2013. szeptember 25. és 27. között rendezi meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a VII. Nemzetközi Médiakonferenciát Balatonalmádiban. A konferencia lehetőséget ad a szakembereknek arra, hogy megvitassák, hogyan befolyásolják az elektronikus és a nyomtatott médiumok, a számítógépes játékok, valamint a mobiltelefonok a gyermekek és a fiatalok fejlődését.

 

2013. szeptember 25. és 27. között rendezi meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a VII. Nemzetközi Médiakonferenciát Balatonalmádiban. A konferencia lehetőséget ad a szakembereknek arra, hogy megvitassák, hogyan befolyásolják az elektronikus és a nyomtatott médiumok, a számítógépes játékok, valamint a mobiltelefonok a gyermekek és a fiatalok fejlődését.

 

A konferencián három napon át négy ország 84 elméleti és gyakorlati szakembere tart tapasztalatairól, kutatásairól 15 percben előadást a következő témákban:

 

1. Tartalmak

2. Felhasználók

3. Intézmények

 

A konferencia sajátossága, hogy nem kizárólag médiakutatók a résztvevői. Kiemelt szerepet kapnak a fórumon a média szabályozásában, a jogalkotási gyakorlatban résztvevő szereplők is. Ugyanígy hagyománnyá vált, hogy a gyakran komoly kritikával illetett médiatartalmak előállítói is képviseltetik magukat.

 

Az idei konferencia fókusztémái a médiaértés-oktatás, a médiatudatosságra való nevelés és a közösségi oldalak használata.

 

A korábbiakhoz hasonlóan a tanácskozás ebben az évben is egy 2000 fős mintavételű alapkutatás ismertetésével indul. Az idei felmérés során 7. és 11. osztályos (12-13 éves és 16-17 éves) tanulókat és óvodásokat kérdeztek meg. Ennek eredményeit a kutatást végző szakemberek az első nap plenáris ülésén ismertetik. Az anyagból kiderül, hogy a fiatalok a TV helyett inkább az internetet – itt is leginkább közösségi oldalakat – illetve a számítógép helyett/mellett egyre inkább az okostelefont választják. Ma már több gyermeknek van saját számítógépe, mint saját TV-je, de ettől függetlenül a szabadidejüket jórészt tévénézéssel és internetezéssel töltik, az utóbbi hangsúlyával.  

 

Az elhangzott előadásokat és kutatási anyagokat a szervezők könyv formájában is kiadják, amelynek példányait a Gyermekmentő Szolgálat a résztvevőkön kívül oktatási intézményeknek, könyvtáraknak, egyetemeknek, a magyar országgyűlésnek, a hatóságoknak és a médiaszolgáltatóknak is elküldi majd.

 

A magyarországi Safer Internet Plus (SIP) program idén ismét fontos szerephez jut a rendezvényen. A projekt céljai összhangban állnak az Európai Unió által közvetített értékrenddel. A SIP különös hangsúlyt fektet arra, hogy a gyermekek számára biztonságosabbá tegye az internet és az új online technológiák használatát. Cél továbbá, hogy hatékonyan biztosítsa a jogellenes, valamint az internethasználók által nem igényelt tartalmak elleni küzdelmet, és növelje a felhasználók tudatosságát. Ennek érdekében a Gyermekmentő Szolgálat koordinálásával konzorcium alakult Magyarországon, amelynek tagjai a Biztonságosinternet Hotline: káros, illegális és jogsértő tartalmak bejelentése (www.biztonsagosinternet.hu) és a Kék Vonal Internet Helpline: telefonos és internetes tanácsadás gyerekeknek e-mailben és chaten (www.kek-vonal.hu). A konzorcium célkitűzése, hogy probléma esetén az érintettek tisztában legyenek azzal, kihez fordulhatnak. A program egyszerre szeretné felhívni a figyelmet az internet biztosította lehetőségekre és az ott leselkedő veszélyekre, és megteremteni azok orvoslásának, illetve a segítségnyújtásnak a lehetőségét.

 

A korábbi évekhez hasonlóan a Médiakonferenciáról élő internetes közvetítés látható a http://www.gyermekmento.hu/www.gyermekmento.hu és a www.saferinternet.hu honlapokon.

 

A szervezők idén is arra törekszenek, hogy a konferenciát az előadók és a résztvevők közös zárónyilatkozatának megszövegezésével és elfogadásával lehessen lezárni.

 

A konferencia időpontja és helyszíne:

2013. szeptember 25. 13 órától szeptember 27. 16 óráig

 

Ramada Hotel & Resort Lake Balaton

8220 Balatonalmádi, Bajcsy Zsilinszky út 14.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük