A Nokia számos új terméket és szolgáltatást, valamint üzleti együttműködéseket jelentett be Barcelonában a Mobile World Congress rendezvényen. A finn gyártó ezzel 2012-ben nagy iramot diktál, és egyúttal demonstrálja a cég stratégiai irányváltásának gyors végrehajtását. Az új célkitűzés eredményeképpen vált a Windows Phone a Nokia elsődleges okostelefon-platformjává, és jelentős változások történtek a középkategóriás mobiltelefonok terén is, valamint további hangsúly helyeződött a helyalapú szolgáltatásokra a location & commerce üzletág elindításával.

A Nokia számos új terméket és szolgáltatást, valamint üzleti együttműködéseket jelentett be Barcelonában a Mobile World Congress rendezvényen. A finn gyártó ezzel 2012-ben nagy iramot diktál, és egyúttal demonstrálja a cég stratégiai irányváltásának gyors végrehajtását. Az új célkitűzés eredményeképpen vált a Windows Phone a Nokia elsődleges okostelefon-platformjává, és jelentős változások történtek a középkategóriás mobiltelefonok terén is, valamint további hangsúly helyeződött a helyalapú szolgáltatásokra a location & commerce üzletág elindításával.

„Egy évvel ezelőtt jelentettük be, hogy a Nokia új útra lép, hogy nagyszerű mobilkészülékeket építsen" – mondta Stephen Elop, a Nokia elnök-vezérigazgatója. „Ma a negyedik Lumia készülékünkkel, okosabb mobiltelefonokkal és új szolgáltatások egész sorával bizonyítjuk, hogy fel tudjuk pörgetni a Nokia órajelét."

Kibővül és szélesebb körben lesz elérhető a Lumia portfolió

A Nokia kibővítette Windows Phone-alapú termékei sorát a Nokia Lumia 610 okostelefonnal, amely az eddigi legmegfizethetőbb Lumia, valamint célul tűzte ki, hogy elérhetővé teszi a nagy sikerű Nokia Lumia 900 készüléket az Egyesült Államokon kívül is.

A Nokia Lumia 610 okostelefon azoknak a fiataloknak készült, akik elérhető áron szeretnének megismerkedni a Lumia sorozattal és a Windows Phone-alapú készülékekkel.  A legújabb Nokia Lumia okostelefonnal könnyen elérhetők a közösségi oldalak, webes böngészés, zeneszámok, játékok, a navigáció és több tízezer alkalmazás a Windows Phone Piactéren. A készülék várhatóan négy élénk színben lesz kapható 2012 második negyedévétől, és körülbelül 189 euróba fog kerülni az általános forgalmi adó  és szolgáltatói támogatások nélkül.

A Nokia Lumia 900 készülék, mint a Nokia első LTE-képes okostelefonja, melyet idén januárban vezettek be a piacra, az akár 42,2 Mbps letöltési sebességet biztosító  Dual Carrier HSPA hálózatot is támogatja. A telefon 4,3" ClearBlack AMOLED-kijelzővel és a nagy kapacitású akkumulátor által biztosított kiemelkedő teljesítményével a világ számos országában lesz elérhető.

A Nokia Lumia 900 és Nokia Lumia 610 készülékeken az új Nokia Reading e-olvasó alkalmazás lesz majd a könyvek, magazinok, hírek bázisa.

A bejelentésekkel egy olyan egy éves periódus zárult le, mely során a Nokia a kritikusok elismerését vívta ki azzal, hogy a tervezettnél korábban mutatta be a Lumia 710, 800 és 900 telefonokat.

A Nokia 808 PureView-val új időszámítás kezdődik az okostelefonok képalkotásában

A felső kategóriás Nokia 808 PureView az első, Nokia PureView képalkotási technológiát használó okostelefon, amely egy sor, magas színvonalú képalkotási megoldást tesz majd elérhetővé az elkövetkező években a Nokia készülékein. A Nokia 808 PureView egyesít egy nagyméretű és nagy felbontású, 41 megapixeles érzékelőt, Carl Zeiss optikát és a Nokia által kifejlesztett túlmintavételezési (oversampling) technológiát. Ez rendkívül éles, részletes képeket, gyenge fényviszonyok mellett is különlegesen jó képalkotást, valamint a felvételek kisméretű fájlokba történő mentését teszi lehetővé azok e-mailben, MMS-ben és a közösségi oldalakon történő megosztáshoz.

A Nokia 808 PureView készüléken megtalálható a Nokia Rich Recording funkció ami CD-minőségű audiofelvételt, full HD, 1080 pixeles videofelvételt és lejátszást biztosít. Az exkluzív Dolby Headphone technológia bármilyen sztereó tartalmat bármilyen fülhallgatón személyes surround-élménnyé alakít.

Az Asha telefonok egyre okosabbak

A három új Nokia Asha készülék bemutatásával tovább halványodik a hagyományos telefonok és okostelefonok közti választóvonal azok számára, akik telefonjukat munkára, tanulásra vagy játékra szeretnék használni.

A városi felhasználók és vállalkozók számára tervezett Nokia Asha 302 egy prémium QWERTY készülék, mely a mobil iroda kényelmét biztosítja a push e-mail technológiával és naptárral és – a Nokia Series 40 készülékeknél elsőként – a névjegyek Mail for Exchange által támogatott szinkronizálásával.

A Nokia Asha 202 és Nokia Asha 203 készülékek a közösségi oldalak egyszerű elérésén túl bevezetik az érintőképernyőt a tömegtelefonok számára és 40 ingyenes Electronic Arts játék letöltését is lehetővé teszik. A Nokia Asha 202 a Nokia Easy Swap Dual SIM technológiával is rendelkezik, melynek köszönhetően a felhasználók a legjobb percdíjat kínáló szolgáltató halózatát használhatják.

A Nokia frissíti népszerű Life Tools szolgáltatását, melynek mostantól Nokia Life a neve, és amely a készülékekhez életminőséget javító információkat biztosít a Nokia Series 30 és Nokia Series 40 termékekre, köztük az új Nokia Asha 202 és Nokia Asha 203 készülékekre. Az Indiában, Kínában, Indonéziában és Nigériában élők élvezhetik az SMS-ben kapott gyermeknevelési, oktatási, mezőgazdasági, szórakoztató, valamint egyéb életviteli készségekkel kapcsolatos szolgáltatások előnyét.

Az új Nokia Asha készülékek kiegészítik az Asha-sorozatot, mely már több mint 100 piacon érhető el világszerte.

Távolabbra, gyorsabban

A helyalapú szolgáltatások területén a Nokia és a Groupon helyfüggő kedvezményeket és ajánlatokat kínál majd. A Nokia bejelentette továbbá a Windows Phone-alapú készülékekre elérhető Nokia Drive új verzióját a részletes, teljes offline „turn-by-turn" navigációval. A fejlesztés eredményeként a Nokia Drive alkalmazás megjegyzi a személyes ingázási útvonalakat, előzetes forgalmi figyelmeztetéseket küld, és automatikusan kerülőutat választ a dugók elkerülésére.

A Nokia tervezi a Nokia Transport alkalmazás Windows Phone-alapú okostelefonokra optimalizált verziójának kiadását a háztól-házig vezérlő navigációhoz, mely tartalmazza a metrók, villamosok, elővárosi vonatok és buszok útvonalait 45 ország több, mint 500 városában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük