2023.június.10. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A SZAMOS — a marcipánrózsától és a csokoládétól a Gourmet Házig

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/96746"><img class="image image-preview" src="/files/images/index_611.jpg" border="0" width="152" height="124" /></a></span>A pesti belváros központjában</strong>, a Váci utca 1-ben a MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztálya <strong>a Gourmet Ház</strong> tulajdonosának, főcukrászának Szamos Lászlónak vendége lehetett. Első osztályú kávék és aprósütemények fogyasztása mellett hallgattuk végig a Szamos család három nemzedékének és máig tartó szorgalmából adódó fantasztikus gyarapodásának történetét. </p> <p> 

A pesti belváros központjában, a Váci utca 1-ben a MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztálya a Gourmet Ház tulajdonosának, főcukrászának Szamos Lászlónak vendége lehetett. Első osztályú kávék és aprósütemények fogyasztása mellett hallgattuk végig a Szamos család három nemzedékének és máig tartó szorgalmából adódó fantasztikus gyarapodásának történetét.

 

A pesti belváros központjában, a Váci utca 1-ben a MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztálya a Gourmet Ház tulajdonosának, főcukrászának Szamos Lászlónak vendége lehetett. Első osztályú kávék és aprósütemények fogyasztása mellett hallgattuk végig a Szamos család három nemzedékének és máig tartó szorgalmából adódó fantasztikus gyarapodásának történetét.

 

szamos lászlóSzamos LászlóA mesébe illő történet 1935-ben kezdődött. Az anya nélkül felnőtt, 16 éves szegény szerb fiú, Szavits Mladen, a későbbi Szamos Mátyás a bátyjával gyalog érkezett Pestre. A keleti édességek örökségével a híres Augustnál akart tanulni, ám egyelőre ott nem vettek fel segédeket. August E. József Krisztina körúti üzletében végül mégis tanulójának fogadta. Már az első éjszakákon kipróbálta, hogyan készíthetne az élőhöz hasonló tortadíszt, marcipánrózsát. Meg is nyerte vele az itt működő dán mester tetszését. Miközben iskolába járt, hétköznapokon és hétvégén is dolgozott a cukrászműhelyben. Csupán minden harmadik vasárnap délután három órától mehetett szabadságra. Az Augustnál viszont mindent megtanultak: tisztességet, hitelességet, becsületet, ami azóta is a család sajátja. Szamos Mátyásék otthon soha nem a pénzről, hanem a munkáról beszéltek. Mottójuk volt: „bármit teszel, csináld jól!". Ezt vallja máig Szamos László, a második generáció feje.

 

Szamos László édesanyja a Barna Cukrászdánál tanulóként és felszolgálóként dolgozott. Így ismerkedett meg Szamos Mátyással, a jelen dinasztia alapítójával. A II. világháború után tortadísz készítő kisiparosok lettek, marcipántortákat készítettek – kézzel. 1968-tól lehetett kisvállalkozásokba kezdeni, akkor az apa, Mátyás feladta korábbi biztos megélhetését, és magáncégként más cukrászoknak készített tortadíszeket. Pilisszántón kezdtek dolgozni egy egyasztalos cukrászdában, az árut az ablaktalan sufniban termelték, mivel igény mutatkozott rá. A KÖJÁL (Közegészségügyi és Járványügyi Állomás) ezért kiutálta őket onnan. Ezután Pilisvörösvárra költöztek egy parasztházba. Ott rendezték be a műhelyt, ott is laktak. 44 évvel ezelőtt már a Szamos cég nyolc főre duzzadt. Külön telket vásároltak a műhely számára, ebbe már a KÖJÁL nem kötött bele. Budapest VIII. kerületében szintén lett bérelt helyiségük, ahonnan már az egész országba szállított a cég. Az állandó fejlesztések következtében ma már 500 embernek tudnak munkát adni.

 

A rendszerváltás után már exportban is gondolkodhattak. Először az osztrákok találták meg a Szamos céget. Repülőgépeken szolgáltak fel a csomagolt Szamos desszerteket. Megkeresték őket Ausztriából, Németországból, Svájcból, sőt New Yorkból is. Évi 300 milliós forgalmuk 30%-a exportból származik!

 

gyöngypralinéGyöngypraliné1995-ben a nagy műhely után a nagy raktár létesítése volt a fejlesztés iránya. Pilisvörösváron megvásároltak egy iskolát, teljesen átépítették, de a kétezer négyzetméteres területet három év után kinőtték. Ma bérmunkában is foglalkoztatnak cégeket, az egyiknél például 80 fő dolgozik. Filozófiájuk maradt a mindenkori kiváló minőség. Fő bázisuk továbbra is Pilisvörösvár, de a bérmunkával megbízott cégek kizárólag a Szamos szigorú receptúrái szerint kapcsolódhatnak be az édességek kézi gyártásába. „Aki csak termel, ki van szolgáltatva a kereskedőnek, tehát jobb, ha magunk készítünk mindent, és saját üzletláncban áruljuk" – mondta Szamos László.  

 a süteményválasztékból

 A Szamos név márka lett. Már 6-7 településen országszerte 25 üzlet és az egy éve létesített bécsi Mathias Szamos Konfiserie hirdeti a termékeit. A minőséget és a kellemes környezetet fontosnak tartó vendégek viszik a hírét a világban. A családi manufaktúra ugyanakkor lépést tart a kor kihívásaival, a kortárs magyar kultúrát támogartja. A siker alapja a gondos, kitartó munka három nemzedéken keresztül. Az első cukrászdát 1987-ben nyitották a Párizsi utcában.

 

gourmet házGourmet HázA Szamos cég legfőbb büszkesége a Váci utca és a Vörösmarty tér sarkán megnyitott elegáns Gourmet Ház, amely a világ minden táján megállná a helyét. A legkényesebb ízlést is kielégítik a berendezés színei, a bútorok és nem utolsó sorban az áru. Mert „hiába finom az étel, ha az ember nem érzi jól magát" – nyilatkozta Szamos László. Számos önálló üzlettel rendelkeznek minden nagyobb bevásárló központban, tucatnyi vidéki városban.

 ezek igazi csokitélapókEzek igazi csokitélapókÚjságírói kérdésre válaszolva:

– A tulajdonos elmondta, hogy nem követik a francia vagy az amerikai trendet, bár macaront árulnak, elsősorban mégis a hazai igényeket tartják szem előtt.

 – A marcipánhoz a mandulát Kaliforniából hozzák, mert ugyan a magyar jobb, de abból kevés terem. A válság idején sem takarékoskodtak az alapanyagokkal, sőt, a csokoládék kakaótartalmát 50%-ról 70%-ra emelték.

– Vendégeik számának egy része külföldi, különösen a Vörösmarty téri adventi vásárok idején. Kedvenc termékeik: a trüffel torta és az Esterházy torta.

– Valaha a Gerbeaud volt a magyar édesség ipar zászlóshajója, még New Yorkba is szállított. Ma inkább a Szamos vezeti a listát. Naponta 99 féle teát tud letenni a vendégek asztalára.

– Az adventi időszakban leginkább kelendő a tízféle szaloncukor. Ezt külföldön nem ismerik, kifejezetten hungarikum. Újabb fajták: a sós mandulás, a vaníliás-karamelles és a praliné szaloncukor. Közöttük sincs laktóz-mentes fajta.

– A legújabb terméksiker a gyöngypraliné, amit a testvérének fia készít. Ezt mi is megkóstoltuk – tényleg remekmű!

– Ugyancsak magyar siker a Csokoládéiskola, amelyet mesterek mutatnak be az érdeklődőknek. Híres vendégeik is voltak az iskolában.

– Cukorbetegekre nem készülnek, csupán cukorszegény édességeik vannak. Számukra másutt találhatók nekik szánt termékek.

– Az ausztriai Puchbergben Szabó Károly cukrászmester kezdte el népszerűsíteni a maga készítette marcipánt Magyarországon. Marcipán Múzeumot is létesített. Szabó bácsi halála óta Szamosék vették át szentendrei üzletét.

– Említette az alkalmazottak számára szervezett Szamos Akadémiát. Közösségformáló foglalkozásokon rendszeresen tanítják a saját dolgozóikat. Aki náluk akar munkát vállalni, annak vizsgáznia kell.

– Szamos László bátyja szintén cukrász, de különálló mester. Az ő birtokában van a Russwurm, a Korona Cukrászda, a budaörsi és más egyéb üzlet.

– Egyelőre nem beszélt új tervéről, hogy 2016 tavaszán Szamos Cukrászda lesz a Kossuth téri Parlament Café helyén.

dr. bak juditdr. Bak JuditSzamos László két órán keresztül mesélt a család történetéről, az üzlet fontosságáról, a minőségi követelményekről – mindezt fejből. Jegyzetek nélkül sorolta az évszámokat és az adatokat. Alig hagyta szóhoz jutni dr. Bak Juditot, a nagyszerű PR menedzsert, aki a turizmus berkeiből régóta nem ismeretlen előttünk.

 

DOBI ILDIKÓ

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.