Az idei évre piaci becslések szerint a gépjárművek mintegy tizenöt százalékát flotta tagjaként biztosították. A CLB Független Biztosítási Alkusz várakozása szerint ez az arány tovább nőhet az idén, mivel a hazai gazdálkodó szervezetek közül sokan még mindig egyenként intézik járműveik biztosítását akkor is, ha legalább öt gépjárművük  van.

 

Az idei évre piaci becslések szerint a gépjárművek mintegy tizenöt százalékát flotta tagjaként biztosították. A CLB Független Biztosítási Alkusz várakozása szerint ez az arány tovább nőhet az idén, mivel a hazai gazdálkodó szervezetek közül sokan még mindig egyenként intézik járműveik biztosítását akkor is, ha legalább öt gépjárművük  van.

 

 Pedig a legtöbb biztosító ennyi gépjárműre már igen kedvezményes flottadíjakat biztosít. A biztositastipp.hu oldalon, a piaci újdonságnak számító flottabiztosítás online kalkulátorban megkötött szerződések tanúsága szerint az egyedi flottakedvezmények miatt ezeknek az autóknak átlagosan 28 százalékkal olcsóbb lett a kötelezőjük, mintha egyedileg, gépjárművenként akár több biztosítónál elhelyezve kötötték volna rájuk ezt a biztosítást. A következőkben ennek okai mellett megvizsgáljuk a flottabiztosítások további előnyeit is.

A biztosítók számára egy flotta kötelező biztosításának megszerzése akár több száz gépjármű egyidejű biztosítását is jelentheti. Nem meglepő tehát, hogy a flottákért igen erős a díjverseny, az esetek zömében 20-50 százalékos diszkontot is el lehet érni a flotta alapdíjakhoz képest. Egyes biztosítótársaságok azonban még ennél is nagyobb engedményt kínálnak: egyikük 90 százalékos díjkedvezménye szakmai vitát is okozott az elmúlt hetekben. A 20-50 százaléknál nagyobb engedményt mindazok a társaságok könnyen elérhetik, amelyek például:

  • Valamilyen belső kockázatkezelést végeznek – ilyen lehet, ha díjazza a kármentes vezetőket vagy szankcionálja azokat, akik rendszeresen kárt okoznak
  • GPS technológiát alkalmaznak – Ekkor a cég pontosan tudhatja, alkalmazottja milyen célra használja az autót
  • Autóik átlagos futásteljesítménye egy bizonyos szint alatt marad – más megítélés alá esik egy vállalati menedzsment, illetve és egy területi képviselői kör által használt flotta
  • Korlátozzák autóik igénybevételi körét – például csak hazai utakon közlekednek
  • Kedvező kárelőzményről tudnak beszámolni
  • Alkuszt vesznek igénybe – A nagy egyedi mozgásteret a tapasztalatok szerint a jelentős piaci tapasztalatokkal rendelkező alkuszok jóval hatékonyabban képesek kihasználni.

A kedvezményes ár mellett az ügyfelek az adminisztrációs költségeiket is jelentősen csökkenthetik: az egy biztosítónál futó szerződéseknek egyszerre van az évfordulója, a számlafizetés egy számlán és egy időben történik, az igazolások is egy helyről érkeznek, emellett nem kell rendszeres kapcsolatot tartani akár 5-10 biztosítóval.

További előny, hogy flottáknál nincsen bonus-malus rendszer, így a magas kockázati körülmények között üzemeltetett autók esetében elkerülhetők a jelentős emelést jelentő malus kategóriák.

„Az alkuszok szerepe a flottabiztosítások esetében sem ér véget a kedvező árak megtalálásával és a szerződések megkötésével." – tájékoztat Bravik Attila, a CLB ügyviteli igazgatója. „A biztosítókkal való kapcsolattartás, a számlák ellenőrzése, a flotta változó állományával járó változások kezelése mellett a vállalkozás egyéb biztosításaira (vagyon-, felelősség-, szállítmány-, csoportos élet- vagy mezőgazdasági biztosításokra) is jelentős kedvezményeket tudnak elérni."

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük