A magyar kistelepülesek, falvak nehéz helyzete nem újdonság, hanem kiindulópont, a verseny kifejezés gyakran alig értelmezhető ezen a pályán, éppen ezért van jelentősége egy-egy apró falu öngondoskodó lépeseinek, pozitív versenyszellemű fejlesztéseinek. A márokföldiek kezdeményezése éppen ilyen.

 

A magyar kistelepülesek, falvak nehéz helyzete nem újdonság, hanem kiindulópont, a verseny kifejezés gyakran alig értelmezhető ezen a pályán, éppen ezért van jelentősége egy-egy apró falu öngondoskodó lépeseinek, pozitív versenyszellemű fejlesztéseinek. A márokföldiek kezdeményezése éppen ilyen.

 

Márokföld alig 50 lelket számláló zalai kistelepülés a szlovén határ mellett, az Őrség és a Hetés határán. Rendkívül aktív falu, a héten újabb fejlesztéssel, nevezetesen egy kalandpark indításával rukkolt elő, hogy a térség turisztikai szerepét erősítse.

 

A kistérség turisztikai szakemberei több fórumon jelezték, hogy az itt üdülők – bár lenyűgözi őket a környezet – programhiányban töltik napjaikat. Az átmenő turista forgalom pedig „attrakció" híján átszalad a vidéken. „A falu közössége másfél éve úgy határozott, idegenforgalmi adóbevételeiből megpróbál egy olyan kis központot kialakítani, ahol családok, osztályközösségek, baráti társaságok tölthetnek el egy egész napot, vagy akár napokat, pihenve, sportolva, szórakozva." – nyilatkozta Szabó István, Márokföld polgármestere.

 

Az elmúlt év tavaszán energiaparkot alakítottak ki, nyáron elkészült és már sok érdeklődőt vonzott a 2.5 km.-es, a maga nemében egyedülálló terepíjász pálya. A több lépcsős turisztikai fejlesztés most újabb állomásához érkezett: 2012. március 31-től már erdei kalandpálya is várja a térségbe látogató turistákat.

 

A közel 8 millió forintos önkormányzati beruházás magában foglalja a kötélpályák kiépítését, a felszerelések beszerzését és a pályafelügyelők képzését. A körülbelül fél hektáros területen kialakított különböző nehézségi fokozatú, fákra telepített akadályok átlagban 3-4 méteres magasságban találhatók. Két „óriásmászóka" várja a kihívóit, egyenként tíz-tíz akadállyal: a junior pályán a 130 centiméternél magasabbak próbálkozhatnak, míg a felnőtt pálya használatának feltétele a 150 centiméteres testmagasság. Az akadályok felső drótköteles biztosítással rendelkeznek, a vendégek hegymászó hevedert és sisakot kapnak, valamint a park munkatársai bemutatják az eszközök és a játékok biztonságos használatát.

 

Tavasztól a hideg idő beköszöntéséig fogadják a szabadidő aktív eltöltésére vágyó „kalandorokat", családokat, baráti társaságokat és csoportokat. Terveik között szerepel iskolai csoportok fogadása, valamint a határon túlról is számítanak vendégekre. A kis közösség további fejlesztésekre is törekszik, mégpedig egy kis üzletet nyitnának, amelyben helyiek által előállított termékeket értékesítenék.

 

A márokföldi turisztikai fejlesztések példaértékét bizonyítja, hogy egy 50 lelkes kistelepülés képes felkelteni maga iránt az idegenforgalmi érdeklődést, és beszáll a versenybe.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük