Saxo Bank a most tette közzé a nemzetközi piacokra vonatkozó negyedéves várakozásait, illetve az Alapvető Ügyleteink (Essential Trades) név alatt futó, 2016 második negyedévére vonatkozó kereskedési ajánlásait.

 

Saxo Bank a most tette közzé a nemzetközi piacokra vonatkozó negyedéves várakozásait, illetve az Alapvető Ügyleteink (Essential Trades) név alatt futó, 2016 második negyedévére vonatkozó kereskedési ajánlásait.

 

Az amerikai választásokkal kapcsolatos politikai bizonytalanság, illetve a populizmus fokozódása, valamint a júniusi Brexit szavazásig vezető út a két legjelentősebb kockázat, amellyel a piacnak 2016 második negyedévében szembe kell néznie. Ezeknek a tényezőknek a fontossága csak fokozódik azzal a folyamattal párhuzamosan, amely során világszerte egyre inkább elutasítják az elit irányítását és a meglévő politikai-irányító rendszereket. A Saxo Bank elemzői mindezek figyelembe vételével tesznek javaslatot arra, milyen módon lehet ezeket a folyamatokat az egyes eszközosztályokban „lekereskedni".

 

Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza a következőket nyilatkozta: „A pénzügyi válság nyolcadik évében a munkavállalók a GDP-re vetített legalacsonyabb összegű havi fizetéseket vitték haza, miközben a vállalatok a legmagasabb GDP arányos adózás előtti eredményekről számolnak be. A beruházások mértéke is történelmi mélyponton áll, és ezzel párhuzamosan a termelékenység is rekordmélységbe esett. Ezek együttállása lehet az egyik magyarázata a szélsőjobboldali és szélsőbaloldali politikai irányzatok megerősödésének, azaz a centrumtól, az úgynevezett politikai elittől való eltávolodásnak. A választók úgy vélik, hogy a mostani helyzet elhúzódásánál még a káosz is jobb. Ezt a paradigmaváltást mi a társadalmi szerződés felbomlásaként látjuk."

 

Ebben a környezetben a Saxo várakozásai a következőképpen alakulnak a főbb eszközosztályokban 2016 második negyedévére vonatkozóan:

 

Devizapiacok

A második negyedév elején a társadalmi szerződés felbomlása várhatóan a font piacán érződik majd leginkább, mivel az Egyesült Királyság változatlanul a Brexit irányába tart. Nehéz megmondani, hogy a gyakorlatban mit is jelenthet egy kilépés, a devizaárfolyam alakulásának szempontjából viszont várhatóan szélsőséges lesz a hatás – különösen ha figyelembe vesszük a font keresztjeinek aktuális volatilitását is.

 

Úgy tűnik, hogy a második negyedév lesz az az időszak is, amely során a piac komolyan elkezd majd foglalkozni Trump elnökségének lehetőségével, illetve annak az Amerikai Egyesült Államok gazdaságára, közelebbről pedig a dollárra gyakorolt esetleges hatásaival. A választások közeledtével megnő a kockázata a dollár gyengülésének, amennyiben a közvélemény-kutatások Trump győzelmét hozzák ki valószínűbbnek – köszönhetően egészen egyszerűen annak, hogy Trump neve egyet jelent a bizonytalansági tényezővel. Ebben az esetben is azt hangsúlyozzuk, hogy a bizonytalanság közepette csak a volatilitás az, ami biztos.

 

 

Kötvénypiacok

A nyomás, amely Európára nehezedik, hogy végre rendezze legégetőbb problémáit, könnyen utat találhat a kötvénypiacra is, különösen annak fényében, hogy a piac általánosságban tart a lehetséges Brexittől, Európa perifériáján pedig a megszorításokkal szembeni ellenállás egyébként is nehéz helyzetbe hozhatja a piacokat. A második negyedév elején inkább óvatosak vagyunk a pénzügyi papírok terén, mivel ezek a kötvények jelenleg rendkívül alacsony hozamokat kínálnak, a szabályozói környezet jelentős mértékben (és meglehetősen kiszámíthatatlanul) változik, a nem teljesítő hitelek aránya nő, a pénzintézetek üzleti modelljei pedig meglehetősen elavultak technológiai szempontból.

 

Árupiacok

A nyersanyagok árai végre a stabilizálódás jeleit mutatják, miután az elmúlt néhány évben rendkívül komoly eladói nyomás alá kerültek – a zuhanás élvonalában az olaj és arany állt. Az aranyat az első negyedévben jóformán megszakítás nélkül vették, a fedezeti alapok a rekordszintű nettó short pozícióikat 13 hónap alatt rekordméretű nettó long pozíciókba fordították át – várható, hogy a lendület elviszi az árakat az unciánként 1 310 dollár közelébe, de ezt a szintet valószínűleg nem töri át.

A hangulat jelentősen javult a január közepén tapasztalt pesszimizmus óta, amikor a Brent ára tizenkét éves rekordmélységbe zuhant. Az elkövetkező negyedévre előrejelzett árszintek nem változnak az első negyedéves várakozásainkhoz képest, így továbbra is hordónkénti 35-40 dollár körüli árat várunk, ugyanakkor a csökkenés kockázatát kisebbnek tartjuk.

 

Részvénypiacok

A volatilis 2016-os évkezdés negatív hatással volt a nemzetközi részvénypiacokra, az MSCI World szektorindexekre vonatkozó új értékelési modellünk alapján néhány szektor kifejezetten olcsóvá vált. Ennek eredményeképpen az olyan ciklikus szektorok, mint például a tartós fogyasztási cikkek, az alapanyagok és a pénzügyi szegmens, olcsóvá váltak a szabványos értékelési modelljükhöz képest.

 

Makrogazdaság

Makrogazdasági oldalon számos komoly súllyal bíró esemény kockázatával kell számolnunk a második negyedévben, beleértve a Fed Nyíltpiaci Bizottságának június 15-i ülését, a június 23-i Brexit népszavazást, illetve a spanyolországi parlamenti választásokat is. Még ha simán átvészeljük is a Nyíltpiaci Bizottság második negyedévben várt kamatemelésének hatásait, akkor is kijelenthető, hogy a fejlett piacok részvényei jelenleg nem tűnnek valami olcsónak – még akkor sem, ha február óta körülbelül 10 százalékot estek az árak.

Várható, hogy Olaszországban ugrásszerűen javulnak majd az eredmények, mivel az ország pénzügyi szektora lassan magára talál, miközben stabil 3,5 százalék körüli osztalékot kínál. A másik véglet az Egyesült Királyság, amely továbbra is túlértékeltnek tűnik az ingatlanszektor erejének csökkenése nyomán.

A Saxo Bank 2016 második negyedévére vonatkozó Alapvető Ügyleteink (Essential Trades) kiadványához tartozó kereskedési ajánlások teljes listáját az alábbi linkre kattintva érheti el: http://hu.saxobank.com/campaigns/essential-trades/2016-q2

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük