2013. november 28 – december 1. között harmadik alkalommal kerül megrendezésre Magyarország egyetlen és Kelet-Európa legjelentősebb kortárs képzőművészeti vására. Az Art Market Budapest idejére Budapest Európa kiemelt kulturális központjává válik, az esemény mintegy 20 ország kiállítóinak köszönhetően közel 500 művész alkotásait mutatja be a Millenáris kiállítótereiben és az épületek közötti parkban.

2013. november 28 – december 1. között harmadik alkalommal kerül megrendezésre Magyarország egyetlen és Kelet-Európa legjelentősebb kortárs képzőművészeti vására. Az Art Market Budapest idejére Budapest Európa kiemelt kulturális központjává válik, az esemény mintegy 20 ország kiállítóinak köszönhetően közel 500 művész alkotásait mutatja be a Millenáris kiállítótereiben és az épületek közötti parkban.

 

Az Art Market Budapest olyan művészeti, társadalmi és társasági esemény, amely látványos és élvezetes formában teszi a képzőművészetet könnyen hozzáférhetővé. Célja a széles közönség mobilizálása, a látogatók számára magas színvonalú nemzetközi művészeti tartalom biztosítása, nem utolsósorban pedig a régió, és ezen belül is kiemelten Magyarország képzőművészeti választékának nemzetközi környezetben történő bemutatása és népszerűsítése.

 

A vásár az idei évben annak tartalmai elemei tekintetében is tovább fejlődik, a vásár területe az idei évben a korábbinál is „akciódúsabbá" válik.

Az újdonságok közé tartozik, hogy kiemelt szerepet kap például a szobrászat, mint látványos, de sokak számára még kevésbé ismert és gyűjtött műfaj: a sCULTURE néven kialakított program a kiállítóterekben és a Millenáris épületei közötti parkban a szobrászat szerepét igyekszik bemutatni és megerősíteni a kortárs képzőművészetben.

 

A VISEGRAD4 – A kreativitás régiója kiállítási szekció különleges közép-európai csemege, a V4 jelenlegi magyar elnökségének látványos kulturális diplomáciai eleme, amelynek keretében a kiállítótér külön szegmensében cseh, lengyel, magyar és szlovák galériák színes, magas színvonalú anyaga a művészeti ágak komplexitásán (festmény, fotó, szobor, installáció) keresztül mutatja be a visegrádiak művészeti életét.

A vásár idei kiemelt témájához kapcsolódó LA GRANDE MIGRATION program világszínvonalú szakmai esemény, amelynek leglátványosabb eleme a mintegy 20 nemzetközi művész munkásságából válogató nemzetközi kiállítás a Millenáris B épületének emeletén.

 

Az ART+ projekt a társművészetek bevonásával segít valódi művészeti fesztivállá bővíteni a vásárt, amelynek keretében performanszok, művészeti akciók mutatkoznak be: nemzetközileg ismert New York-i performer fellépése éppúgy része ennek, mint például a helyszíni élő szoborépítés. A vásár napi zárása után pedig érdemes még elidőzni a Millenárison, hiszen a helyszínen kialakított találkozóhely, az AFTER.BAR segít a galériásokkal, művészekkel, gyűjtőkkel közelebbi személyes kapcsolatokat is kialakítani.

 

 „Az elmúlt évek eredményei, a látványosan növekvő nemzetközi érdeklődés, az alapterület folyamatos bővítése mellett is teltházas kiállítási csarnokok azt látszanak bizonyítani, hogy valóra válhat egyik fő célunk, és Budapest is bekerülhet a világ számottevő művészeti vásárainak otthont adó városok elitklubjába. Az idei évben szervezett programelemek valódi művészeti fesztivált ígérnek a több tízezres közönségnek, köztük a Keletről és Nyugatról egyaránt a vásárra érkező nemzetközi csoportoknak." – emelte ki Ledényi Attila, a vásár igazgatója.

 

Helyszín: A Millenárissal kialakított stratégiai együttműködés keretében az idei évben is a rendkívül vonzónak és népszerűnek bizonyult helyszín várja majd a vásár kiállítóit és vendégeit. A 2012-re a Millenáris egy újabb kiállítási csarnoka bevonása következtében 70%-kal megnövelt kiállítási alapterület összesen közel 6.000 négyzetméteren mintegy 100 kiállító befogadására alkalmas. A vásárnak a Millenáris B-C-D épületei, és a sCULTURE szoborkiállítás egy részének a Millenáris épületei közötti park biztosít megfelelő helyszínt.

 

Kiállító országok: Az Art Market Budapest keretében az eddigi két évben összesen 14 ország galériái mutatkoztak be, ez a szám az idei évben 20 fölé növekszik. Az idei kiállító országok a következők: Ausztria, Csehország, Grúzia, Horvátország, Izrael, Kazahsztán, Lengyelország, Lettország, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Svájc, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna.

 

Nyitva tartás: Az elmúlt évek tapasztalatai és a kiállítóktól érkezett visszajelzések alapján a vásár mindennap 11.00 és 20.00 óra között tart majd nyitva, illetve az eddigi csütörtök helyett a vásár pénteken zár majd később (22.00 órakor).

 

A vásár és kiegészítő programjai díjmentesen látogathatóak.

 

Védnökök: Az Art Market Budapest védnöke továbbra is az a két kiemelkedő személyiség, akik 2011 óta a vásár patrónusai: Nancy G. Brinker, műgyűjtő, az USA kormányának korábbi protokollfőnöke, egykori budapesti nagykövet, a Susan G. Komen alapítvány vezetője, az Egészségügyi Világszervezet jószolgálati nagykövete illetve Martonyi János külügyminiszter.

Szakmai testület: A vásár Szakmai Testülete az elmúlt évben nemzetközi szakemberekkel bővült. Tagjai: Deák Erika galériatulajdonos, a Kortárs Galériák Egyesületének alelnöke, Einspach Gábor, igazságügyi festményszakértő, a Magyar Műkereskedők és Galériák Országos Szövetségének elnöke, az Artmagazin alapító-kiadója, Gulyás Gábor, a kortárs képzőművészetért felelős miniszteri biztos, Nicole F. Loeser, a berlini Whiteconcepts, Dejan Sluga, a ljubljanai és bécsi Photon és Adina Zorzini, a bukaresti Zorzini galéria vezetői.

INSIDE ART: A vásár művészeti szakmai kiegészítő eleme az a kerekasztal-beszélgetésekből, film- és könyvbemutatókból álló sorozat, amely a MÚZEUMCAFÉ szakmai közreműködésével, jelentős nemzetközi szakmai személyiségek bevonásával segít „még többet" megtudni a kortárs képzőművészetről.

Múzeumpedagógia: A fiatal generáció művészetre nevelése az Art Market Budapest kiemelt törekvése, a B.BRAUN jóvoltából díjmentes múzeumpedagógiai foglalkozások az eddigi években is ezres nagyságrendben vonzottak iskolás érdeklődőket a vásárra. A program idén tovább bővül, és a felnőttek művészetre nevelésére is figyelmet fordít: múzeumpedagógus instruktorok közreműködésével műtárgyak létrehozásában vehetnek részt az érdeklődők.

VIP program: a vásár jelentős számban növekvő külföldi látogatót vonz Budapestre, számukra az Art Market Budapest olyan VIP programot állít össze, amely a vásáron nyújtott szolgáltatások (tárlatvezetések, VIP Lounge, stb.) mellett a hazai gasztronómiát, a fiatal designer generáció alkotóit is bemutatja, illetve bekapcsolja a jelentős budapesti kiállítóhelyek gazdag választékát is.

– Kiegészítő solgáltatások: a vásárra érkező közönség szórakozását és a művészet élvezetét szolgálja a művészeti könyveket kedvezményesen árusító LIBRI BOUTIQUE, a PASTRAMI étterem által üzemeltetett büfé/kávézó és AFTER.BAR, az E.ON jóvoltából biztosított díjmentes tárlatvezetések, a TELEKOM által nyújtott ingyenes WIFI, a MAX CITY pihenőszigetei és a vásár által nyújtott más szolgáltatások.

 

2013. november 28 – december 1.

Art Market Budapest 2013

Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Vásár

Millenáris

 

http://www.artmarketbudapest.hu/

https://www.facebook.com/ArtMarketBudapest

http://www.youtube.com/watch?v=WwLuRmLBvws#t=12

 

Lantai József