Rekord magas, 96,4%-os bérbe adottság – 1,8 millió négyzetméter bérbe adott terület – Az új befektetések 65%-os növekedése – 18 új fejlesztés elindítása. A Prologis, Inc., a világ vezető logisztikai ingatlan vállalata 2017. február 21-én ismertette a 2016-os évben Kelet-Közép-Európára vonatkozó teljes éves tevékenységét.

 

Rekord magas, 96,4%-os bérbe adottság – 1,8 millió négyzetméter bérbe adott terület – Az új befektetések 65%-os növekedése – 18 új fejlesztés elindítása. A Prologis, Inc., a világ vezető logisztikai ingatlan vállalata 2017. február 21-én ismertette a 2016-os évben Kelet-Közép-Európára vonatkozó teljes éves tevékenységét.

 

Működési teljesítmény

A vállalat 1,8 millió négyzetméternyi területet adott bérbe Kelet-Közép-Európában. Ebből az új bérleti megállapodások 700.000 négyzetmétert, míg a megújított szerződések 900.000 négyzetmétert tettek ki, a rövidtávú megállapodásokkal együtt. A kelet-közép-európai portfólió kihasználtsága rekordmértékű, 96,4%-os szintet ért el.

 

Az év végén a Prologis kelet-közép-európai portfóliója 4,5 millió négyzetméter volt.

„A Prologis rekord évet zárt globálisan, Európában és a kelet-közép-európai régióban is,"- mondta el Martin Polak, a Prologis kelet-közép-európai regionális vezetője. „A kihasználtság szintje és a bérbeadási tranzakciók volumene is történelmi csúcsot ért el, és magas értéknek lehettünk tanúi az ügyfélmegtartási arány esetében is – öt ügyfelünkből négy megújította velünk bérleti szerződését." 

 

Befektetési tevékenység

2016-ban a Prologis befektetett mind a négy kelet-közép-európai országban, ahol aktívan működik. A vállalat 18 új fejlesztést indított el, összesen 331.000 négyzetméternyi területen – ennek 70 százaléka build-to-suit, 30 százaléka spekulatív beruházás. Az új fejlesztések száma mintegy 65%-kal növekedett 2015-höz képest. A vállalat tovább folytatta körültekintő beruházási stratégiáját olyan kulcsfontosságú piacokon, amelyeket alacsony üresedési ráta jellemez.

 

Elindított fejlesztések:

  • 56.000 négyzetméter build-to-suit épület fejlesztése a Tesco számára

a szlovákiai Prologis Park Galanta-Gan területén

  • 42.200 négyzetméter build-to-suit épület fejlesztése az Agata számára

a lengyelországi Prologis Park Piotrków II területén

  • 30.300 négyzetméter előre bérbe adott épület fejlesztése egy kiskereskedőnek

a csehországi Prologis Park Prague-Jirny területén

  • 21.700 négyzetméter spekulatív épület fejlesztése

a szlovákiai Prologis Park Bratislava területén

  • 21.000 négyzetméter build-to-suit épület fejlesztése a Waberer's számára

a Prologis Park Budapest-Sziget területén

 

Befejezett fejlesztések: 

  • 34.200 négyzetméter build-to-suit épület fejlesztése a Sportisimo számára  csehországi Prologis Park Prague-Rudna területén
  • 22.300 négyzetméter build-to-suit épület fejlesztése az Arvato Polska számára

a lengyelországi Prologis Park Stryków területén

  • 21.500 négyzetméter, teljesen bérbe adott spekulatív épület fejlesztése a Prologis Park Budapest-Sziget területén
  • 20.500 négyzetméter build-to-suit épület fejlesztése a Mall.cz számára

a csehországi Prologis Park Prague-Jirny területén

  • 11.740 négyzetméter build-to-suit épület fejlesztése a Geis számára a lengyelországi Prologis Park Stryków területén

 

2016-ban a Prologis 14 épületet adott át összesen 251.000 négyzetméternyi területen, ezek közül nyolc fejlesztést kezdtek meg és fejeztek be ugyanabban az évben.

