2024.augusztus.25. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben és benne film, koncert és kiállítás

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/65864"><img class="image image-_original" src="/files/images/640x_3.jpg" border="0" width="276" height="318" /></a></span>A Godot filmklubban tovább pereg a film, a Concerto Budapest folytatja<strong> </strong>„Tükröződések" koncertsorozatát és Ferencz J.<strong> R</strong>éka festőművész Szívvel-Lélekkel állít ki a Kertész29 Galériában.</p> <p><strong> </strong>

A Godot filmklubban tovább pereg a film, a Concerto Budapest folytatja „Tükröződések" koncertsorozatát és Ferencz J. Réka festőművész Szívvel-Lélekkel állít ki a Kertész29 Galériában.

 

A Godot filmklubban tovább pereg a film, a Concerto Budapest folytatja „Tükröződések" koncertsorozatát és Ferencz J. Réka festőművész Szívvel-Lélekkel állít ki a Kertész29 Galériában.

 

Ritkán látható filmek kerülnek vetítésre a héten a Godot filmklubban.

2012. 11.06. kedd: Pather Panchali / Az Út dala (indiai, Satyajit Raj, 1955, 120')

A (művészi szempontból) mindmáig legjelentősebb indiai rendező legelső – és egyben legjobb – filmje a világhírű Apu-trilógia nyitó darabja. A neorealizmus hatását mutató, mélyen emberi és olykor költői magaslatokba emelkedő történet egy a dzsungel kellős közepén fekvő apró bengáli faluban és környékén játszódik, és a kis Apu életének első öt évét meséli el…

2012. 11.07. szerda: Az ifjú Törless (német, Volker Schlöndorff, 1966, 84')

Schlöndorff első filmje Musil világhírű regényének invenciózus, mégis tisztelettudóan visszafogott adaptációja, egyúttal az új német filmművészet elindítója. A Monarchia egyik vidéki internátusában ill. a szomszédos kisvárosban zajló események kíméletlenül leplezik le a minden korban előbukkanó emberi gyarlóságot, a társadalmi fonákságokat, az ún. „nagy eszmék" hiábavalóságát…

2012. 11.08. csütörtök: Szédülés / Vertigo (amerikai, Alfred Hitchcock, 1958, 125')

A nemrégiben minden idők legjobb amerikai filmjének megszavazott alkotás a Mester igen gazdag, bő fél évszázadon át ívelő életművén belül is kitüntetett helyet foglal el: egyetlen más története sem ás ilyen mélyre a (NŐI) lélek rejtelmeibe… – vagy mindez merő szemfényvesztés volna csupán? Tessék, borzongjunk együtt!

A vetítések este 7 órakor kezdődnek.

Belépő alkalmanként 500 Ft – vagy bérlet is váltható (3.000 Ft / 10 alkalom).

A filmek előtt rövid bevezetőt mond, a végén a beszélgetést vezeti Reményi Róbert filmész. Godot filmklub

Moha Kávéház és Kultúrtér

1114 Budapest, Bartók Béla út 11-13.

 

2012. november 9-én, pénteken 19 órakor folytatódik a Concerto Budapest – ConcertoStudio II. „Tükröződések" koncertsorozat, "Tükröződések": Beethoven – Usztvolszkaja címmel.

A műsorban: Usztvolszkaja: 5.szimfónia: AMEN (közreműködik: Sepa György színművész),

Beethoven: A távoli kedveshez, op.98   (szólista: Dékán Jenő), Usztvolszkaja: „ Benedictus, qui venit"  Composition No.3 és Beethoven: c-moll szonáta op. 111.

A sorozat címe: „Tükröződések", utal Ravel Miroirs című sorozatára, de egyben az egész sorozat műsorszerkesztési elveire is. Minden  koncerten különböző korok, stílusok zenéit állítják egymással szembe, tükröztetik azokat – kapcsolódási pontokat, vagy éppen ellentéteket keresve, melyek vonzhatják is egymást. A sorozat első koncertjén Ravel és Couperin műveit hallhattuk, hiszen Ravel esetében  nyilvánvaló a sóvárgás az  elmúlt korok, és különösen a francia barokk stílusának letűnt eszménye iránt.

A sorozat második koncertjén, november 9-én egy sokkal merészebb „tükröződést' vizsgálhatunk: Beethoven művek tükröződnek majd egy 2007-ben elhunyt orosz zeneszerzőnő, Galina Usztvolszkaja  műveiben. Usztvolszkaja Sosztakovicstól tanult zeneszerzést a leningrádi konzervatóriumban. A hetvenes években, a brezsnyevi időkben fordult a hatalom diktálta ideológia ellenében a valláshoz, kompozícióiban keresztény témákkal foglalkozott. Művei a vallásos szertartásosság és zenei végletek, szokatlan hangszerelések kontrasztját ötvözik.

Közreműködnek:

Usztvolszkaja: V. szimfónia: AMEN

Oboa: Dienes Gábor

Trombita: Szalkay Dávid

Tuba: Takács Tibor

Hegedű: Kakutani Satoko

Ütő: Iván Gábor

Színész: Sepa György

Beethoven: A távoli kedveshez op.98

Zongora: Csalog Gábor

Ének (tenor): Dékán Jenő

Usztvolszkaja: "Benedictus qui venit" Composition No.3

Fuvola: Kaczander Orsolya, Szilágyi Szabolcs, Bán Máté, Szabó Vanda

Fagott: Stefán Zsófia Veronika, Tóth Sára Rebeka, Harsányi Zsolt, Ott Rezső

Zongora: Csalog Gábor

Beethoven: c-moll szonáta op.111

Zongora: Csalog Gábor

2012. november 9.  péntek 19:00

ConcertoStudio II. „Tükröződések"

Jegyár: 2000 Ft

Concerto Budapest Zeneház

1094 Budapest, Páva utca 10-12.

www.concertobudapest.hu

 

2012. november 10-én nyílik meg Ferencz J. Réka festőművész kiállítása a Kertész29 Galériában. A külföldön is elismert művész, most a Szívvel-Lélekkel című önálló kiállításával is bemutatkozik a hazai közönség előtt.

Mint számos magyar alkotót, a művészsors Ferencz J. Rékát is a nagyvilágban tette elsősorban ismertté. Tavaly októberben a National Arts Gallery-be hívták meg, abba a patinás, manhattani Gramercy Parkban lévő kiállítóhelyre, amit 1898-ban Charles de Kay alapított, s melynek tagja volt többek között Theodore Roosevelt, Woodrow Wilson, Dwight D. Eisenhower… Mi sem jellemzőbb a kiállítás sikerére a zárt körbe való felvételi ajánlat, melynek kapcsán a művész az Egyesült Államok nagyvárosaiban is megmutatkozhat. 

Idén Oslóban, az S9 Gallerie-ben láthatta Ferencz J. Réka festményeit a műértő- és szerető közönség. Most ősszel pedig Bécsben, mint a Kertész29 Galéria közösségének tagja mutatkozott be csoportos kiállítással, és ahová jövőre újfent meghívták.

Szintúgy várja egyéni kiállításra a New Yorkban, a Chelsea-ben lévő, kulturális rendezvényeiről híres galéria-negyedbe, ahová a nagyvilágból érkeznek képzőművészek, s ahol jelen lenni megtisztelő és értékmérő.

Jövőre pedig az ART DUBAI nemzetközi Art Fair-en a Museum of the Americas képviseletében mutatja be pár munkáját.

Mitől is vívják ki a nemzetközi művészetbarát közönség szeretetét és elismerését Ferencz J. Réka képei? Egyetemesen arról a hangulatról, arról a gondolatról, arról az életérzésről szólnak, ami világunk aktuális és örökérvényű, a társadalmi feszültségeket is megmutató, a múltat a jelennel ellenpontozó és összekötő ívét járja körbe eszmei, érzelmi és esztétikai síkon. Ferencz J. Réka, divatos irányzattól mentes, alapos festői tudással készült munkái többszólamú látvány/érzés/szellem lírai mezsgyéjén ragadják meg a befogadót.

„Szeretek festeni. Számomra nem az az alkotás, hogy pár ecsetvonás, és kész a festmény, hanem belső szükségletem a munka. Az, hogy megdolgozzam a vásznat. Szépet akarok alkotni, visszaadva a természetes érzelmeket. És ezt visszakapom azoktól, akik nyitottak a művészetre, és igénylik a szépet, az egyszerűt. Képeim elindítják őket valamerre, címeim is adnak valamiféle irányvonalat. Amikor munkához látok, arra gondolok, hogy például egy fájdalmat, egy örömet mivel tudok kifejezni. Fájdalmak és örömök pedig érik az embert nap, mint nap. Hétköznapi történek… Ezt megfesteni a dolgom, ez az életem" – vallja a művész.

2012. november 10-én 17 órakor, Ferencz J. Réka „Szívvel – lélekkel" című kiállítását Bornai Tibor zenész, zeneszerző nyitja meg.

Kertész29 Galéria

1073 Budapest, Kertész u. 29.

A tárlat november 23-ig tekinthető meg.

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.