jelent mostanáig. A határidős piacokon rövidtávú tranzakciókat lebonyolító spekulánsoknál ugyanakkor érzékelhetően alábbhagyott az érdeklődés az arany iránt mostanában, miután az infláció rémképe – köszönhetően az amerikai jegybank tartózkodásának a további likviditásösztönző lépésektől – átmenetileg elhalványodott. Több mint kétséges azonban, hogy az emiatt menedékdevizaként népszerűségben és árfolyamában egyaránt erősödni tudó USA-dollár a megtakarítások hosszútávú védelmére a helyes választás lenne.

Egyelőre mindenesetre a dollár a legszebb csúnyalány egy fordított királynőválasztáson, ami az egyre rondább euróval szemben nem éppen nagy érdem. Amúgy az euró helyzetének további rondítását legutóbb a Moody's hitelminősítő vállalta magára még pénteken, amikor is megvonta Olaszország eddig elsőrendűnek számító A3-as adósminősítését, és helyette két fokozottal rosszabbat adott az olaszoknak, ráadásul még negatív kilátással is fűszerezve. Ez a leminősítés valójában csak egy drámai folyamat következő lépcsőfoka, amelynek a legvégén az euróövezet az eddig ismert formájában a széthullással fenyeget.

Az európai pénzunió megmentésének reményében eddig akárhogy is próbáltak a döntéshozók az eurón eret vágni, a gyógyulásnak egyelőre nyoma sincs. A dollár ehhez képest csak viszonylag van jobban, ami most mégis éppen elég ahhoz, hogy szárnyaljon az árfolyama az euróhoz képest. Erősíti a dollárt továbbá az is, hogy az amerikai fizetőeszköz értékét hígító újabb pénzügyi lazítás továbbra sincs kilátásban az Egyesült Államokban. Ezt az USA-ban a jegybank szerepét betöltő Fed nyíltpiaci bizottságának június 19-20-i üléséről közzétett jegyzőkönyv tette ismét egyértelművé a múlt héten. Mindez a dollár-index további, két éves csúcsra emelkedését vonta maga után. Ahhoz képest, hogy ez az erős dollár hagyományosan nem kedvez a nemesfémeknek, az arany és az ezüst mégis viszonylag jól tartották magukat az utóbbi napokban, de általában is.

Az arany és az ezüst árfolyamára nem csak a dollár ereje van negatív hatással, de a világgazdaság romló kilátásai is hűtik a nyersanyagpiaci árakat. Az Európában elkerülhetetlennek tűnő recesszió mellett különösen Kína lassuló gazdasági növekedése figyelemre méltó. Az év második negyedében 7,6% volt a kínai GDP növekedése az egy évvel korábbi 8,1%-os adathoz képest, ami már sorban a hatodik csökkenést mutató negyedév egymás után. Bár nemzetközi viszonylatban még ez is soknak tűnhet, de Kína demográfiai, munkaerőpiaci és társadalmi dinamikáját tekintve a gazdasági bővülés ennél alacsonyabb mértéke már belpolitikai feszültségek forrása lehet. Emiatt korábban a pekingi kormány is 7,5%-ban határozta meg a minimális növekedési célt az idei évre. Mivel a hullámvölgy ennél mélyebbnek ígérkezik, a kínai jegybank folyamatos kamatcsökkentéssel igyekszik stimulálni a konjunktúrát. Ez a csökkenő infláció ellenére a mosoly országában is negatív reálkamatokat eredményez jelenleg, ami miatt az arany népszerűsége egyelőre nem csökken a kínai befektetők körében.

Ide vágó hír, hogy a Hongkongi Népesség-nyilvántartási és Statisztikai Hivatal (Hong Kong Census and Statistics Department) legfrissebb statisztikái szerint Kína aranyimportja májusban elérte a 75,6 tonnát, ami a hatszorosa az egy évvel korábbi adatnak. Ezzel Kína aranyéhsége továbbra is töretlen, és szinte már bizonyos, hogy Kína az idén leváltja Indiát a világ legnagyobb aranyfogyasztója cím vonatkozásában. Az Arany Világtanács az év végéig összesen 870 tonnás aranykereslettel számol a távol-keleti országban, ami 13%-os növekedés lenne egy év alatt. Kína központi szerepét aláhúzza a legfrissebb kitermelési adat is, amely szerint az aranytermelésben már világelső Kínában az év első öt hónapjában 140,7 tonna aranyat hoztak fel a Föld mélyéről. Ez az Ipari és Informatikai Minisztérium (Ministry of Industry and Information Technology, MIIT) közlése szerint 6.59%-os növekedés egy év alatt.

Arany, ezüst – technikai elemzés

1 176.thumbnail

Az elmúlt hetekben derűsen fel és alá hintázgató aranyár egy kisebb emelkedő trendet formáz, amely a londoni fixingben május végén elért 1.540 dolláros lokális mélypontról indul ki. Erős támaszra számíthat a nemesfém kurzusa 1.550 dollár magasságában, ahonnét az utóbbi két hónapban több ízben is felpattantak már a jegyzések. Ugyanakkor sem felfelé, sem lefelé nem mutatnak jelenleg egyértelmű jelek. Mivel azonban a trend most enyhén felfelé irányul, megalapozottnak tűnik a remény, mely szerint az év hátralévő részében az árfolyam már az éves mélypontja felett alakulhat, és a konszolidáció is lassan a végéhez közeleg.

2 134.thumbnail

Az ezüst jegyzése az arany árfolyamához hasonlóan hullámzóan alakul, és lassan két hónapja már a 27 dolláros szint magasságában fejlődik oldalirányba. A londoni árfolyamfixing alapján az eddigi éves mélypont 26,67 dollárnál található. A fontos 27,25 dolláros support felette van ennek a mélypontnak, de alatta a pénteken elért 27,48 dollárnak, így kiemelkedő szerep jut neki az árfolyam jövőbeni megtámasztásában. Az emelkedés irányába ható dinamika kibontakozásához a rövidtávú csökkenő trend áttörésére lenne szükség jelenleg nagyjából 28 dollár magasságában.

© www.aranypiac.hu – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.