„Az elmúlt év volt a Prologis legaktívabb éve a kelet-közép-európai régióban 2008 óta" mondta Polak. „Az üresedési ráta alacsony szintje jelentős mértékben hozzájárult a megnövekedett fejlesztési tevékenységhez, az ügyfelek pedig gyorsabb döntéseket hoztak a területeket illetően, figyelembe véve a csökkenő készleteket."

 

Felvásárlások

A Prologis megvásárolta az M0 Central Business Park-ot Magyarországon, ezzel két új, összesen 31.400 négyzetméternyi, teljes kihasználtsággal működő épület vált a Prologis Park Budapest-Sziget részévé. Ezen felül a vállalat három hektár földet vásárolt a Prologis Park Prague D1 East-ben, valamint 22,6 hektárt a Prologis Park Bratislava területén. 

 

Díjak

A Prologis két rangos díjat nyert el a 2016 Eurobuild CEE Awards-on. A vállalatot az „Az év raktárfejlesztője a kelet-közép-európai régióban" és „Az év raktárvezetője Lengyelországban" kategóriákban tüntették ki. Utóbbi díjat Marta Kostyk, a Prologis alsó-sziléziai régiójának üzemeltetési menedzsere vehette át.

 

A Prologis Magyarországon

2016-ban a Prologis három fejlesztést indított el, összesen 43.000 négyzetméteren, közülük egy projektet az év végéig be is fejezett. Mindhárom épület 100 százalékos kihasználtsággal rendelkezik. Az elmúlt évben a vállalat összesen 245.000 négyzetmétert adott bérbe. Az év végével a kihasználtság szintje 98,1 százalékon állt, meghaladva a kelet-közép-európai 96,4 százalékos átlagértéket. Az ügyfélmegtartás aránya 87 százalékos volt.

 

„A logisztikai helyszínek iránti kereslet tovább növekedett 2016-ban, ami új fejlesztéseket és rekord magas kihasználtsági szintet eredményezett," mondta Kemenes László, a Prologis magyarországi ügyvezetője. „Teljesítményünk tükrözi elhivatottságunkat ügyfeleink felé. Kiemelkedő portfóliónkkal és elérhető, építési engedéllyel rendelkező helyszíneinkkel készen állunk arra, hogy megfeleljünk a felmerülő igényeknek a következő évben is."

A kelet-közép-európai régióban a Prologis négy országban aktív, teljes portfóliója eléri a 4,5 millió négyzetmétert, amivel a régió vezető ipari ingatlan szolgáltatójának számít (2016. december 31-i adatok alapján).

 

A Prologis Inc. világszerte vezető az ipari ingatlanok területén és kiemelt figyelmet fordít a magas növekedési rátával és magas belépési korláttal rendelkező piacok iránt. 2016. december 31-i adatok szerint a Prologis 20 országban, konszolidált alapon vagy konszolidálatlan vegyesvállalatokon keresztül összesen körülbelül 63 millió négyzetméter létesítményt és fejlesztési projektet birtokol részben vagy egészben. A vállalat több mint 5200, különféle piacokon tevékenykedő ügyfelének ad bérbe modern disztribúciós létesítményeket elsősorban vállalatközi és kiskereskedelmi/online értékesítési területeken.

 

A Prologis tevékenységét sajtótájékoztató keretében Kemenes László ismertette.

Kemenes László alelnök, a Prologis, az Európában, Ázsiában és Amerikában vezető globális ipari ingatlan vállalat magyarországi képviselője a Prologis összes bérbeadási és fejlesztési folyamatának felelőse a magyarországi piacokon, valamint felügyeli a projektmenedzsment, a létesítménymenedzsment és a pénzügyi osztályok munkáját. László több mint 17 év régiós ingatlan tanácsadói, bérbeadási és értékesítési tapasztalattal rendelkezik, a Prologis előtt a CB Richard Ellis és az Innosec Ingatlantanácsadó munkatársa volt, kereskedelmi és ipari ingatlan bérbeadás, felértékelés és marketing területeken. László minősített RICS tag, Üzleti Tudományok BA diplomáját a Nemzetközi Üzleti Főiskolán szerezte Budapesten, ami után BSc diplomát is szerzett ingatlan szakirányon.

 

http://www.prologis.com

 Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük