A csodálatos kávé
Először lesz önálló szakkiállítási téma a kávé! Az 2010. április 23-25. között most első ízben jelentkező Csodálatos Kávé kiállításon a hazai kávépiaci forgalom közel felét kitevő cégek mutatkoznak be, köztük a Bravos, a Pellini, a Mauro, Musetti, SaraLee, a Semiramis, Pasco és a Nestle. A szakkiállítást a kereskedők és termelők, a forgalmazók és a vendéglátó ipar képviselői számára rendezi a Magyar Kávétársaság Kft.
Először lesz önálló szakkiállítási téma a kávé! Az 2010. április 23-25. között most első ízben jelentkező Csodálatos Kávé kiállításon a hazai kávépiaci forgalom közel felét kitevő cégek mutatkoznak be, köztük a Bravos, a Pellini, a Mauro, Musetti, SaraLee, a Semiramis, Pasco és a Nestle. A szakkiállítást a kereskedők és termelők, a forgalmazók és a vendéglátó ipar képviselői számára rendezi a Magyar Kávétársaság Kft.
Lassan fejlődnek a kávéfogyasztási szokások, ma még nem túl sokan vannak akik értő módon válogatnak a kávémárkák között, noha a magyar lakosság közel 80%-a legalább egy-két kávét megiszik naponta. A kávépiaci szakemberek persze sokkal többet tudnak a kávéról mint a fogyasztók – legyen szó a növényről, vagy akár a pörkölt babkávéból készült nemes italokról.
A kiállítás célja, hogy a piaci szereplők minden csoportjának alkalmat teremtsen a bemutatkozásra, szakmai, üzleti megbeszélésekre, konkrét üzletkötésekre. Ugyanakkor jó lehetőség arra, hogy a figyelmet felhívja az igényes, a mostaninál jóval változatosabb kávéfogyasztási szokások előnyeire. Ez a folyamat – a turizmus fejlődésének köszönhetően – már elindult hazánkban. Egy új szakma alakult ki Magyarországon, amely a kávézás minőségi fogyasztását és kultúráját hivatott terjeszteni, s amelynek most első önálló bemutatkozása a Csodálatos Kávé kiállítás.
A szakkiállításra több mint negyven cég jelentkezett be. A legnagyobb tematikai csoport a kávésoké, de kávégép- és cukorforgalmazók, valamint kiegészítő felszereléseket kínáló cégek is jelen lesznek a szakmai seregszemlén. A kiállítás helyszíne a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont D pavilonja. A kiállítók elsősorban a vendéglátóhelyek, a kereskedelmi láncok képviselőit, viszonteladókat – üzleti partnereiket várják a három napos rendezvényre.
Barista bajnokság
Az Európai Kávékülönlegességek egyesületének magyar tagozata a kiállítás idejére hirdette meg a VI. Magyar Barista Bajnokságot. Az idén 17 versenyző áll a kávégépek mögé és készít több kategóriában is „zamatos versenyművet".
A versenyen a Latte Art, az Good Spirit, és Cup Tasting – azaz a Művészi Tejöntés, az Alkoholos Kávékoktélok és a Kávékóstolás – bajnokságai is meghirdetésre kerültek. A verseny helyszíne a Hungexpo D pavilonjában a kiállítók standjai mellett felállított színpad lesz. A versenyzők Brasilia Opus Sublima kávéfőző gépeken Brasilia és Mahlkönig által biztosított darálókon készíthetik el a versenyszámukat.
A bajnokságok egyben hivatalos kvalifikációk a 2010. júniusában, Londonban megrendezendő világbajnokságokra, vagyis az itteni nyertesek Magyarországot fogják képviselni a nemzetközi porondon.
A kiállítás vendége lesz Luigi Lupi a világszerte ismert barista, aki április 24-én „latte art", azaz „tejöntő" tréninget is tart a várhatóan nagy számú szakmai érdeklődőnek.
A kísérő programok között gyakorlati bemutatók és szakmai előadások is helyet kaptak. Lesz pörkölési és főzési bemutató, és a kávé élettani hatásai is szóba kerülnek egy előadáson.
A Csodálatos Kávé kiállítást az Európai Különleges Kávé Szövetség (SCAE) támogatja.
HASZNOS INFORMÁCIÓK:
Csodálatos Kávé Kiállítás
Szervező: Magyar Kávétársaság Kft.
06/1-371-0574, http://www.csodalatoskave.hu/
NYITVA TARTÁS:
2010. április 23-25.
