2023.március.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

#DiscoverYourTalent: A Codecool képviseli Magyarországot az Európai Szakképzési Héten

4 perc olvasás

20code.jpgA nem hagyományos programozói képzéssel foglalkozó Codecool magyar cég képviseli hazánkat a 2017. november 20-24. között megrendezésre kerülő Európai Szakképzési Héten.

 

„A mai digitális kor legkeresettebb szakmáinak fele még nem létezett 10 éve, ahogy ma még nem léteznek azok a szakmák sem, amik 10 év múlva a legkeresettebbek lesznek. Ez azt mutatja, hogy az életünk végéig tartó önálló tanulás képessége segít minket abban, hogy értékes és szakmailag elismert szakemberekké váljunk. A Codecool-nál megcáfoljuk azt a tévhitet, hogy csak az arra született csodagyerekek képesek megtanulni programozni, hiszen megfelelő hozzáállással, tanulni akarással és fejlődési szemlélettel bárki át tudja magát képezni. Ezért bátran biztatok mindenkit, hogy ha megrekedt a karrierje, vagy váltani szeretne, akkor merjen lépni, hiszen rengeteg lehetőség áll rendelkezésére ahhoz, hogy tanulással jobb irányba terelje életét” – mondta Beöthy Miklós, a Codecool mentora.

 

Az Európai Bizottság által szervezett Európai Szakképzési Hét több száz rendezvényt foglal magában szerte az Európai Unióban, amelyek célja, hogy minden korosztály számára bemutassa a szakoktatás és szakképzés, valamint a szakmai gyakorlatok előnyeit.

A „Találj rá a benned rejlő lehetőségre” mottóval futó kampány keretében a Codecool szeretné megmutatni az érdeklődőknek, hogy a szakképzés és a szakmai gyakorlat olyan okos választás, amely elősegítheti a színvonalas munkahelyek megteremtését és növekvő foglalkoztatást eredményezhet.

A Codecool egyike a különböző uniós tagállamok nagyköveteinek, akik önként jelentkeztek, hogy párbeszédet folytassanak a szakképzésről hazájukban. A Codecool-t inspiráló jellege miatt választották erre a kiemelkedő feladatra.

 

“Az Európai Szakképzési Hét célja, hogy az emberek elsődleges választásként – és ne másodlagos lehetőségként – gondoljanak a szakképzésre és a szakmai tréningekre ” – mondta Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért, készségekért és munkaerő-mobilitásért felelős EU-biztos.

Jyrki Katainen, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, növekedésért, befektetésekért és versenyképességért felelős alelnöke hozzátette: “Azok a legversenyképesebb országok az EU-ban és a világon, akik a legtöbbet fektetnek a készségek fejlesztésébe.”

Tavaly közel 1 000 rendezvényre került sor Európa szerte az Európai Szakképzési Hét keretében, amely közel 800 000 érdeklődőt ért el. A 2017-es rendezvény résztvevőinek száma a várakozások szerint még magasabb lesz.

 

Szakképzési statisztikák Magyarországon:

– A középiskolai hallgatók 23,2% -a vesz részt a középfokú szakképzésben (2015)

– A legutóbb végzett szakképzett diákok foglalkoztatási aránya Magyarországon 84,4%

  (2016)

– A felsőfokú szakképzésben résztvevők 100% -a vesz részt munkaalapú oktatásban (2015)

– Az alacsony képesítésű felnőttek aránya 16,6% (2016)

– A népesség 6,3% -a részt vesz a felnőttoktatásban (2016)

(Forrás: Vocational Education and Training Statistics, Eurostat)

 

Szakképzési statisztikák Európában:

– A szakoktatási és szakképzési programok növelik elhelyezkedés esélyét: az EU-ban a szakoktatást elvégzettek (akik más oktatásban vagy továbbképzésben nem vesznek részt) foglalkoztatási aránya 73% (DG EAC, Education and Training Monitor 2016)

– A 28 tagállamban, több mint 30 millió felnőtt részesült oktatásban vagy továbbképzésben 2016-ban (Eurostat, élethosszig tartó tanulási statisztikák).

– Európában négyből egy ember esik az alacsony végzettség csapdájába, ezért nem tud elhelyezkedni, vagy képtelen előrelépni karrierjében. A szakképzés erre kínál kiutat, ráadásul számos előnnyel jár mind a munkaadók, mind az egyének számára. (OECD and EC, The Survey of Adult Skills PIAAC 2016).

 

  1. november 20-24.

Európai Szakképzési Hét

 

https://codecool.com

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=1261

https://www.facebook.com/events/1190924574338591

https://twitter.com/hashtag/euvocationalskills

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.