Negyedik alkalommal adott témát és helyszínt, illetve szakmai segítséget az Ádámok és Évák Ünnepe résztvevőinek a Jókai Színház és társulata. Arany balladákat vittek színre Békés megyei középiskolások az idei Ádámok és Évák ünnepén április 20-án, a Jókai Színház nagyszínpadán. Az idén 13 csoport lépett a színpadra, és előadásukban láthatók voltak egyebek mellett a Szőke Panni, a Tetemrehívás, a Pázmán lovag, a Szondi két apródja, A walesi bárdok, az Árva fiú című balladák.

 

Negyedik alkalommal adott témát és helyszínt, illetve szakmai segítséget az Ádámok és Évák Ünnepe résztvevőinek a Jókai Színház és társulata. Arany balladákat vittek színre Békés megyei középiskolások az idei Ádámok és Évák ünnepén április 20-án, a Jókai Színház nagyszínpadán. Az idén 13 csoport lépett a színpadra, és előadásukban láthatók voltak egyebek mellett a Szőke Panni, a Tetemrehívás, a Pázmán lovag, a Szondi két apródja, A walesi bárdok, az Árva fiú című balladák.

 

A szolnoki Szigligeti Színházból indult kezdeményezéshez négy éve csatlakozott a Békéscsabai Jókai Színház. Így idén már negyedik alkalommal ünnepeltük az Ádámokat és Évákat. 2012-ben Madách Imre drámáját, Az ember tragédiáját, míg 2013-ban Biblia történeteket, tavaly pedig magyar regéket és mondákat mutattak be a diákok.

 

Az egyes csapatok pedagógusaik mellett színészek és rendezők segítségével ősz óta készültek a hétfői premierre. Békés megye 13 oktatási intézményéből közel  kétszáz középiskolás diák csatlakozott a programhoz. A produkcióban a Békés Városi Színjátszó Csoport, a Békés Megyei Hunyadi János Közoktatási Intézmény (Mezőkovácsháza), a  békési Szegedi Kis István Református Gimnázium, a Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium, a Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola és annak Kollégiuma, a BÉKSZI Zwack József Kereskedelmi És Vendéglátóipari Tagiskolája, a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, a Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközépiskola, a szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium, a Szlovák Gimnázium, a Bartók Béla  Művészeti Szakközépiskola, valamint az Andrássy Gyula Gimnázium vett részt.

 

A diákok szabadon választhatták meg, hogy milyen stílusban és felfogásban dolgozzák fel az általuk kiválasztott Arany-balladát. Az izgalmas, értékteremtő előadás zajos sikert aratott: igazán különleges esemény volt, hiszen minden csapat más ízlés szerint, más koncepció mentén dolgozta fel a balladáját. Az előadás után a társadalmi zsűri tagjai különböző díjakkal jutalmazták a csoportokat és a szereplőket.

 

A zsűri tagjai voltak Túriné Kovács Márta, a békéscsabai polgármesteri hivatal oktatási és közművelődési osztályvezetője, Banner Zoltán költő, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett előadóművész, művészettörténész, Zalán Tibor Babérkoszorú- és József Attila-díjas író, költő, a Jókai Színház dramaturgja, Kovács Edit Domján Edit- és Gálfy Gyűrű-díjas színész-esztéta, valamint Kerekes Judit koreográfus, táncpedagógus.

 

Egyéni díjak:

– A legjobb táncos szereplő: Gyulai Fanni, Vajda Péter Evangélikus Gimnázium, Szarvas
– A legszebben éneklő szereplő: Halász Réka, Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium,

            Mezőberény
– A legszebben beszélő szereplő:Károly Bettina, Vajda Péter Evangélikus Gimnázium,

            Szarvas
– A legjobb férfi mellékszereplő: Berki Benjámin Andrássy Gyula Gimnázium, Békéscsaba
– A legjobb női mellékszereplő: Endrész Alíz, Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium,

            Békéscsaba
– A legjobb férfi főszereplő: Slajchó Ágota – a vén Márkus szerepében, Petőfi Sándor

            Evangélikus Gimnázium, Mezőberény
– A legjobb női főszereplő: Marik Zsuzsanna, Vajda Péter Evangélikus Gimnázium, Szarvas

 

Közösségi díjak:
– A legjobb dramaturgia: Vajda Péter Evangélikus Gimnázium, Szarvas – Zách Klára
– A legjobb koreográfia: Andrássy Gyula Gimnázium – Éjféli párbaj
– A legjobb rendezés: Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközépiskola –

            Mátyásanyja
– A leglátványosabb előadás: Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium – Pázmán lovag
– A legjobb táncos előadás: KOLLÉGIUM Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskola –

            Tetemrehívás
– A legjobb zenés előadás: Békés megyei Hunyadi János Közoktatási Intézmény.

            Mezőkovácsháza
– A legjobb előadás: Bartók Béla Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási

            Intézmény – Ágnes asszony

 

A  produkcióban résztvevő összes szereplő egy Ádámok és Évák Ünnepe feliratos pólót kapott, ami egy különleges tulajdonsággal bír: viselőjének az egész osztálya 50%-os kedvezményt kap a színházi bérlete árából a jövő évadban, illetve részt vehet, a „Hozd el aput színházba!" akcióban, vagyis ha valamelyik szülőjét elhívja a teátrumba,akkor csak egy jegyet kell kifizetnie egy évadon keresztül. Az emléklapok, oklevelek és díjak átadása után, a több mint kétszáz diák önfeledt ünneplésbe kezdett a Jókai Színház nagyszínpadán.

 

http://jokaiszinhaz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük