A Nokia Komárom Kft. és a Nokia Komárom Kft. Üzemi Tanácsa aláírta a csoportos létszámcsökkentésről szóló megállapodást, amelyre a 2012. február 8-án bejelentett változások következményeként kerül sor.

 

A Nokia Komárom Kft. és a Nokia Komárom Kft. Üzemi Tanácsa aláírta a csoportos létszámcsökkentésről szóló megállapodást, amelyre a 2012. február 8-án bejelentett változások következményeként kerül sor.

 

A megállapodás alapján a Nokia 2012-ben, komáromi gyárában mintegy 2300 munkatársát érintő csoportos létszámcsökkentést hajt végre. Az elbocsátásokra várhatóan három ütemben kerül sor. Az áprilisban tervezett első kör előreláthatóan mintegy 1200 munkatársat érint.

 

Az érintett munkatársak részére a Nokia mindenre kiterjedő, a helyi igényekre szabott támogatási programot kínál. Ez a program az érintett munkavállalók számára segítséget nyújt az újbóli elhelyezkedéshez tanácsadás, állás- és képzési börzék segítségével.

A támogatási program részét képezik még különféle szakképzést nyújtó fejlesztő programok, valamint egyéni vállalkozásokat segítő felkészítés is. A létszámcsökkentésben érintett munkatársak számára a Nokia a kötelező felmondási időn túl, önkéntesen 2 havi felmentési, azaz fizetett álláskeresési időt kínál.

 

A Nokia és az Üzemi Tanács megegyezett abban is, hogy a törvényben foglalt kötelező végkielégítésen túl a Nokia további 3 havi átlagkeresetet biztosít minden érintett munkatársnak.

 

„Örömmel vettem, hogy a tárgyalások mindvégig rendkívül korrekt módon zajlottak. Az Üzemi Tanács úgy véli, hogy a megállapodás egy konszenzus eredménye, amely részleteiben és egészében mindkét fél számára vállalható" – mondta el László Zoltán, a Nokia Komárom Kft. Üzemi Tanácsának elnöke.

 

„A helyi támogatási programmal a Nokia mindent megtesz azért, hogy az érintett munkatársakat megsegítse – mondta el Yrjö Eskola, a Nokia komáromi gyárának ügyvezető igazgatója. – Együttműködünk a partnereinkkel helyi és regionális szinten egyaránt, hogy az érintetteknek megtaláljuk a munka és egyéb lehetőségeket, ezért már számos vállalattal fel is vettük a kapcsolatot."

 

A megállapodás részeként a Nokia mint munkáltató dönt majd arról, hogy mely munkakörök szűnnek meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük