Grecsó Krisztán  a díjjal, Dobó László felvételeGrecsó Krisztán a díjjal, Dobó László felvétele

Az Aegon Magyarország Zrt. hetedik alkalommal adományozza a jelentős pénzösszeggel járó AEGON Művészeti Díjat egy kiváló írónak vagy költőnek, akinek az előző évben megjelent művét az arra illetékes zsűri választja ki 2006 óta.

 

Grecsó Krisztán  a díjjal, Dobó László felvételeGrecsó Krisztán a díjjal, Dobó László felvétele

Az Aegon Magyarország Zrt. hetedik alkalommal adományozza a jelentős pénzösszeggel járó AEGON Művészeti Díjat egy kiváló írónak vagy költőnek, akinek az előző évben megjelent művét az arra illetékes zsűri választja ki 2006 óta.

 

Az AEGON-díjazottakat Eszéki Erzsébet irodalmár terjeszti a szakértőkből álló zsűri elé. A zsűri tagjai irodalmi lapok, műhelyek vezetői, korábbi Aegon-díjasok és neves kritikusok. A zsűri tagjai külön-külön határoznak a díj odaítéléséről minden év áprilisában. A díjazott kötelessége, hogy fél évig gondolkodjon azon, ki legyen társdíjasa egy másik művészeti ágból.

 

Az AEGON Művészeti Díjazottjai eddig: Spiró György, Rakovszky Zsuzsa, Térey János, Jónás Tamás, Csaplár Vilmos, Esterházy Péter. A társdíjasok, amelyeket az irodalmi díjasok jelöltek: Jeney Zoltán zeneszerző, Vojnich Erzsébet festőművész, Kovalik Balázs operarendező, Juhász Gábor zeneszerző, gitáros, Pálfi György filmrendező, Lukács Miklós cimbalomművész.

 

Idén 28 jelölés érkezett a tavalyi irodalmi termésből:

Bodor Ádám: Verhovina madarai (Magvető)

Borbély Szilárd: Szemünk előtt vonulnak el (Palatinus)

Grecsó Krisztián: Mellettem elférsz (Magvető)

Grendel Lajos: Négy hét az élet (Kalligram)

György Péter: Apám helyett (Magvető)

Horváth Péter: Bogárvérrel (Noran Libro)

Láng Zsolt: A Föld állatai (Kalligram)

Papp Sándor Zsigmond: Semmi kis életek (Libri Könyvkiadó)

Tóth Krisztina: Pixel (Magvető)

Varga Mátyás: parsifal, parsifal (Magvető)

 

A hétfős zsűri végül titkos szavazással döntött a díjazottról. A zsűri elnöke, Tarján Tamás irodalomtörténész elmondta, hogy a tavalyi Könyvfesztivál óta a tagok egyfolytában olvasnak, majd bejelentette az eredményt:

Grecsó Krisztián: Mellettem elférsz című regénye lett a nyertes.

Grecsó Krisztián, a 32 éves író egyaránt népszerű itthon és külföldön, jelen regénye már a negyedik kiadást érte meg tavaly óta. Úgy nyilatkozott: „én a felejtés ellen dolgozom", ezért tulajdonképpen családregényt írt sok igaz és fiktív elemmel, de mi igaznak érezzük a szerzői munka minősége miatt.

   Érdemes idézni Tarján Tamás értékeléséből: „a családregény kereteit, poétikáját újragondolva több nemzedék krónikáját lapozza fel, széles olvasóközönséget érintve meg. A kisközösségből kiszakadt narrátor főhős és a viharsarki („telepi") família idő- és erkölcs-szembesítő jelent, múltja felejthetetlen figurákban és megrázó élethelyzetekben bővelkedő, folyamatosan sarjadó epika. Az író a vidék-Budapest távolsággal nem szembefeszülést, hanem két különböző optikát láttat. Emelkedés-, hanyatlás- vagy kitörés-történet helyett változások történetét komponálja, tényekből, dokumentumokból és fikciókból ötvözve. Alkotása a magyar regényhagyomány legjobb előzményeire egészen az ezerkilencszázharmincas évekig visszavezethető, de teljességében új, az európai regényáramokba is betagozódó, jelentékeny írásmű."

Eszéki Erzsébet, Tarján Tamás és Drevenka EditEszéki Erzsébet, Tarján Tamás és Drevenka Edit

 

Grecsó Krisztián eddigi elismerései: Déry-, Bródy Sándor- és József Attila-díj.

Szakmai életrajzából: 1976-ban született Szegváron, most Budapesten él. A szegedi József Attila Tudományegyetem (JATE) magyar nyelv és irodalom szakán diplomázott. 1997-től a Bárka című irodalmi folyóirat szerkesztője, 2007-2009 között a Nők Lapja vezető szerkesztője. 2006-tól 2009-ig a Szépírók Társaságának alelnöke volt. 2009-től az Élet és Irodalom munkatársa.

   2001-ben siker volt a Pletykaanyu című novelláskötete, mely több utánnyomást ért meg, majd 2006-ban átdolgozott kiadása jelent meg. 2005-ben Isten hozott című regénye megjelent németül, csehül, szlovénul és törökül. 2008-ban újabb regénye jelent meg, a Tánciskola. 2010-ben Tersánszky Józsi Jenő Cigányok című népszínművét (Máté Gábor rendező felkérésére) továbbírta, amit a Katona József Színház bemutatott.

 

A Mellettem elférsz című regényről Grecsó elmondta, hogy sok mondat származik a nagyanyjától, s akár igaz, akár mese a történet, identitást ad az embernek. A fiataloknak azt tanácsolja, hogy kérdezzék gyakrabban a nagyszüleiket a történtekről, mert fontosat mondanak nekünk, és merjék hallatni a hangjukat. A társdíjról még nem gondolkodott, októberig lesz rá ideje. A nettó hárommillió forintos díjból régi autóját fogja újra cserélni.

(Részletek a www.aegondij.hu honlapon)

 

A 2012-es AEGON Művészeti Díj elismertjének minden évben egy kisplasztikát is átnyújt a biztosító. Grecsó Krisztián idén Beretvás Csanád: Ritmus című márványszobrocskáját kapta emlékbe.

 

Beretvás Csanád 1973-ban született Budapesten. 24 éves kora óta fával és kővel dolgozik. Szabó László Zoltán (a Népművészet Mestere) segítségével sajátította el a fafaragás és a bútorkészítés fogásait. A kőfaragást egy balatonfüredi szimpóziumi meghívásnak köszönheti. Ezen kívül dolgozott fémmel, csonttal és szerves anyagokkal is. Rajziskolákban tökétesítette a tudását. Többször együtt dolgozott Balás Eszter szobrászművész Kerekegyházára készülő szobrának gipszmunkálatainál és kisebb bronz plakettjeinél. Működött Berzsenyi Balázs olaszországi műtermében, segített márvány- és mészkőszobrok restaurálási ügyeiben. Részt vett a veszprémi Érseki Palota külső homlokzatának restaurálásában. Közterületeken is áll kilenc munkája. Több alkotó egyesület tagja, mintegy 80 csoportos és 20 önálló kiállításon szerepelt. Munkáira tizenegy szakmai díjat kapott. (Egyéb munkái a www.beretvas.hu honlapon megtekinthetők.)

 

DOBI ILDIKÓ

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük