2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A kanadai Hot Docs fesztiválon debütál az HBO és a Campfilm közös dokumentumfilmje

3 perc olvasás
hotdocs2020

A héten rendezik meg, a járványhelyzet miatt rendhagyó módon online, Észak-Amerika legjelentősebb dokumentumfilm szemléjét, a HotDocs Nemzetközi Filmfesztivált. Haragonics Sári és Dér Asia első egészestés dokumentumfilmje, az HBO-n és HBO GO-n 2020-ben debütáló Anyáim története (Her Mothers), a fesztivál Persister elnevezésű szekciójába kapott meghívást.

jelenet hbo


A rendezőpáros közel 5 éven keresztül készítette a filmet, melynek egyik főszereplője Virág, volt parlamenti képviselő, aki belefáradt a számára kilátástalannak tűnő ellenzéki létbe és otthagyta a politikai pályát. Zenész barátnőjével, Nórával úgy döntenek, hogy gyereket vállalnak, annak ellenére, hogy Magyarországon kifejezetten nehéz az azonos nemű pároknak családot alapítani.
Két év bizonytalan várakozás után hírt kapnak egy örökbefogadásra váró roma származású kislányról. A két és fél éves Melissza nevelőszülőknél él és jelentősen le van maradva kortársaitól. Nóra és Virág habozás nélkül igent mondanak.

Dér Asia és Haragonics Sári különleges érzékenységgel követi végig a várakozás intenzív időszakát, majd a családdá válás örömteli és küzdelmes mindennapjait. Míg Virág ösztönösen ráérez az anya-szerepre, Nóra nehezen találja a helyét a családban. Félelme, hogy Melisszának nincs szüksége két anyára, alapjaiban kérdőjelezi meg, amit addig önmagáról gondolt. A szülővé válás nehézségei mellett a szivárvány családok kirekesztettségével is meg kell küzdeniük, amely egyre növekvő mértékben befolyásolja életük és jövőbeli terveik alakulását.

A film több nemzetközi fejlesztési programban is részt vett az elmúlt években: az Eurodoc régiós projektfejlesztő workshopján, a DunaDock programban, ahol elnyerte az IDF-East Doc Platform legjobb pitchének járó díjat, a ZagrebDox Pro-n pedig az HBO Adria díjat. Ezek mellett szerepelt, az East European Forum és a Verzio DocLab workshopján, valamint a Sarajevo Docu Rough Cut Boutique utómunka workshopon ahol szintén a díjazottak között volt . Az Anyáim története producere László Sára és Gerő Marcell (Campfilm), koproducere Szakonyi Noémi Veronika (Match Frame Productions), executive producerei Hanka Kastelicová és Závorszky Anna (HBO Europe), vágója Erdélyi Flóra. A film a Campfilm (A létezés eufóriája, Visszatérés Epipóba, Káin gyermekei) gyártásában az HBO Europe koprodukciójában készült a Match Frame Productions közreműködésével. Az Anyáim története utómunkálatait a Sundance Institute Documentary Film Program támogatta.

Dér Asia 2014-ben végezte el a DOCnomads nemzetközi dokumentumfilm rendező MA képzést, jelenleg az SZFE DLA képzésén harmadéves. Korábbi munkái megjártak a hazai és nemzetközi fesztiválokat: A sziget úrnője, a Levelek anyámtól és a Visszahúz a múlt– Ember Judit portréja is. A 2019-es Inkubátor programban Nem haltam meg című filmterve is támogatást kapott.
Haragonics Sára 2015-ben fejezte be a Színház- és Filmművészeti Egyetem mesterszakos dokumentumfilmrendező képzését. Szembenézés című kisfilmje több nemzetközi fesztiválon szerepelt, a Verzió Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon díjazták. Jelenleg az SZFE DLA képzésének másodéves hallgatója, ezzel párhuzamosan Szia Sári! című egész estés dokumentumfilmjén dolgozik.
Mindketten aktív és alapítótagjai a MADOKE – Magyar Dokumentumfilmesek Egyesületének, az Anyáim története az első közös filmjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.