2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A számítógépes biológiai képelemzés legjobbjai találkoznak Szegeden, a NEUBIAS nemzetközi kongresszusán

5 perc olvasás

neubias_cost_logos.pngMintegy 250, számítógépes biológiai képelemzéssel foglalkozó, prominens kutatót várnak Szegedre, a Biológiai Képelemzők Európai Hálózatának (NEUBIAS, Network of European BioImage Analysts) január 27–február 2. között megrendezésre kerülő, nemzetközi rendezvénysorozatára. A II. NEUBIAS konferencia célja, hogy a résztvevők teljes körének bevonásával aktív párbeszédet valósítson meg a fejlett informatikai megoldásokkal támogatott biológiai képelemzés, a mesterséges intelligencia és az adatbányászat komplex területén elért legújabb kutatási és fejlesztési eredményekről. Szakítva a hagyományos konferenciastruktúrával a teljes szakmai program interaktivitásra ösztönöz azzal a szándékkal, hogy erősítse a képelemzésre fókuszáló matematikus-informatikus fejlesztők és a végfelhasználó élettudományi kutatók hatékony együttműködését.

 

A hétnapos rendezvénysorozat 3 részre tagolódik: a szűkebb körnek szóló első négy nap programja két szakmai továbbképzés és az ezzel párhuzamosan futó „Taggathon”. Ez utóbbi keretében a szakma 20 legkiválóbb képviselője arra vállalkozik, hogy összeállítsa a számítógépes biológiai képelemzés „digitális szótárát”, vagyis egy olyan kereshető adatbázist, ami a szakterület egészét lefedi.

 

Az ezt követő 3 napos szimpóziumon, amelyre mintegy 250 résztvevőt várnak, a legújabb biológiai képelemző szoftverek bemutatásától az élettudományi képelemzés legégetőbb problémáira fókuszáló megoldások ismertetéséig nagyszámú aktuális témára sor kerül. A szimpózium plenáris előadói között szerepel a szakma három legkiemelkedőbb egyénisége: dr. Gene Myers, a drezdai Max-Planck Intézet Rendszerbiológiai Központjának alapító igazgatója, akinek a nevéhez fűződik a teljes genomszekvencián belüli, nukleotid alapú keresést lehetővé tevő BLAST (Basic Local Alignment Search Tool) program kifejlesztése – az erről beszámoló közleményét több mint 62 ezer alkalommal idézték; dr. Gaudenz Danuser, aki a Harvard Egyetem Orvostudományi Karán eltöltött öt éve alatt kiépítette a biológiai képfeldolgozás és a kvantitatív képelemzés feltételeit; valamint dr. Marleen de Bruijne, aki a tüdőre, az idegrendszerre és a kardiovaszkuláris rendszerre fókuszáló orvosi képfeldolgozás elismert szakértője, tudományos munkásságát több mint 150 közlemény fémjelzi. Külön megtiszteltetés, hogy a konferencián Natalie de Souza, a világ vezető tudománymódszertani folyóiratának számító Nature Methods (NY, USA) főszerkesztője is részt vesz és előadást tart. A legnagyobb mikroszkópgyártó cégek – köztük a Zeiss, a Leica, a Bitplane, a Luxendo – által szponzorált rendezvény hazai elismertségét jelzi, hogy a konferenciát dr. Szigeti Gyula Péter, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kutatás-fejlesztésért felelős elnökhelyettes nyitja meg.

 

„A NEUBIAS konferencia egyedülálló lehetőséget ad arra, hogy megmutassunk: a hazai kutatók e területen is kiemelkedően teljesítenek, és ezzel Magyarország egy újabb ponton felveszi a versenyt a világ élvonalával” – mondja dr. Horváth Péter, a konferenciát szervező bioinformatikus, aki a rendezvénynek otthont adó MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban végez hazai viszonylatban is úttörő kutatómunkát a számítógépes biológiai képelemzés terén.

 

Miért fontos a biológiai képelemzés?

 

A számítógépes biológiai képelemzés hidat képez az élettudományok és az informatika között: a biológiai képelemzéssel foglalkozó szakemberek különféle számítógépes eszközök együttes használatával és automatizálásával folyamatosan tökéletesítik a képelemzési munkafolyamatokat, ami egyre precízebb analízist és diagnózist tesz lehetővé, egyre nagyobb teljesítőképesség mellett. Ezzel lehetőséget ad arra, hogy a manuálisan feldolgozható néhány száz helyett több millió képi adatot elemezzünk, és felfedezzük akár a legkisebb, sejtszintű eltéréseket. Ilyen módon már igen korai fázisban fényt deríthetünk a szervezetben zajló kórfolyamatokra, és már a tünetek megjelenése előtt észlelhetjük a kialakulóban lévő betegségek első jeleit, ami kiemelt jelentőséggel bírhat például a daganatkutatásban vagy az agykutatás területén, de a gyógyítást is forradalmasíthatja azáltal, hogy olyan új terápiás célpontokat definiálhatunk, amik a gyógyszerkutatásban és a személyre szabott terápia hatékonyságának növelésében is kiemelt szerepet játszhatnak.

 

Mit érdemes tudni a NEUBIAS-ról?

 

Az Európai Unió Horizon 2020 stratégiai program keretein belül finanszírozott NEUBIAS kezdeményezés fő célkitűzése olyan képzési tevékenységek, online eszközök és adattárak fejlesztése Európában, amelyek elősegítik a ma még kibontakozóban lévő biológiai képelemzés mint új szakma erősödését. Ezzel egyben az élettudományok területén kialakult egyik fő problémát próbálja feloldani: nevezetesen azt, hogy a kutatóintézetek által a fejlett képalkotó eszközökbe fektetett hatalmas beruházások nem állnak összhangban a képi adatok elemzésére irányuló kapacitással.

 

A II. NEUBIAS konferencia részletes programja itt érhető el:

http://eubias.org/NEUBIAS/neubias2020-conference/szeged-hungary-2018/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.