2023.március.29. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A szőnyeg – színházi előadás az életről a halál tükrében, négy résztvevő részére

4 perc olvasás

fototaskovicsdorka.jpg

Foto: Taskovics Dorka

 

Ősi keleti vallások misztikus rítusaival készül az Élőkép Színház az előttünk álló ünnepekre. A szőnyeg című előadásuk egyidejűleg négy néző számára teszi lehetővé, hogy vizuális és gondolati látomásokon keresztül, rövid zarándoklat során a halál fényében elmélkedjen az életről. Az előadás kizárólag mindenszentek és halottak napja idején, a Bethlen Téri Színházban tekinthető meg november 3-án, 4-én és 5-én.

 

Az Élőkép Színház vallja, hogy modern mindennapjainkból eltűntek azok a rítusok, amelyek feldolgozhatóvá tették a gyászt, az emberi lét legfájdalmasabb érzését. Pedig nem is olyan régen, a magyar paraszti kultúrában például kötött menete volt a halálnak, a ravatalozástól kezdve a virrasztáson és siratáson át egészen a halotti torig és a halotthoz kötődő babonákig, ami megkönnyítette az életben maradottaknak a búcsúzást.

 

A Szőnyeg című interaktív előadásuk ezért a gyász megértéséhez az iszlám misztikus irányzata, a szufizmus egyik alapgondolatát hívja segítségül, miszerint ha valaki meghal, megkezdi zarándokútját az örökkévalósággal való egyesülés felé. Halottak napja alkalmából három napon át óránként indul a sivatagi zarándoklat, melynek során megismerhetjük, hogy a szufik miként köszönnek el halottaiktól, és milyen rítussal készülnek a halálra. Az alkotókat a szufizmus és a buddhizmus inspirálta, ugyanakkor az előadás a nyugati ember víziója a kelet titokzatos világáról, melyben a szívünk mélyén őrzött bölcsességeket Antoine de Saint-Exupéry kevesek által ismert, Citadella című csodálatos művéből idézzük.

 

A szőnyeg igazi különlegessége abban rejlik, hogy egyszerre csupán négy ember lehet részese a közös élményeknek, aminek köszönhetően a személyesség, személyes történetek kerülnek előtérbe. A résztvevők útjuk során újraélhetik az elveszített szeretteiktől való búcsúzás emlékét. A beavatás elemei képek, szövegek és érinthető díszelemek, melyek elvezetnek egy keleti szőnyeg motívumaiból kirajzolódó valóság egyre mélyebb rétegeibe.

A szőnyeget idén hetedszerre mutatják be Budapesten, nyáron pedig a Föld túlsó felén, a Taipeiben megrendezett WSD2017-en vendégszerepelt.

 

A szőnyeg

Alkotók: Bérczi Zsófia, Tankó Barnabás

Sivatagtemplom fotók, könyv, a fekete asszony szövegei és hangja: Bérczi Zsófia

A szőnyeg meséjét írta, a szőnyegmotívumokat inspirálta: Tankó Barnabás

A szőnyeg meséjét elmondja: Szarka Fedor Guido

A rózsák szövegei: bölcsességek Antoine de Saint-Exupery Citadella c. művéből

A rózsák hangjai: Adele Eisenstein, Bársony Júlia, Birtalan Krisztina, Fenyvesi Boga, Kántor Kata, Ocztos István, Rimóczi István, Salós Ágnes, Szarka Fedor Guido, Szákás-Tóth Péter, Szilágyi Arnold, Tankó Barnabás, Tesfay Áron, Turós Eszter

A rózsák tervezője: Terebessy Tóbiás

Elektronikai fejlesztés: Csutorás Márton, Tankó Barnabás

A szőnyeg meséjének zenéje: Anuar Brahem

Énekhang: Alaleh Seyedahmadi

Kerengőzene: Mercan Dede

Hangfelvételek: Bérczi Zsófia, Tesfay Áron, Bársony Júlia

Könyvkötő: Kun Dorottya

Nemezkészítő: Vidák Anna

Üvegtechnikus: Pataki Attila

Díszműbádogos: Tankó Károly

Szoftverfejlesztés, elektronika, technika, világosítás: Tankó Barnabás

Koncepció, tervezés, rendezés: Bérczi Zsófia

 

Az Élőkép Színház 2003-ban jött létre azzal a céllal, hogy vizuális és interdiszciplináris színházi előadásokat, akciókat és élő kiállításokat valósítson meg. Az Élőkép Színház alapítója és vezetője Bérczi Zsófia, vizuális kommunikáció tervező. Az Élőkép előadásaiban meghatározó a formailag és tartalmilag újszerű látásmód kifejeződése, a képzelet feltárása, átélhetősége, illetve ennek átadása, amely során kép, képzet és képzelet szerves egységet alkot előadóművészettel és installációval.

 

Támogatók: Emberi Erőforrás Minisztérium, Nemzeti Kultúrális Alap, Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj, Nemzeti Civil Alap, Soros Alapítvány, Magyar Művészeti Akadémia, Szkéné Színház, Flórián Műhely – Mozgó Ház Alapítvány, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Tümata Társaság, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Élőkép Egyesület

 

Előadások magyar nyelven:

  1. november 3-án, pénteken: 19.00, 20.00
  2. november 4-én, szombaton: 10.00, 11.00 / 15.00, 16.00, 17.00 / 19.00, 20.00
  3. november 5-én, vasárnap: 15.00, 16.00, 17.00 / 19.00, 20.00

Előadások angol nyelven:

  1. november 5-én, vasárnap: 10.00, 11.00

Jegyek: http://www.bethlenszinhaz.hu/jegyvasarlas

Bethlen Téri Színház

 

https://youtu.be/0hMcKfmf_14

https://www.youtube.com/livingpictureco

https://www.facebook.com/Living-Picture-Theatre-and-Association-277313888961139

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.