2022.augusztus.18. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Díjnet nyújtja az e-számla szolgáltatást az öt nagy regionális víziközműnek

3 perc olvasás

unnamed_34.jpgA Díjnet rendszerén keresztül válnak elérhetővé a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában álló öt nagy regionális víziközmű e-számlázási szolgáltatásai. A közbeszerzés keretében megvalósuló együttműködésnek köszönhetően több mint 1,1 millió fogyasztó számára nyílik lehetőség arra, hogy vízszámláját elektronikus formában kezelhesse.

 

A folyamat része annak az átfogó, tulajdonosi célkitűzésnek, hogy a regionális víziközművek egységes módszerek, sztenderdek alapján működjenek. Az érintett társaságok közül négy, a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV), a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV), az Északdunántúli Vízmű Zrt. (ÉDV), valamint az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. (ÉRV) számlakibocsátóként már csatlakozott is a Díjnet rendszeréhez, miközben a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. (TRV) integrációja jelenleg is zajlik.

 

„Örömmel jelentjük be, hogy tovább bővítjük azon vidéki háztartások körét, melyek korszerű és ingyenes elektronikus számlakezelési és -fizetési megoldások keretében rendezhetik vízszámláikat. A projektnek köszönhetően Szeged, Nyíregyháza, Pécs és Győr, valamint ezek vonzáskörzetei mellett további települések lakói számára nyílik mód a szolgáltatásaink igénybevételére. Ezeket a szolgáltatásokat a Fővárosi Vízművek Budapesten és környékén élő közel 800 ezer ügyfele a Díjbeszedő Holdinggal történő együttműködésünknek köszönhetően már egy évtizede elérheti. Ezentúl országos szinten a lakosságnak már közel kétharmada tudja majd vízszámláját a Díjneten keresztül kezelni és fizetni.” – emelte ki Garamszegi Tamás, a Díjnet Zrt. vezérigazgatója.

 

Magyarországon az elmúlt nyolc év során a víziközmű-társaságok körében erőteljes integráció zajlott: a korábbi közel 400 társaság helyett ma mintegy 40 víziközmű-szolgáltató tevékenykedik, az 5 regionális többségi állami tulajdonú társaság mellett kettő többségi fővárosi tulajdonban, a többi pedig többségi önkormányzati tulajdonban működik. A Díjneten elérhető vidéki vízszolgáltatók száma a projektnek köszönhetően tizenegyre emelkedik, ezzel összesen több mint 1,8 millió vidéki háztartásnak téve lehetővé a vízszámlák elektronikus kezelését.

 

Országos szinten az egy lakosra jutó évi vízfogyasztás a hálózatba kötött lakásokban immár hosszú évek óta változatlanul 34 köbméter körül alakul. 2016-ban az összes lakás több mint 95 százaléka rendelkezett vezetékes ivóvízzel, ez az arány a községek körében is meghaladta a 91 százalékot.

 

 

 

HÁTTÉR-INFORMÁCIÓ:

 

Az öt hazai regionális víziközmű-társaság adatai

Név

Szolgáltatási terület

Aktív szerződések száma

Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV)

Pest, Nógrád, Komárom-Esztergom megye

202 ezer

Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV)

Somogy, Fejér, Baranya, Zala, Veszprém, Tolna megye

334 ezer

Északdunántúli Vízmű Zrt. (ÉDV)

Pest, Komárom-Esztergom, Fejér megye

150 ezer

Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. (ÉRV)

Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar megye

187 ezer

Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. (TRV)

Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Heves, Csongrád megye

297 ezer

A számok forrása: NÜSZ Zrt.

A víziközművek nevének leírása során a hivatalosan feltüntetett helyesírási formákat alkalmaztuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.