A gyümölcsök és zöldségek méretére és alakjára vonatkozó előírások hamarosan megszűnnek, miután a tagállamok 2008 november 12-én szavaztak azokról a bizottsági javaslatokról, amelyek 26 gyümölcs- és zöldségféle esetében hatályon kívül helyeznék a vonatkozó termékspecifikus forgalmazási minőségszabványt.

 

A gyümölcsök és zöldségek méretére és alakjára vonatkozó előírások hamarosan megszűnnek, miután a tagállamok 2008 november 12-én szavaztak azokról a bizottsági javaslatokról, amelyek 26 gyümölcs- és zöldségféle esetében hatályon kívül helyeznék a vonatkozó termékspecifikus forgalmazási minőségszabványt.

 

 A Bizottságnak e szabványok megszüntetésére irányuló kezdeményezése meghatározó eleme azon törekvésének, hogy ésszerűsítse és egyszerűsítse az uniós szabályokat, valamint csökkentse az adminisztratív terheket. 10 gyümölcs- és zöldségfajta – így többek között az alma, szamóca és a paradicsom – esetében továbbra is érvényesek maradnak a forgalmazási minőségszabványok. A tagállamoknak – első alkalommal – ugyanakkor így is módjukban áll megengedni e 10 gyümölcs- és zöldségfajtához tartozó olyan termékek forgalmazását, amelyek nem felelnek meg a minőségszabványoknak, feltéve, hogy címkézésük lehetővé teszi az „extra", „I. osztályú" és „II. osztályú" gyümölcsöktől és zöldségektől való megkülönböztetést. Más szóval az új szabályok lehetővé teszik a tagállamok hatóságai számára, hogy méretre és alakra való tekintet nélkül engedélyezzék a gyümölcsök és zöldségek kiskereskedelmi forgalmazását.

„Újra itt a görbe uborka és a göcsörtös sárgarépa ideje" – mondta Mariann Fischer Boel, mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos. „Konkrét példája mindez annak, hogyan kívánjuk visszaszorítani a felesleges bürokráciát. Egyszerűen nem szükséges az ilyen kérdéseket uniós szinten szabályozni, sokkal célravezetőbb ezt a piaci szereplőkre bízni. A jelenlegi magas élelmiszerárak és általános gazdasági nehézségek mellett a fogyasztóknak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a lehető legtöbb termék közül választhassák ki a kedvükre valót. Nincs értelme tökéletesen megfelelő termékeket kidobni csak azért, mert szabálytalan formájúak".

A Bizottság a gyümölcs- és zöldségpiac közös szervezésének reformjáról tavaly folytatott tárgyalások során kötelezettséget vállalt arra, hogy több gyümölcs- és zöldségfélére vonatkozó forgalmazási minőségszabvány megszüntetésével csökkenti a szükségtelen bürokráciát. A mai szavazás a következő 26 termékre vonatkozó minőségszabvány hatályon kívül helyezését érinti: kajszibarack, articsóka, spárga, padlizsán, avokádó, bab, bimbóskel, sárgarépa, karfiol, cseresznye, cukkini, uborka, termesztett gomba, fokhagyma, héjas mogyoró, fejes káposzta, póréhagyma, dinnye, hagyma, borsó, szilva, halványító zeller, paraj, héjas dió, görögdinnye és cikóriasaláta.

A javaslatok szerint az alábbi 10 – az uniós kereskedelem 75%-át jelentő – termék esetében továbbra is érvényesek maradnak a termékspecifikus minőségszabványok: alma, citrusfélék, kivi, saláta, őszibarack és nektarin, körte, szamóca, étkezési paprika, csemegeszőlő és paradicsom. A tagállamok ugyanakkor ezeket a termékeket is mentesíthetik a minőségszabványok alkalmazása alól, amennyiben a boltok megfelelő címkével ellátva értékesítik azokat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a szabvány előírásaitól eltérő almát is lehet a boltokban árulni, ha címkéjén „feldolgozásra szánt termék" vagy ezzel egyenértékű feliratot tüntetnek fel.

A Bizottságnak ezután el kell fogadnia ezeket a módosításokat, amelyek gyakorlati okokból csak 2009. július 1-jén lépnek hatályba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük