2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Álljunk meg egy szóra: avagy Tisztelt Törvényhozó Urak, jó hülyének lenni?

6 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/1247"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Image4.thumbnail.jpg" border="0" alt="Röghöz kötött számok... KLIKK a képre!" title="Röghöz kötött számok... KLIKK a képre!" width="100" height="67" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Röghöz kötött számok... KLIKK a képre!</strong></span></span> <p>Magyarországon mintha tehetségünk lenne, a világ minden oszágából összeszedjük a létezõ legstupidabb szabályozásokat, és ezt a katyvaszt mint EU vagy éppen nemzetközi szerzõdési kényszert lenyeletjük Tisztelt Törvényhozóinkkal. Õk pedig - mivel egy szót sem értenek belõle - , engedelmesen a silabusz vagy a táncrend szerint nyomogatják a  gombokat. Különösen az Internet és a média területén (no meg a szerzõi jogokban) vannak ilyen, az emberek, az állatpolgárok zsebére menõ stupidítások, meg olyanok, amelyek szinte mindenkit kriminalizálnak, aki az internetet használja. </p><p> 

 röghöz kötött számok... klikk a képre!Röghöz kötött számok… KLIKK a képre!

Magyarországon mintha tehetségünk lenne, a világ minden oszágából összeszedjük a létezõ legstupidabb szabályozásokat, és ezt a katyvaszt mint EU vagy éppen nemzetközi szerzõdési kényszert lenyeletjük Tisztelt Törvényhozóinkkal. Õk pedig – mivel egy szót sem értenek belõle – , engedelmesen a silabusz vagy a táncrend szerint nyomogatják a  gombokat. Különösen az Internet és a média területén (no meg a szerzõi jogokban) vannak ilyen, az emberek, az állatpolgárok zsebére menõ stupidítások, meg olyanok, amelyek szinte mindenkit kriminalizálnak, aki az internetet használja.

 

 röghöz kötött számok... klikk a képre!Röghöz kötött számok… KLIKK a képre!

Magyarországon mintha tehetségünk lenne, a világ minden oszágából összeszedjük a létezõ legstupidabb szabályozásokat, és ezt a katyvaszt mint EU vagy éppen nemzetközi szerzõdési kényszert lenyeletjük Tisztelt Törvényhozóinkkal. Õk pedig – mivel egy szót sem értenek belõle – , engedelmesen a silabusz vagy a táncrend szerint nyomogatják a  gombokat. Különösen az Internet és a média területén (no meg a szerzõi jogokban) vannak ilyen, az emberek, az állatpolgárok zsebére menõ stupidítások, meg olyanok, amelyek szinte mindenkit kriminalizálnak, aki az internetet használja.

 

A e.fone sajtótájékoztató kapcsán derült ki, hogy az egyik ilyen szabályozás, az úgynevezett vezetékes-földrajzi IP szám milyen gondot okoz.

Mintha egy korábbi baromság képe rémlene fel, a nem is olyan régmúltból. Abból az idõbõl, amikor  bizonyos keretszabályozások elvaultsága miatt nem ismervén fel az idõk szavát, a teljes hatalmi eszközrendszer az IP telefónia ellehetetlenítésére szövetkezett. Végül meghozták a diliház jellegû szabályozást: az IP telefóniát le kell rontani sokkal rosszabbra, mint a vezetékes…

A szabályozás megszületett. Alkalmazták. Majd kiderült hogy a helyzet tarthatatlan. A minõségrontó eszközök kényszerbõl beszereztettek, majd az egyik inkumbens szolgáltató elkezdte monitorozni a cégeket, eléggé rosszak e a vonalaik. Ha nem jelentett. Ment a büntetés.Egészen addig, míg az egyik szintén nem kicsi szolgáltató megelégelte és közölte: tesz az egészre, inkább fizeti a büntetést…

Innentõl kezdve érdekes módon mindekinek érdeke lett a jó minõségû szolgáltatás, majd szép lassan elõször az életben nem tartották be, majd a szabályozás is hozzá alakult. Most már sokszor jobb az IP alapú szolgáltatás, mint a vezetékes, és a legtöbb esetben lényegesen olcsóbb.

Most hasonló elmebaj dívik az úgynevezett földrajzi hívószámok esetében. Hangsúlyozzuk ezt a szabályozást sokféle módon felhasználói oldalról ki lehet játszani, és természetesen nem csak Európában, hanem az egész világon is megteszik. Már ahol ez az elmebetegség dívik. És úgy tûnik ez a kór csak egyes Úniós országokat fertõzött meg. Máshol nincsen.

Nos mirõl is van szó. Az IP telefónia tudatos lerontásáról, pontosabban annak egyik elemét a mozgékonyságot veszik el. Földrajzi szám esetében csak adott létesitési helyen használható, nem pedig úgy, hogy ott jelentkezem be, ahol akarok a neten. Pedig megtehetném. Ezért a magyar szolgáltatóknak restrikcióval kell élniük.

Az e.fone hangsúlyozta, ilyen esetben õk szigorúan betartják a törvényt, õk adják az eszközöket és a SIP directory és az eszköz konfigurációs jelszavát nem is adják ki. Mert közlekedni bizony csak a 0621-es mobil Internet számmal lehet.

Kösz ebbõl nem kérünk, mondja sok felhasználó. És megoldja. Vannak ra jó módszerek, amit itt nem árulunk el, nehogy a Hatóság, kinek a szabál az szabál akkor is ha cigánygyermekek potyognak az égbõl, ne léphessen fel ellene. (És ez nem csak a felhasználónak, hanem a szolgáltatók nagy részének is rossz, mert nem váltanak rá az emberek, de talán ez a célja az incumbens távközlési szolgáltatóknak.. Incumbens, meghatározó, erõfölénnyel – és lobby kapacitással – rendelkezõ szolgáltató)

Vajon honnan idult el ez az elmebetegség? Az USA-ban a Homeland Security fejesei rájöttek, ez bizony nem jó, mert õk Washingtonban keresik az illetõt, akik lehallgatnak, aki egy Seattle-beli Internet kávézóból telefonál. Ajajjaj.. Rögtön kitalálták: azért gond, ha bárhonnan lehet ezeket a tradicionálisan röghözkötött számokat használni, mert akkor szegény felhasználót ha tárcsázza a 911-et a segélyhívót, akkor nem lehet azonosítani…. Így keresztülverték a szabályozást. Elvben a fogyasztó, valójában a piszkosszolgálat érdekében.

Az Európai Unió egyes szervei – német iniciatívára – sokszor megcsinálják ugyanezt: egy olyan Alkotmányvédõ Hivataltól, amely az amerikai Virus-trójai hibriddel végzett titkos online elektronikus házkutatást akarja kierõszakolni, mit is vár az ember?  Szóval elõször Németországban ennek egy enyhített változatát – érdekesen az emerikai hivatkozás szinte szószerint átvételével – megvalósítottak. Ott ugyanis az kaphat helyi számot, aki a neten névvel cimmel adatokkal regisztrál. De utána szerencsére bárhonnan bejelentkezhet. Mi mint jó alattvaló természetesen lemásoltuk. Magyar módon ezt tovább szigorítva. Most a felhasználók és a kisebb szolgáltatók mint szegény torkosborz a méhkaptárral…

Vajon miért is stupidság mindez a szabályozás? Azért mert a távközlési (ki)szolgáltatók diszkriminálják a 0621-es mobil Internet számokat, jelentõsen drágábban lehet – ha egyáltalán méltóztatnak megengedni – hívni. Van ahol meg cégek esetében egyszerûen ez az irány le van tiltva. Az ok pedig nyilvánvaló, miért nem léptek eddig:

  • – A telefon lehallgatók igy tudják – elvben – hogy honnan beszéltek
  • – A 112 segélyhívó tudja elvben, hogy honnan beszéltek.
  • – Az inkumbens szolgáltató jól megsarcolhatja az internetes hivásokat csökkentve eddigi veszteségeit amit az új technológia okozott.
  • – Az inkumbens szolgáltató fenntarthatja az egyre inkább tarthatatlan távolság-idõalap-országfüggõ díjazást.
  • – A felhasználó meg ezzel nem védheti ki az inkumbens szolgáltató diktátumait. Hacsak.. hacsak nem jó szakember, és nincsen észnél. De egyre többen észnél vannak és a szabályozás miatt már lejárt az idõ.

Tisztelt Képviselõ Urak! Érdemes lenne egyszer megkérdezni olyan szakembereket, kik valóban függetlenek az incumbens távközlési (ki)szolgáltató cégek lobby csoportjaitól és ezeket az értelmetlenségeket kigyomlálni a magyar távközlés szabályozási rendszerébõl. Vajon vannak-e ilyen emberek még e kicsiny hazában? Mert az tarthatatlan, hogy egyre rosszabb egyre betarthatatlanabb egyre paranoidabb szabályozások születnek, amin az élet néha heteken belül túllép.

A szakmai összejöveteleken sokszor ezen röhögnek az értelmes emberek. De Isten és Szent Bürokráciusz malmai igencsak lassan õrölnek…….. Ébresztõ… a technika fejlõdését törvénnyel visszafogni nem lehet, csak egyre több polgár kerül ilyenkor a kriminális lét határára…. Kinek jó ez? Senkinek! Pardon a hatalom kiszolgálóinak, hiszen mindenki így zsarolhatóvá válik,és a hatóság kegyétõl függ mikor lépnek fel ellene. Az ezredfoduló után már túl kéne ezen a paternalista felfogáson lépni.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.