2024.február.23. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Saxo második negyedéves kitekintése: Egy különleges gazdasági ciklus végéhez értünk

12 perc olvasás

image16_5.jpgA Saxo Bank, az online multi-eszköz kereskedésre és befektetésre specializálódott vezető fintech vállalat a mai napon publikálta a nemzetközi piacokra vonatkozó negyedéves kitekintését, amely tartalmazza a Saxo vezető elemzőinek véleményét 2018 második negyedévéről. Az elemzés arra fókuszál, hogy milyen körülmények között ér véget minden idők legnagyobb monetáris politikai kísérlete, miközben egyre erősebb a világban a nacionalizmus, megdöbbentő méretű az egyenlőtlenség, és a fiatalabb generációk széles köre küzd a kilátástalansággal.

 

Az első negyedévről szóló jelentésében a Saxo Bank a pénzügyi piacokon kialakult buborékokat állította a középpontba, most pedig arra igyekszik figyelmeztetni a befektetőket, hogy a végéhez értünk egy, a korábbiakhoz nem hasonlítható ciklusnak. Ebben a ciklusban a központi bankok átvették a politikusoktól a döntéshozói szerepet, és az alacsony, illetve a negatív kamatok a mennyiségi könnyítéssel együtt – amely jóval hosszabb ideig tartott, mint ahogy azt a körülmények diktálták volna – jó kondícióban tartották a piacokat, de jelentkeztek a kevésbé kívánatos mellékhatások is.

 

A tőkepiacok jelenleg zombi-szerű állapotban vannak, alacsony volatilitással és szélsőséges felülértékeltséggel minden eszközosztályban, miközben nem gyorsul a növekedés, nem nő a termelékenység, az egyenlőtlenség viszont egyre nagyobb.

 

A Saxo Bank második negyedéves kitekintése lefedi a fő eszközosztályokat: a devizapiacot, az árupiacot és a kötvénypiacot, kitér a legfontosabb makrogazdasági témákra és a taktikai eszközallokációs modellre.

 

A második negyedéves kitekintéssel kapcsolatban Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza és befektetési igazgatója a következőket mondta el:

 

“A globalizált világgazdaság és különösen a központi bankok eszközvásárlási lépéseinek előnyei szinte teljes mértékbe azoknál halmozódtak fel, akik már vagyonosak voltak, miközben az átlagos gazdasági szereplők veszteségeket könyveltek el. Ezek a folyamatok vezettek a Brexithez és Trump színrelépéséhez. A hidegháború évtizedei után – amelynek a végén a kapitalizmus győzelmet aratott a kommunizmus felett – most új helyzet állt elő: a nacionalizmus küzd a globalizmussal. A nacionalizmus egyre nagyobb teret nyer, egyre több példát látunk arra, hogy belső problémákért külső erőket okolnak, legyenek azok a bevándorlók vagy a kereskedelmi partnerek. A kereskedelmi politikáról és protekcionizmusról szóló tárgyalások átváltottak kereskedelmi háborús készülődésbe.”

 

“Véleményünk szerint egy globális kereskedelem háborúnak és a globalizáció soha nem látott fokának következményei túlmutatnak majd a gazdasági ciklusokon. Ami a kamatokat és a központi bankok politikáját illeti, valószínűleg éppen azt éljük meg, hogy vége van annak a 35 éves trendnek, amelyet a kamatok, azaz az pénz árának csökkenése jellemzett. Hogy a trendforduló jelentőségét érzékeltessük, álljon itt egy szám: a világban 237 billió (billió = ezermilliárd, azaz az angol trillion megfelelője) USA-dollárnak megfelelő adósság halmozódott fel, miközben alig észrevehető a növekedés. Ezzel egyidőben egy információtechnológiai forradalomnak is tanúi vagyunk, amelyben a technológiai vállalatok olyan méretű monopóliumokká váltak, amilyeneket utoljára a 19. században látott a világ. Ezek a monopóliumok erősebb adatgyűjtő-kapacitással rendelkeznek, mint a kormányok, ami egyenesen ijesztő. Ez most változik két EU-s kezdeményezéssel is: egyrészt az Adatvédelmi Rendelettel (GDPR), másrészt a technológiai vállalatokra kivetendő 4%-os forgalomarányos adóval. Ezek némileg átárazzák a technológiai szektort, mivel jobban meg lesz adózva a növekedés, és többet kell költeni egy költségelemre.”

 

Taktikai eszközallokáció a gazdasági ciklusokban

 

Ahogy a jelenlegi gazdasági ciklus végére érünk, egyre fontosabb szemponttá válik a tőke értékének megőrzése. De mit tegyünk ennek érdekében? Az egyik módszer a taktikai eszközallokáció: egy stratégiai szempontok szerint felépített portfólió elemeinek a portfólión belüli súlyát a ciklus folyamán a piaci feltételeknek megfelelően változtatjuk – a hatékonyság szempontjából kulcsfontosságú, hogy azonosítsuk azokat az eszközosztályokat, amelyek egy ciklus különböző szakaszaiban jobban teljesítenek.

 

Anders Nysteen, pénzügyi elemző elmondta:

 

„Ebben a környezetben különösen fontos, hogy kellően diverzifikált portfóliónk legyen, amely az alacsony kockázatú állampapírokon és a jó minőségű részvényeken kívül tartalmaz árupiaci, ingatlan- és feltörekvő piaci kitettséget is. Egy ilyen portfólióval felkészültebben várhatjuk a piac hirtelen változásait. A jelenlegi negatív hitelimpulzus és a rendkívül nagy adóssághalmazt tartalmazó pénzügyi rendszer mellett a kisebb események is nagy bizonytalanságokat eredményezhetnek a piacon. Egy esetleges kereskedelmi háború az Egyesült Államok és Kína között megnövelné a kamatfelárakat, ami lassulást eredményezne a gazdaságban, mivel emelkednének a vállalatok finanszírozási költségei.”

 

Makrogazdaság – Csökken a hitelimpulzus

 

Ahogy beléptünk 2018 második negyedévébe, a kiegyensúlyozott növekedés reménye egyre halványul. A világgazdaság veszített lendületéből, (a globális beszerzési menedzserindex 16 hónapos mélységbe került), és több jel is arra utal, hogy lassulás fenyegeti az Egyesült Államok gazdaságát. Gazdasági mutatók egész sora, kezdve a Saxo Bank által igen kedvelt hitelimpulzustól a hozamgörbén keresztül a hitelkártya-csődök számáig mind egy irányba mutatnak: az Egyesült Államok gazdasága recesszió előtt áll.

 

Christopher Dembik, vezető makrogazdasági elemző a következőket nyilatkozta: „A pénzügyi szektoron kívüli hitelezés, így a vállalati hitelezés legfrissebb adatai alapján minden okunk megvan arra, hogy azt higgyük, fogyóban van az eladósodottság csökkentésének és a monetáris politika normalizálásának lendülete. Egy oly mértékben eladósodott gazdaságban, mint az Egyesült Államok, a hitelnek kulcsszerepe van a növekedés szempontjából. Egyre nagyobb a távolság a piac optimista várakozásai és a gazdasági mutatók jelzései között, és ez nagy kockázatot jelent a befektetők számára. Ezek a mutatók azt mondják, hogy az Egyesült Államok a végére ért a jelenlegi gazdasági ciklusnak – ez még így önmagában nem meglepő -, és közeleg a recesszió, amelyet Trump gazdaságpolitikája nem lesz képes elhárítani.”

 

Devizapiac – Az USD egy időzített bomba

 

Tíz évvel a globális pénzügyi válság kezdete után egyre többen keresik azt az eszközt, amely leválthatja az amerikai dollárt a világ vezető tartalékdeviza-szerepéről. Trump elnök költségvetési fegyelmezetlensége is komoly muníciót ad azoknak, akik szeretnék ezt a váltást. Ha ez a gazdaságpolitikai folytatódik, akkor erős marad a nyomás a dolláron, így tovább gyengülhet a vásárlóereje, és meggyengülhet a tartalékdeviza-szerepe. De az igazi veszély abban rejlik, hogy milyen út vezethet a dollár eddigi szerepének megváltozásához.

 

John Hardy, a Saxo Bank devizapiaci vezetője elmondta: „2018 hátralévő részében és az azutáni időszakban a megítélésem szerint egyre közelebb kerülünk egy új korszak kezdetéhez, amelyben az USA dollár már nem azt a szerepet tölti be a világgazdaságban, mit eddig. A pénzügyi világ egy újabb, a dollárhoz köthető likviditási válságot élhet meg, ha pánik tör ki, vagy fordulat áll be a globális hitelciklusban. Egy új tartalékeszköznek kell lennie a rendszer központjában – vannak, akik egy SDR (Special Drawing Right – Különleges Lehívási Jog) mellett érvelnek, de felmerült egy aranyfedezetű SDR vagy hasonló eszköz is. Máskülönben egy új dollárválság hatalmas súllyal nehezedne a pénzügyi rendszerre, és koordinált válasz nélkül megnő az államcsődök kockázata, de bekövetkezhet az árfolyamok példátlan volatilitása is, és új tartalékeszköz nélkül káosz törhet ki a globális pénzügyi rendszerben. A kérdés az, hogy a világ vezető gazdasági erői képesek lesznek-e kivédeni az elkerülhetetlennek látszó dollárválságot azáltal, hogy újra konfigurálják a pénzügyi világrendszert, és hogy ehhez hogyan nyerik meg a politikai vezetőket.”

 

Részvények – Kedvező fundamentumok, ellentmondásos kilátások

 

A részvények több szempontból is nyomás alatt vannak, kezdve a kereskedelmi háború lehetőségétől a csalódást keltő makrogazdasági adatokon át a technológiai szektor szabályozásáig. Kötelező az óvatosság egy ilyen környezetben, és különösen aktuális a portfóliók diverzifikációja és a defenzív taktika. A Saxo Bank úgy gondolja, hogy a második negyedévben a fundamentumok és a kilátások nincsenek összhangban.

 

Peter Garnry, a Saxo Bank részvénypiaci vezetője így látja a második negyedévet: „A befektetők nagy figyelmet szentelnek a vámháború esélyének és a nem túl kedvező makrogazdasági adatoknak, és ez beárnyékolja a most induló jelentési szezont. Azt javasoljuk a befektetőknek, hogy növeljék meg a defenzív szektorok (pl. egészségügy, alapvető fogyasztási javak) súlyát a portfóliójukban, de ugyanez javasolt a kamatszintre érzékeny szektorokra is, mint például az infrastrukturális szolgáltatások vagy a telekommunikáció, mivel a kamatemelési várakozások meggyengülhetnek a második negyedévben.

 

Árupiac – A befektetők továbbra is az aranyban keresik a menedéket

 

Az elmúlt hetek világpolitikai eseményeinek komoly hatása volt az árupiacra. De amíg a nyersolaj és az arany profitált ebből, addig az ipari fémek megszenvedték a gazdasági növekedési kilátások romlását. Az agrárszektorban pedig az időjárás diktált.

 

Ole Hansen, a Saxo Bank árupiaci vezetője elmondta: „Az árupiac erősen kezdett 2018-ban, de aztán nyomás alá került a kereskedelmi feszültségek miatt, amelyek nem tettek jót az addigra már amúgy is meggyengült növekedési kilátásoknak. Az inflációs várakozások is gyengültek, így erről az oldalról sem kapott támogatást az árupiac. A geopolitikai kockázatok, így Oroszország és a Nyugat szembenállása Szíriában, Irán ellentéte Szaúd-Arábiával és az Egyesült Államokkal, viszont támaszt teremtettek a nyersolajnak és egy bizonyos mértékig az aranynak. Ezen okból ez a két eszköz azon kevesek közé tartozik, amelyek pozitív tartományban vannak az év kezdete óta. Ha azt vesszük, hogy a globális növekedés és az infláció nem feltétlenül fognak a várakozásoknak megfelelően alakulni, akkor érdemes nagyobb figyelmet szentelni a nem ciklikus mezőgazdasági szektorra, amely évek óta alulteljesít a többi eszközosztályhoz képest.”

 

Kötvénypiac – Itt az ideje a nagyobb volatilitásnak

 

Fokozatosan leértékelődnek a vállalati hitelek, és a kötvénypiacon a volatilitás erősödésére utaló jelek figyelhetők meg. Az Egyesült Államok Kongresszusának Költségvetési Irodája kimondta, hogy az ország deficitje 2020-ra 1 billió (azaz ezermilliárd – angolul 1 trillion) dollár fölé fog nőni és ezért egy hirtelen kamatemelésnek igen veszélyes következményei lehetnek. A Saxo Bank nem tehet mást, mint óvatosságra int. A második negyedévben nőhet a nyomás a vállalati hitelek szférájában, ami időnként a volatilitás megnövekedését eredményezi, de ez nem feltétlenül jár jelentős eladási hullámmal.

 

Althea Spinozzi, a Saxo Bank kötvénypiaci specialistája így foglalta össze a második negyedévi kötvénypiaci kilátásokat: „Úgy véljük, hogy a befektetők továbbra is elsősorban az inflációra és az USA állampapírok keresleti/kínálati viszonyaira összpontosítanak, és bármilyen meglepetés ezeken a területeken növelheti a volatilitást az államadósságok piacán. De a vállalati kötvények körében elsősorban az okozhat eladási hullámot, ha a 10 éves USA kincstárjegy hozama eléri a lélektani 3%-ot, vagy valami komolyabb eladás indul meg a részvénypiacon. A befektetőknek fel kell ismerniük, hogy egy olyan környezetbe lépünk be, amelyben növekednek a kamatok, egyes időszakokban epizódszerűen megugrik a volatilitás, és ez nem egyformán érinti majd a kötvényeket. Keresni kell a diverzifikációs lehetőségeket, akár a mainstream eszközökön túl is.”

 

Vége egy népszerű carry trade-nek – szerepet cserél az AUD és az USD?

 

Sokáig az volt az ausztrál állampapírok, azaz a legmagasabb hozamú, AAA minősítésű fejlett ország államadósságának vétele mögötti egyik megfontolás, hogy az AUD kiváló eszköznek bizonyult az USD eladásával megalapozott carry trade-hez. Ennek most vége. Több mint egy évtized óta először az egyesült államokbeli kötvények hozamai magasabbak, mint az ausztrál kötvényeké.

 

Kay Van Petersen, globális makrogazdasági elemző elmondta: „Jelenleg az Egyesült Államokban az irányadó kamatláb 1,75%, Ausztráliában pedig 1,50%. A carry trade szempontjából helycseréről még nem beszélhetünk, de efelé haladunk, és lehet, hogy az AUD-eladás lesz az alapja egy USD carry trade-nek. A Fed és sok más központi bank közötti monetáris politikai különbség várhatóan egy ideig nőni fog, és a Fed június 13-i kamatemelését is valószínűnek tartja a piac. A Fed ausztrál megfelelője, a Reserve Bank of Australia a piaci várakozások szerint éppen az ellenkező irányba mozog, az elmúlt 18 hónapban semleges-galambjellegű intézkedéseket hozott, és nem valószínű, hogy a közeljövőben ez változni fog. A várakozások szerint tehát – amelyben benne vannak a Fed idei további kamatemelései is – az év végére 75 bázispontra nőhet a két ország közti központi banki spread. De érdemes az ausztrál gazdaság néhány jellemzőjét szem előtt tartani, a kockázatok felmérése (és az azokra való felkészülés) szempontjából: az országban igen magas a fogyasztói hitelek aránya, az ingatlan piac túlfűtött és törékeny, a banki mérlegfőösszegek is igen nagyok.”

 

Kriptodevizák – új ciklus következik?

 

A múlt évi exponenciális növekedés után az idei év elején a kriptodevizák látványosan padlót fogtak. A helyzet továbbra is ellentmondásos, főleg, ha a várhatóan egyre több szabályozási korlátot, vagy a közösségi médiában való promóció tiltását nézzük.

 

Jack Pouncey, kriptodeviza-elemző így nyilatkozott: „Ha lesz egy jelentős tőkekivonás a részvénypiacról, akkor ezzel együtt tőkebeáramlásra számíthatunk azokban az eszközosztályokban, amelyek kevéssé korrelálnak a részvényekkel, vagy amelyek a tradicionális pénzügyi rendszeren kívül vannak, és ezek alapján a kriptodevizák potenciálisan jó befektetési célpontok. A szabályozások, köztük a befektetővédelmi előírások, akár elő is segíthetik az intézményi befektetők megjelenését a kriptodevizák piacán, így akár pozitív negyedév is várhat a Bitcoinra és társaira.”

 https://www.home.saxo/campaigns/q2-2018

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.