2013. november 21-től látható a mozikban a Cirko Film forgalmazásában az Alabama és Monroe című belga-holland játékfilm, melyet az Európai Filmakadémia öt kategóriában jelölt Európai Filmdíjra.

 

2013. november 21-től látható a mozikban a Cirko Film forgalmazásában az Alabama és Monroe című belga-holland játékfilm, melyet az Európai Filmakadémia öt kategóriában jelölt Európai Filmdíjra.

 

Elise és Didier hét szenvedélyes éve vannak együtt. Elise-nek tetoválószalonja van, Didier bendzsózik egy bluegrass-zenekarban (ami a country egyik változata). A férfi romantikus ateista, a nő vallásos, ámde két lábbal áll a földön. A filmben elénk tárul kapcsolatuk története: ahogyan első látásra egymásba szeretnek, elkezdenek együtt zenélni, még közelebb kerülnek egymáshoz, majd összeházasodnak és boldogságban nevelik kislányukat. Életük tökéletes egységet alkot. A bluegrass eredete és témái összecsengenek a film történetével, melyben az élet, a halál, a születés, a szülői lét és az egymásnak nyújtott vigasz jelenik meg. A filmben elhangzó dalok mentén könnyen átérezhető, mekkora törést okoz, amikor a hat éves kislányuk súlyos beteg lesz. Elise és Didier különbözőképpen reagálnak a fejleményekre, de együtt kell Maybelle mellett állniuk. Szerelmük azonban kockán forog.

 

A film Alabama és Monroe (The Broken Circle Breakdown) – az év egyik legnagyobb hatású filmje, melyet az Európai Filmakadémia öt kategóriában is jelölt az Európai Filmdíjra, valamint az Európai Parlament három LUX-díjra jelölt alkotása között is szerepel.

(lásd: http://euroastra.hu/node/75639) Egyszerre sokkolóan kemény és gyönyörű szerelmi történet.

 

Az Európai Filmakadémia legjobb film, legjobb férfi főszereplő, legjobb női főszereplő, legjobb rendező és legjobb forgatókönyvíró kategóriában is jelölte a 2013. évi Európai Filmdíjra.

 

Szereplők: Veerle Baetens – Elise, Johan Heldenbergh – Didier, Nell Cattrysse – Maybelle,

Geert van Rampelberg – William, Nils de Caster – Jock, Robby Cleiren – Jimmy,

Bert Huysentruyt – Jef, Jan Bijvoet – Koen.

 

Rendezte: Felix van Groeningen

Írta: Carl Joos és Felix van Groeningen

Operatőr: Ruben Impens

Vágó: Nico Leunen

Hang: Jan Deca

Zenei közreműködők: TBCB Band

 

Alabama és Monroe

(Broken Circle Breakdown)

belga-holland játékfilm, 2013.

Tizenhat éven aluliaknak nem ajánlott!

 

http://www.cirkofilm.hu/
https://www.facebook.com/pages/cirko-gejz%C3%ADr-mozi/346607650218

 

Lantai József