A brit és pécsi szálak ismét összefonódtak. 2013. november 20-án egy grandiózus koncert keretében Pécsre, a Kodály Központba érkezett a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Gyermekkara, Szabóki Tünde (szoprán), Timothy Bentch (tenor) és Stephan Loges (bariton).

 

A brit és pécsi szálak ismét összefonódtak. 2013. november 20-án egy grandiózus koncert keretében Pécsre, a Kodály Központba érkezett a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Gyermekkara, Szabóki Tünde (szoprán), Timothy Bentch (tenor) és Stephan Loges (bariton).

 

Műsorukban Britten egyik legjelentősebb, mégis ritkán játszott műve, Háborús Requiem szólalt meg a Mesterbérletben a Filharmónia szervezésében. Az angliai Coventry második világháborúban lebombázott gótikus katedrálisának újraszentelésére íródott nagyszabású gyászmise több mint 21 évvel ezelőtt szólalt meg utoljára Pécsett, melyet akkor is, a pécsiek kedvenc brit karmestere Howard Williams vezényelt. A gyönyörű mű előadását ismertető beszélgetés, Prológus előzte meg, melyben a karmesterrel Ivasivka Mátyás beszélgetett, akin keresztül a 100 éve született Benjamin Britten személyes kapcsolatot is ápolt Pécs zenei életével.

 

A Nemzeti Filharmonikus zenekar jelentőségének és minőségének elismerését mutatja, hogy 1998-ban a Nemzeti Énekkarral együtt kiemelt nemzeti alapintézménnyé minősítették. 1997 őszétől az együttes főzeneigazgatói teendőit Kocsis Zoltán látja el.

Az elmúlt néhány esztendőben a zenekar rendkívül sok külföldi meghívást kapott. A New York-i Avery Fisher Halltól a tokiói Suntory Hallon át a birminghami Symphony Hallig, az athéni Megaron Musicostól a Colmari Fesztiválig arattak sikereket, képviselték az országot a nemzet zenekaraként. Az együttes tevékeny részt vállal Kocsis Zoltán művészeti irányításával, a Hungaroton gondozásában 2006-ban indult Bartók-összkiadás elkészítésében.2011-ben a Liszt-év alkalmából felléptek Brüsszelben a Bozar Központban és Vatikánban, XVI. Benedek pápa tiszteletére adott koncerten. Februárban hosszabb német turnén vettek részt.

 

A Nemzeti Énekkar repertoárja rendkívül gazdag, kora-barokk szerzőktől a kortárs alkotásokig az a cappella repertoártól az oratóriumokig terjed, és rendszeresen énekel opera-produkciókban is. Számos kortárs mű ősbemutatója, illetve magyarországi bemutatója fűződik az énekkar nevéhez.

 

A Nemzeti Gyerekkórus vezetője Thész Gabriella évtizedekig volt karnagya a Magyar Rádió Gyermekkórusának. A részben innen „kinőtt" gyermekkar továbbra is azt az angyali hangot szólaltatja meg, ami miatt szeretjük ezt a „különleges hangszert"!

 

Howard Williams operaházi és koncerttermi tevékenysége irigylésre méltó hírnevet tudhat magáénak. Nagy-Britannia szinte összes jelentős zenekarát vezényelte. Magyarországgal való közvetlen kapcsolata 1989-ben alakult ki, amikor a Pécsi Szimfonikus Zenekar vezető karmesterének és művészeti igazgatójának jelölték, ő az első brit karmester, aki magyarországi kinevezést vállalt. Több mint 500 műből álló koncerttermi repertoárjából kiemelkednek például Haydn szimfóniái, Stravinsky, Bartók és Messiaen művei illetve oratórikus művek.

 

Szabóki Tünde a zongoratanári diploma megszerzése után a budapesti, majd a grazi Zeneakadémián folytatta tanulmányait, ahol énekművészi diplomát szerzett. A szoprán énekesnő profiljában eleinte az oratórikus műfaj dominált. Számos külföldi és hazai zenekar vendégszólistája: Grazi Szimfonikusok, Szlovén Filharmónia, Müncheni Filharmonikusok, Nemzeti Filharmonikusok, MR Zenekar, Budapesti Fesztiválzenekar… Olyan neves karmesterek irányítása alatt énekelt, mint Fabio Luisi, Heinrich Bender, Lawrence Foster, Jurij Szimonov, Kobajasi Ken-Ichiro, Kocsis Zoltán, Fischer Ádám, Fischer Iván, Vásáry Tamás, Ligeti András, Kollár Imre, Hamar Zsolt, Kesselyák Gergely, Héja Domonkos…

 

Timothy Bentch magánénekes, tenor, Amerikában született, tanulmányait a philadelphiai Curtis Intézetben fejezte be; évek óta Magyarországon él. Elsősorban régi szerzők műveinek interpretálásával tűnt ki, többek között J. S. Bach passiójának Evangélista szerepével. Különösen nagy sikert aratott Mozart tenor szerepeinek előadásával, 2000-ben Szegeden elnyerte a legjobb operaénekesnek járó Dömötör-díjat.

 

Stephan Loges kiváló basszus-bariton. Drezdában született, Berlin után Londonban tanult. Énekelt már a világ számos jelentős koncerttermében, köztük a Carnegie-Hallban is. Fellépett az Orosz Nemzeti Zenekarral, a Svéd Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Melbourni Szimfonikusokkal.

 

2013-ban van a 100. évfordulója Benjamin Britten születésének. Egyik főműve – bár ritkán hallható – a Háborús Requiem. A nagyszabású gyászmise az angliai Coventry második világháborúban lebombázott gótikus katedrálisának újraszentelésére íródott, 1962-ben mutatták be. A körülbelül másfél órás gyönyörű – ugyanakkor megrázó – mű érdekessége, hogy a latin gyászmise hagyományos tételeit az első világháborús verseiről ismert, 1918-ban elhunyt angol költő, Wilfred Owen költeményei tagolják.

 

http://www.kodalykozpont.hu/

http://www.youtube.com/watch?v=_FdCLmXXLhI

 

Lantai József