Naponta 10-18 óráig
KIZÁRÓLAG SZAKMAI LÁTOGATÓKNAK
(18 éven aluliak csak szülői felügyelettel)
Kötelező látogatói regisztráció
HELYSZÍN
HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont, „D" pavilon
JEGYÁRAK
1 napos 1500.- Ft.
előregisztrációval l000
3 napos 2500.- Ft
előregisztrációval 2000
MEGNYITÓ
2010. április 23. 10.30 Bejárat és helyszíni regisztráció: I. fogadóépület (a Főbejárat felől) Előregisztráció: http://www.csodalatoskave.hu/; edina.nemeth@scae.hu
A VI. MAGYAR BARISTA BAJNOKSÁG PROGRAMJA
(versenyszámok időbeosztása)
április 23. (péntek)
10.00-16.00 óráig Barista elődöntő
április 24. (szombat)
10.00-13.00 óráig Good Spirit (alkoholos kávék)
14.00-17.00 óráig Latte Art (tejöntés)
április 25. (vasárnap)
10.00-12.00 óráig Cup Tasting (kávé kóstolás)
13.00-15.00 óráig Barista döntő
15.00 órától eredményhirdetés
VERSENYZŐK ÉS VERSENYEK
versenyző |
barista bajnokság |
Latte Art |
Cup Tasting |
Good Spirit |
versenyző |
barista bajnokság |
Latte Art |
Cup Tasting |
Good Spirit |
Körözsi Barnabás |
X |
X |
Molnár Attila |
X |
|||||
Balogh Csaba |
X |
Perna Andor |
X |
||||||
Horváth Lajos |
X |
X |
X |
Cserhalmi Zsolt |
X |
||||
Gál Miklós |
X |
Muskovits Gábor |
X |
||||||
Szőnyi Éva |
X |
Gyenge Gábor Zoltán |
X |
||||||
Cseresnyés Márk |
X |
Hajdú Péter |
X |
X |
|||||
Bóka Csaba |
X |
Tóth Sándor |
X |
X |
X |
||||
Nagy Bertók Anita |
X |
Török Ádám |
X |
||||||
Balázs László |
X |
CSEPPNYI MAGYAR BARISTA TÖRTÉNELEM
Az 1990-es rendszerváltást követően sok jó minőségű kávé érkezett hazánkba jellemzően Olaszországból, és néhány hazai pörkölő is elkezdte tevékenységét.
A magyar szokásoknak megfelelően elsősorban „espresso"-t illetve „cappuccino"-t lehetett elkészíteni.
A 2000-es évek elejétől néhány hazai kávépörkölő illetve kávéforgalmazó tagja lett a Európai Speciális Kávészövetségnek (Speciality Coffee Association of Europe).
Látogatóként részt vettek a szövetség által megszervezésre kerülő Barista Világbajnokságokon, és tapasztalták az ott szereplő Baristák felkészültségét.
A kávépörkölők illetve forgalmazók külön-külön figyelmet szenteltek a baristák képzésének, de belátták, hogy ezen a rendezvényen keresztül összefogva tudnak javítani a kávékészítés minőségén.
Mint ahogy az Európai Speciális Kávészövetség is egy piaci érdekek felett álló azt nem befolyásoló szövetség, úgy a hazai szereplők is ennek megfelelően ténykedtek, amikor 2004 megszervezték az első Magyar Barista Bajnokságot.
A nyertesek Magyarországot képviselhették a Barista Világbajnokságokon, így versenyzőink jelen voltak, Seattle-ben, Benben, Tokióban, Coppenhágában és Atlantában.
Molnár Attila Atlantában bejutott a döntőbe, ami igen nagy elismerés neki és hazánknak is.
A kezdeti nehézségeken túllépve hagyomány teremtődött, az Európai Speciális Kávészövetség aktív támogatásával versenyeinkkel bekerültünk a világ „kávé vérkeringésébe".
WORK SHOP-OK A KIÁLLÍTÁSON
Péntek (április 23.)
Kávéfőző gép bemutató (Pasco Kft)
Koncz Márk barista bemutatója
Fabbri Mojito Mixeriskola bemutatója
Kávékóstolás (Semiramis Kft.)
Szombat (április 24.)
Luigi Lupi világhírű barista Latte Art tréningje
„Nyerskávétól a csészéig" kávépörkölési bemutató (Semiramis Kft.)
A kávé jótékony élettani hatása (Dr. Szongoth Mariann)
Vasárnap (április 25.)
Illés Gyula barista bemutatója
A magyarországi minőségi kávéfogyasztás fejlesztésének lehetséges útjai (Tóth Tamás Magyar Kávétársaság Kft.)