2022.05.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A decemberi kamatemelés várható nyertesei és vesztesei

3 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/96769"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_1128.jpg" border="0" width="225" height="225" /></a></span>A már egyre bizonyosabb decemberi kamatemeléssel - amelynek továbbra is az a feltétele, hogy folyamatosan jó adatok jöjjenek ki - kezdetét veszi egy normalizálódás, és ennek során több kamatemelésre is számíthatunk 2016-ban. Várakozásaink szerint 2016 végére az amerikai irányadó kamat 1%, vagy annál kicsivel magasabb lesz.</p><p> 

A már egyre bizonyosabb decemberi kamatemeléssel – amelynek továbbra is az a feltétele, hogy folyamatosan jó adatok jöjjenek ki – kezdetét veszi egy normalizálódás, és ennek során több kamatemelésre is számíthatunk 2016-ban. Várakozásaink szerint 2016 végére az amerikai irányadó kamat 1%, vagy annál kicsivel magasabb lesz.

 

A már egyre bizonyosabb decemberi kamatemeléssel – amelynek továbbra is az a feltétele, hogy folyamatosan jó adatok jöjjenek ki – kezdetét veszi egy normalizálódás, és ennek során több kamatemelésre is számíthatunk 2016-ban. Várakozásaink szerint 2016 végére az amerikai irányadó kamat 1%, vagy annál kicsivel magasabb lesz.

 

A kamatemelésnek minden bizonnyal lesznek nyertesei és vesztesei. Az egyesült államokbeli pénzintézetek pozitív módon érzékenyek a kamatemelésre, mivel nőnek a kamatréseik, így a profittermelő képességük is. A technológiai cégek kamatemelésre való érzékenysége kifejezetten kicsi, mivel igen nagy készpénzállománnyal és viszonylag kevés hitellel gazdálkodnak. A kamatemelések azokat az ipari cégeket sújtják a leginkább, amelyek termeléséhez jelentős hitelállomány szükséges – ilyenek például az autógyártók.

 

Különösen nagy jelentősége lesz annak, hogy a Fed mit kommunikál a jövőre vonatkozóan, hogy milyen mértékű és milyen sebességű lesz 2016-ban a kamatemelések sorozata. Ha egy lassú kamatemelési ütemet vetít előre a Fed 2016-ra és 2017-re, az lényegesen kedvezőbb lenne a részvénypiacok számára. A vártnál intenzívebb kamatemelések kommunikálása pedig szabályos mészárlást eredményezne a hitelpapírok piacán. Úgy vélem, hogy a Fed akkor járna el bölcsen, ha részvénypiacok számára előnyös lassú ütemű kamatemelést hajtana végre 2016-ban.

 

Míg az amerikai részvények felülárazottnak tűnnek, addig lényegesen vonzóbb a japán és az európai részvények jelenlegi árazása. A francia, a német, a spanyol és az olasz, valamint a japán részvények nyerhetnek sokat az amerikai kamatemeléssel. Mind a japán, mind az európai részvénypiac kellő lendületet kap a mennyiségi lazításoktól. Mindkét piacon kitüntetett figyelmet érdemelnek a ciklikus, azaz a gazdasági konjunktúrára érzékeny rézvények, mint például az autógyártók, az ipari vállalatok, a pénzintézetek papírjai, amelyek a devizaárfolyamok 2016-ra várt főbb változásaiból (vagyis az USD-nek a jennel és az euróval szembeni erősödéséből) is profitálhatnak.

Peter Garnry

Peter Garnry részvénystratégiai vezető a Saxo Bank nemzetközi és európai részvényportfóliójának összeállításáért és karbantartásáért felelős. Peter naponta tudósít az amerikai és az európai részvényekkel kapcsolatos hírekről, valamint rendszeresen tesz közzé stratégiai elemzéseket különböző témakörökkel kapcsolatban (pl. fúziók és felvásárlások, jelentési időszak, szektorértékelések). A televízióban is rendszeresen szerepel szakértőként (többek között a CNBC és a Bloomberg műsoraiban), emellett részt vesz a Saxo Bank negyedéves előrejelzéseinek összeállításában, valamint a bank híres „Meghökkentő Előrejelzések" tanulmányának elkészítésében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.