2023.szeptember.26. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A hétvégén Budapesten is előtérbe került az egészséges életvitel — Több mint ötezer vizsgálatot végeztek el a szűrőprogramban

3 perc olvasás

42227031772_83637868f7_k.jpgA pünkösdi hosszú hétvégén telt házzal zajlott Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának eseménye, ahol a szakemberek összesen 5.100 szűrést végeztek el. A XIII. kerületi önkormányzat által szervezett Életmódnapon a résztvevőket számos egészséggel, életmóddal és táplálkozással kapcsolatos program várta. Az összesen 37 féle átfogó vizsgálat mellett 30 életmód pont, látványos anatómiai bemutató és a program kiemelt stratégiai partnerének, a Danone-nak köszönhetően az egészséges életmóddal kapcsolatos edukációs játékok is a program részét képezték.

 

Köztudott tény, hogy korai felismeréssel a legtöbb súlyos betegség könnyebben kezelhető, és ezáltal akár a teljes gyógyulás is elérhető. A legtöbben azonban nem vesznek részt rendszeresen szűréseken. Többek között ezen is próbál segíteni a nemzetközileg elismert átfogó szűrőprogram, melynek hétvégi állomásán a résztvevők az Európai Unióban használt korszerű vizsgálati eszközökkel kaphattak képet az egészségi állapotukról. Mindezt egy helyen és egy időben, azonnali kiértékeléssel.

A komplex állapotfelmérés mellett a szűrőprogram helyszínein az érdeklődők 30 életmód ponton kérhettek tanácsot a mindennapos egészséges életvitellel kapcsolatban.

 

Többek között a dohányzásról való leszokásban, az egészséges táplálkozás, és a szükséges testmozgás terén is segítséget kaphattak a látogatók. Nagy sikernek örvendett a látványos 3D-s anatómiai bemutató is, mely virtuális valóságszemüvegek segítségével nyújtott bepillantást az emberi test működésébe.

A hétvégi programra kilátogatott Sass Dani, a mindig pörgős gasztroarc és műsorvezető, aki maga is összefoglalta miért tartja fontosnak a hasonló eseményeket: „Azt gondolom valahol a felnőtté válásnak a része, hogy az ember elkezd felelősen gondolkodni az egészségéről. Rendkívül fontos, hogy egészségesen táplálkozzunk, gyakoroljuk a számunkra legkedvesebb mozgásformákat – esetemben ez egyébként a futás – és általában véve egészségesen éljünk. Ugyanakkor a legegészségesebb életvitel mellett is számos betegség leselkedhet ránk, itt kerül előtérbe a megelőzés, és a szűrőprogramok szerepe. Ezért jöttem el én is elvégezni a szűréseket. Szerencsére mindent rendben találtak a szűrést végző szakemberek.”

 

A helyszínen felállított Danone sátorban a játszva tanulás jegyében az egészséges életvitellel és táplálkozással ismerkedhettek meg a látogatók. A programon a résztvevők kérdéseiket is feltehették a cég együttműködő partnerének, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) dietetikusai számára, a játékos GifyMata fotózáson pedig maradandó emlékkel is gazdagodhattak a vendégek.

 

„A Danone-nál nagyon fontosnak tartjuk, hogy a lehető legtöbb az egészséges életvitelt támogató programban részt vegyünk, – mondta el Fabrizio Sforza, a Danone Magyarország Kft. országos vezetője. – Az egészséges élethez egészséges táplálkozás kell, ehhez pedig ügyelnünk kell a Földünk ’egészségére’ is. Ez a vállalatunk új stratégiájának, az ’Egy életünk van és egy bolygónk’ programnak is a lényege. Hívószóként fogalmaztuk meg ezt minden partnerünk számára, akikkel közösen tehetünk a helyi népegészségügyi kihívások megoldásáért. Ezért volt számunkra fontos, hogy támogassuk Magyarország átfogó szűrőprogramját is.“

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.