Nem támogatja többé a Clericus Cup egyházi labdarúgótornát a Vatikán, mely szerint a papi csapatok szurkolóinak magatartása nem különbözik a világi lelátókon tapasztaltaktól.

Nem támogatja többé a Clericus Cup egyházi labdarúgótornát a Vatikán, mely szerint a papi csapatok szurkolóinak magatartása nem különbözik a világi lelátókon tapasztaltaktól.

A Clericus Cup egyházi labdarúgótorna idei plakátján már nem szerepel a Laikusok Pápai Tanácsának logója. A szabadidős és sporttevékenységért felelős vatikáni tanács megvonta támogatását az egyházi labdarúgóbajnokságtól.

A római szemináriumok hallgatói és a Rómában szolgáló papok focitornája 2007-ben indult Tarcisio Bertone, szentszéki államtitkár és Juventus-szurkoló kezdeményezésére. Tavaly a Pápai Gergely Egyetem csapata nyerte a Clericus Cup kupáját. A célok között szerepelt egy vatikáni (sárga-fehér mezes) válogatott felállítása is a Rómában szeminarista dél-amerikai labdarúgó tehetségekkel.

Olasz sajtóértesülések szerint azonban a Vatikán úgy ítélte meg, hogy a most márciusban újraindult Clericus Cup nem támogatható tovább a pályán és a lelátókon tapasztaltak miatt. A Vatikán szerint az egyházi labdarúgóbajnokság elveszítette eredeti szellemiségét és olyanná vált, mint bármelyik más focitorna. A játékosok és a többségében szintén az egyházhoz tartozó szurkolóközönség is méltatlan módon viselkedett: a nézők a szurkolás hevében megfeledkeztek önmagukról, a papfocisták össze is verekedtek. 

Az olasz püspöki kar (CEI) továbbra is szponzorálja a bajnokságot. A római szemináriumok csapatai most szombaton is a Szent Péter tértől nem messze lévő pályán találkoznak egymással – kilátással a bazilika kupolájára. 

MTI/Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük