2023.március.28. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A bizalom a legfontosabb: a Kaspersky Lab elindítja a Globális Átláthatósági Kezdeményezést

4 perc olvasás

unnamed_9.pngA Globális Átláthatósági Kezdeményezés létrejöttének célja, hogy a kibertanácsadó cég biztosítsa termékeinek integritását és megbízhatóságát, hogy a legfontosabb küldetése célba érjen: a kiberbűnözők felszámolása

A Kaspersky Lab bejelentette a Globális Átláthatósági Kezdeményezés programját, amelynek célja az ügyfelek védelme a kiberfenyegetésektől, bárhonnan is érkezik ez a támadás. Ezzel az indítvánnyal a cég bővíteni szeretné az informatikai biztonsági szakemberek közösségét, valamint termékeinek külső felekkel való ellenőrzését, amelyek révén a cég igazolni szeretné megbízhatóságát. A kezdeményezés részeként a vállalat közzéteszi programjainak forráskódját – beleértve a szoftverek- és a kibercsapda-észlelő programok frissítéseit is – független intézetek számára értékelésre és felülvizsgálatára. 

Társadalmunk jobban függ az információs- és a kommunikációs technológiáktól (ICT), mint valaha, , nem véletlen, hogy a számítógépes fenyegetések továbbra is fejlődnek és terjednek. Mivel gyorsul az üteme mindkét oldal fejlődésének (vírusírtó gyártók és vírus-fejlesztők), a Kaspersky Lab szerint szorosabb együttműködésre van szükség annak érdekében, hogy eredményesen védjék a kiberteret. A bizalom elengedhetetlen az informatikai biztonság területén, és egyúttal alapja a magánfelhasználók, a szervezetek és a vállalatok közös munkájának a kibercsapdák ellen. Azt még a Kaspersky Lab is elismeri, hogy a bizalom nem adott, ezért kész arra, hogy folyamatos átláthatósággal és elszámoltathatósággal kivívja.

 

A Kaspersky Lab Globális Átláthatósági Kezdeményezés programja az alábbiakat tartalmazza:

2018-tól a cég forráskódjának független vizsgálata és értékelése,
2018-tól a vizsgálat eredményének beépítése a cég stratégiájába,
2018-tól a fejlesztések összehangolása a cég adatfeldolgozó folyamataival egy harmadik független partnerrel, amely igazolja a vállalalat megfelelőségét az említett vizsgálatokon
Három Átláthatósági Központ megalapítása, hogy az esetlegesen felmerülő informatikai problémákat közösen oldják meg a partnerekkel, az ügyfelekkel, valamint a kormányzati szervekkel. A központokban a szoftver-frissítések és a forráskódok elérhetőek lesznek.
100.000 dollárra növeli a pénzdíjat azon független biztonsági kutatók számára, akik a Kaspersky Lab legsúlyosabb biztonsági réseire felhívják a figyelmet a Coordinated Vulnerability Disclosure program keretein belül.

A kezdeményezés elindítása mellett a cég örömmel fogad további javaslatokat, amelyek elengedhetetlenek az előterjesztés sikeres működéséhez. Javaslatokért vagy együttműködésért, kérjük, írjon a következő e-mail címre: transparency@kaspersky.com..

 

“Az internetes védelem destabilizációjával csupán a kiberbűnözők járnak jól. Az országok közti együttműködés csökkenése segíti a gazemberek működését, valamint az állami és a privát szféra közti partnerség hiánya is okozhat biztonsági réseket. Az internet azért jött létre, hogy egyesítse az embereket és segítse az információ megosztását. A kiberbiztonságnak nincsenek határai, a virtuális tér felosztása országokra céltalan és szükségtelen. Helyre kell állítanunk a bizalmat az egyének, a vállalatok és a kormányok között. Épp ezért indítjuk el a Globális Átláthatósági Kezdeményezést, hogy megmutassuk: teljesen nyitottak és átláthatóak vagyunk, nincs semmi rejtegetni valónk. Úgy vélem az ilyen intézkedések kapcsán képesek leszünk leküzdeni a bizalmatlanságot és támogatást nyerünk fő feladatunkhoz: az emberek védelméhez korlátok nélkül.” – mondta Eugene Kaspersky, a Kaspersky Lab alapítója és vezérigazgatója.

 

A Kaspersky Lab folyamatosan közzé fogja tenni a program által életre hívott aktivitások eredményeit és részleteit.

https://www.kaspersky.com/ about/transparency

Szerkesztőségünk megjegyzése: A kiber védelem meggyengítése NEM CSAK a bűnözők malmára hajtja a vizet. Ehhez  nagyon komoly érdekei fűződnek egyes államoknak, titkosszolgálatoknak, hogy a célpontok védelmén a saját kiber katonáik által fejlesztett programokkal keresztül tudjanak hatolni. A háború része az is, hogy ilyen hátsó ajtó gyártással vádolják az éppen aktuális ellenfelüket is. Ugyanakkor saját maguk művészbejáróval ellátott termékekkel szeretnék teleszórni a világpiacot. Tudomásul kell venni az internet csatatér. Az ujabb háborúkat most ott vivják, a hagyományos háborúk helyett/mellett.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.