2023.december.08. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A CAPA KÖZPONT BŐVÍTÉSE

2 perc olvasás

capa_kozpont.jpgHoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára 2017. augusztus 29-én bejelentette, hogy a világ egyetlen Capa-fotográiákat bemutató múzeuma a kormány támogatásával közel félmilliárd forintból megújul és kibővül.

Robert Capa (eredeti nevén Friedman Endre, 1913-1954), a világhírű magyar származású fotóriporter 937 képet tartalmazó mestergyűjteményét és 48 vintage kópiáját a nagyközönség valószínűleg 2018. október 22-től, Capa születésének 105. évfordulójától tekintheti meg újra – természetesen nem egyszerre.

A gyűjtemény 2008-tól indult, amikor a magyar állam 300 millió forintért megvette a New York-i International Center of Photography (ICP) képeit a hagyatékból. Akkor az elsősorban magyar vonatkozású anyagot Kincses Károly és Csorba Csilla válogatta ki. Első kiállítását a Magyar Nemzeti Múzeumban láthattuk. A korábbi Ernst Múzeum épületében 2013-ban nyílt meg a Capa Központ, Robert Capa születésének 100. évfordulója alkalmából. Akkor a múzeum átalakítása 14 millió forintba került. Az EMMI most újabb 490,6 millió forintot fordít az intézmény korszerű kiállítótermeinek kialakítására.

Körösi Orsolya, a Capa Központ újabb négy évre kinevezett ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az ún. Masters Set III. sorozat 937 db 1990-es években készült nagyítást tartalmaz. A nagyítást Cornell Capa (Robert öccse) és Richard Wolan fotótörténész válogatta ki a művész 70 ezer negatívjából.

A Nagymező utca 8. szám alatt lévő Capa Központhoz csatolják az egykori Tivoli Mozit is, ami eredetileg az építtető Ernst Lajos szándékai szerint szintén a múzeumhoz tartozott. A korábbi színház kiszolgálótermeit klimatizálják, amelyekben a mestergyűjtemény 150-200 darabját állítják ki egyszerre. A műtárgyvédelem szempontjainak megfelelően ezeket néhány havonta cserélik. A kollekció többi darabja a látványtárban kap helyet, ahol rendezvényeket, konferenciákat, kisebb hangversenyeket is tarthatnak. Az előcsarnokban kávézó és múzeumshop nyílik.

Az építkezéssel a Capa Központ 2-300 négyzetméterre bővül, és a munkálatok 2018 kora tavaszán kezdődnek. Addig a magyar fotóriporterek világszínvonalú alkotásait láthatjuk. Robert Capa hagyatékából még mindig meg kellene vásárolni 22 doboznyit New Yorkból. Robert Capa 1931-ig élt Magyarországon, majd 1948-ban másfél hónapra visszatért. Ennek képanyaga már itthon van.

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.