Együttesen tiltakozik a három magyar geotermikus szervezet a geotermikus hőtermelési koncesszió ötlete és előkészítésének módja ellen. 

Együttesen tiltakozik a három magyar geotermikus szervezet a geotermikus hőtermelési koncesszió ötlete és előkészítésének módja ellen. 

A koncesszióval eladhatóvá válna a termálvízből nyert hőtermelés joga, így módosítás után a jelenlegi tulajdonos önkormányzatok, valamint a geotermikus kutakkal rendelkező termálfürdők sem lennének jogosultak az alattuk elhelyezkedő, megújuló energiaforrás felhasználására – mondta Kóbor Balázs, a Dél-alföldi Termálenergetikai Klaszter igazgatója.

Közleménye szerint a Magyar Termálenergia Társaság és a Geotermikus Koordinációs és Innovációs Alapítvány is osztja ezt a véleményt.

A Magyar Bányászati és Földtani Hivatal ráadásul teljesen etikátlan eljárással, szinte titokban vitte az Országgyűlés elé a szakmai szervezetekkel nem egyeztetett javaslatot, amelynek elfogadásáról várhatóan hétfőn döntenek a képviselők – tette hozzá Kóbor Balázs.

A szervezetek közleménye szerint a tervezet "megalapozatlan és közvetlen nemzetgazdasági kárt okozó, titokban készített javaslatának visszavonása, majd egyéni indítványként való benyújtása a teljesen etikátlan és nyilván joggal eltitkolt eljárásra csak feltette a koronát".

A szervezet igazgatója szerint a hőtermeléssel ellentétben a geotermikus áramtermelés koncesszióba adása szakmai érvekkel is védhető, hiszen a termálvízből előállított villamosenergiához valóban nagyobb, megbízható cégekre van szükség, ugyanakkor a földgáznál olcsóbbnak és zöldebbnek számító geotermikus hőtermelést az önkormányzatok, illetve kisebb helyi cégek kezében kellene hagyni.

http://www.hirsarok.hu/Belfold/Gyanus_titokzatoskodas_a_hotermeles_korul

http://www.alternativenergia.hu/a-geotermikus-hotermelesi-koncesszio-otletet-ellenzik-az-erintettek/4853

http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&place=index_kapcsolodo&nID=409900

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük