2022.július.01. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Magyar Tudományos Akadémia Bora 2018 borversenye — A furmintok domináltak az MTA 2018-as bormustráján

2 perc olvasás

image1_14.jpgTizennégy magyarországi és egy határon túli borvidék 146 bora versengett az MTA Bora 2018 Borverseny díjaiért. A borértő tudósokból és szakértőkből álló bírálóbizottság poharaiba a legtöbb tétel idén is Tokajból érkezett. A legnépesebb mezőny – immár hagyományosan – a középkategória fehérborainál alakult ki. A desszertborok mezőnyét pedig úgy ítélte meg a zsűri, hogy az abban szereplő borok a világ bármelyik borversenyén magas pontszámokat kaptak volna.

 

Az MTA felhívására idén 15 magyarországi borvidékről érkeztek nevezések. A legtöbb tétel – 39 – most is Tokajból érkezett, majd Villány következett 22 nevezéssel. Szekszárdról és Balatonfüred-Csopakról egyaránt 14, Neszmélyről pedig 13 bort küldtek a versenyre. A határon túlról 1, Sopronból és Badacsonyból pedig 2-2 tételt kóstolhatott a zsűri. A borhoz értő kutatókból és borszakértőkből álló bírálóbizottság elnöke Freund Tamás akadémikus, az MTA alelnöke, a Magyar Bor Akadémia tagja volt. A testület társelnökei Niszkács Miklós újságíró, a Magyar Bor Akadémia alelnöke, valamint Hajós György, az MTA doktora, professor emeritus voltak.

Az idén a nevezések számát illetően kiegyensúlyozottabb volt a mezőny a korábbi évekhez képest: a középkategória fehérborai mellett szép számmal képviseltették magukat a középkategória rozéi, valamint a felső kategória fehér-, vörös- és desszertborai is.

 

A beküldött borok mintegy 25 szőlőfajtából készültek, de ha a házasításokban előforduló fajtákat is hozzászámítjuk. akkor már harminc fölött van a fajták száma.

 

A fehérborok sorát a mennyiség szempontjából a furmint vezette, majd az olaszrizling következett. Volt szép számmal chardonnay, cserszegi fűszeres, irsai olivér, de zenit, zéta és sárfehér is.

A vörösek közül inkább a nemzetközi fajták voltak jelen: a cabernet sauvignon, a merlot és a bordói házasítások, de volt syrah és pinot noir is. Kevés volt viszont a kékfrankos és kadarka a nevezett borok között.

 

A zsűri szerint a desszertborok a világ bármelyik borversenyén magas pontszámokat kaptak volna; a legtöbb a 2013-as évjáratból érkezett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.