2024.május.23. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Geely mellett a Sampo plc is ajánlatot tett a Saxo részvényeire

4 perc olvasás

index_6.png Saxo Bank Group (“Saxo”) részvényesei ajánlatot kaptak a Sampo Grouptól, egy vezető észak-európai pénzügyi szolgáltatótól a Saxo 19,9 százaléknyi részesedésének megvásárlására.

 

Korábban, 2017 májusában a Geely Financials Denmark A/S, a Zhejiang Geely Holding Group Co., Ltd (“Geely Group”) tett ajánlatot a Saxo részvényei 30%-ának megvásárlására. A Geely Group ezután több részvény megvásárlására is ajánlatot tett, így együttesen egy 51,5%-os többségi részesedéshez juthat. A meglévő részvényesek közül a TPG Capital és a SinarMas elfogadták a Geely és a Sampo Group ajánlatait, és valamennyi részvényüket eladják ennek megfelelően – ezek 29,26 százaléknyi, illetve 9,9 százaléknyi részesedést jelentenek. A Saxo társalapítója és vezérigazgatója, Kim Fournais megtartja 25,71 százalékos részesedését.

 

A tranzakciók a hatóságok jóváhagyására várnak, és várhatóan a következő 6 hónapban zárulnak le.

 

Kim Fournais, a Saxo Bank társalapítója és vezérigazgatója elmondta:

 

“A Geely Group és a Sampo Group két meghatározó tulajdonos lesz a Saxo Bankban, és ezzel egy olyan tulajdonosi kör alakul ki, amely a szándékával és képességeivel megfelelően tudja támogatni a Saxo hosszú távú növekedését és vállalkozói szellemiségének erősödését. A Geely-vel erős pozíciókat alakíthatunk ki Ázsia növekvő piacain, elsősorban Kínában. A Sampo Groupnak hosszú és meggyőző története van a pénzügyi szolgáltatások terén, és nagy rálátással rendelkezik a pénzügyi szektorra. Egy új fejezet kezdődhet a Saxo Bank történetében, új területeken építkezhetünk, új magasságokat érhetünk el a részvényeseinkkel és a munkatársainkkal, továbbra is kiváló teljesítményt nyújtva az ügyfeleink felé. Köszönettel tartozom a jelenlegi tulajdonostársaknak, hogy hittek a Saxo Bankban, és hogy hozzájárultak az eddigi sikereinkhez.”

 

Daniel Donghui Li, a Geely Group vezérigazgatója és elnökhelyettese így kommentálta a készülő tranzakciókat:

 

“A Saxo Bankra mint különlegesen erős partnerre tekintünk. A Geely Groupnál hiszünk abban, hogy a Saxo technológiája és termékei iránt komoly igény mutatkozik az ázsiai régióban, ezért tettünk ajánlatot még több részvényre. Az elmúlt évtizedben a Saxo Bank komoly hírnevet szerzett a pénzügyi szolgáltatások technológiája terén, és bízunk abban, hogy Ázsiában is hasonló sikerek tanúi leszünk a következő években.”

 

Kari Stadigh, a Sampo Group elnök-vezérigazgatója szintén nagy várakozásokkal tekint az együttműködés elé.

 

“A Saxo Bank különleges szerepet tölt be az észak-európai fintech-világban, és a Sampo számára izgalmas lehetőség az, hogy részt vehet a Saxo globális jelenlétének további fejlődésében. A Saxo rendkívül fejlett platformja, amely meglátásunk szerint a legjobbak közt van a piacon, nagy lehetőségeket kínál a white label típusú együttműködésre a pénzügyi intézmények, a befektetők és a kisebb vállalkozások számára szerte a világon.”

 

A Zhejiang Geely Holding Group (Geely Holding) egy globális autóipari csoport, amely több, jól ismert nemzetközi autómárkát foglal magában. A csoport tevékenysége átfogja az autóipar teljes vertikumát, a kutatás-fejlesztéstől a tervezésen keresztül a termelésig, az értékesítésig és a kapcsolódó szolgáltatásokig.

 

A Sampo Group Észak-Európa egyik vezető pénzügyi csoportja, amely a vagyon-, a baleset-, és az életbiztosítás területén működik. Az anyavállalat, a Sampo plc a Nasdaq Helsinki tőzsdén jegyzett vállalat, piaci kapitalizációja 25 milliárd euró. A Sampo plc a legnagyobb részvénytulajdonos a Nordea Bankban és a Topdanmarkban.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.