2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A BBC (sohasem volt) semlegességének vége? – mondja az ellenzéki brit Munkáspárt

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56979"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_391.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="80" /></a></span>"Politikailag kiegyensúlyozatlannak" és a kormánypártok felé hajlónak minősítette a BBC hírműsorait az ellenzéki brit Munkáspárt.</p> <p>

"Politikailag kiegyensúlyozatlannak" és a kormánypártok felé hajlónak minősítette a BBC hírműsorait az ellenzéki brit Munkáspárt.

"Politikailag kiegyensúlyozatlannak" és a kormánypártok felé hajlónak minősítette a BBC hírműsorait az ellenzéki brit Munkáspárt.

    A The Observer – a legnagyobb példányszámú baloldali vasárnapi brit lap – értesülése szerint a brit baloldal vezető ereje, amelyre a 2010-es választásokon mért vereséget a jelenleg kormányzó konzervatív-liberális koalíció, a brit közszolgálati médiatársaság legfelső vezetésének küldött panaszlevelében fogalmazta meg "súlyos kifogásait". A Munkáspárt megítélése szerint ugyanis a párt illetékesei nem kapják meg az őket megillető adásidőt.

    A The Observer tudomása szerint a Labour szakértői vizsgálták, hogy a BBC hány konzervatív, illetve liberális demokrata politikust hív meg fő hírműsoraiba, és mennyi adásidőt juttat nekik. A vizsgálat azt mutatta ki, hogy a Munkáspárt nem egészen feleannyiszor képviseltethette magát a BBC-híradásokban, mint a konzervatív-liberális koalíció.

    A brit lap forrásai szerint a Munkáspárt a BBC vezetésének küldött panaszlevelében elismerte ugyan, hogy mivel a Konzervatív Párt és a Liberális Demokraták vannak kormányon, ezért őket "elsőbbség illeti", a Labour illetékesei ugyanakkor azt is felrótták "erőteljes kifejezéseket tartalmazó" levelükben, hogy a BBC hírműsorainak "kiegyensúlyozatlansága" miatt a baloldali párt "nehezen tudja eljuttatni üzeneteit" a választóknak.

    Munkáspárti bennfentesek a The Observernek elmondták, hogy "nagyon súlyos kifogást" emeltek a BBC-nél emiatt. A Munkáspárt "nem üzen hadat" a BBC-nek, csak a pártatlanság kötelmének betartását várja el a médiatársaságtól – írta Labour-forrásait idézve a brit lap.

    A The Observer értesülései szerint a munkáspárti vezetést az is egyre inkább bosszantja, hogy az írott brit sajtó jobboldali irányultságú lapjai kiemelt híradásokban számolnak be arról, ha a Konzervatív Párt támogatottsága növekszik, arról azonban nem, ha a Munkáspárt vezet kényelmes előnnyel, jóllehet ez utóbbi volt a jellemző a múlt év legnagyobb részére.

    A BBC ugyanakkor brit konzervatív körökben is régóta bírálatok célpontja, egyes tory politikusok ugyanis "baloldali szimpátiával" vádolják a közszolgálati médiacéget, és rendre hasonló kifogások fogalmazódnak meg a jobboldali irányultságú brit lapokban is.

    Daniel Hannan, a Konzervatív Párt európai parlamenti képviselője és jobbszárnyának befolyásos tagja korabeli sajtóértesülések szerint még a legutóbbi választások előtt egyenesen arról győzködte David Cameront, a párt vezetőjét – aki a 2010. májusi választási győzelem óta miniszterelnök -, hogy a BBC-t fel kell számolni.

    A toryk szóvivője annak idején mindazonáltal közölte, hogy ezek "Hannan úr saját nézetei, és nem tükrözik a párt véleményét".

Kertész Róbert

  gke \ ksy

 MTI 2012. január 1., vasárnap 12:46

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.